Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
driftbui
door

10 manieren om dreigende driftbuien te voorkomen

Heeft je kind wel eens de boel bij elkaar gekrijst in een drukke supermarkt? Dan weet je hoe opgelaten je je dan kunt voelen. Op z'n zachtst gezegd. Met deze tien simpele trucs kun je dreigende driftbuien op tijd de kop indrukken. Zónder je stem te verheffen.

Advertentie

Laten we voorop stellen dat het hartstikke goed is als kinderen hun gevoelens uiten. En dat het niet de bedoeling is dat ze hun frustratie altijd maar moeten inhouden. Zeker niet. Maar je kunt manier waarop ze die frustratie uiten wel sturen. En dan het liefst zonder zelf gefrustreerd te raken en je stem te verheffen, anders staan jullie met z’n tweeën een scène te schoppen tussen het snoepschap en de groenteblikken. Dat is ook niet het meest ideale voorbeeld om je kind te geven. Met deze tien tips leid je boosheid in goede banen.

  1. Ontdek de triggers

    Observeer op welke momenten je kind een driftbui krijgt en wat de triggers zijn. Is dat als jullie in de supermarkt langs het snoepgoed lopen? Of als jullie direct na zijn crèche-ochtend ergens naartoe gaan? Misschien is een middagslaapje al genoeg om drama’s te voorkomen.

  2. Denk vooruit

    Als je eenmaal ontdekt hebt wat de algemene triggers zijn, bedenk dan een plan om ze te ontwijken. Je eigen routine aanpassen is vaak makkelijker dan omgaan met een kind dat languit in het gangpad bij de kassa ligt te brullen. Is hij bijvoorbeeld vooral in de namiddag gevoelig voor driftbuien, plan je activiteiten dan in de ochtend.

    Lees ook: Waarom driftbuien hartstikke goed zijn voor je kind (en voor jou!)

  3. Afleiding

    Voel je een uitbarsting aankomen, wees het dan voor en probeer je kind af te leiden. Geef hem bijvoorbeeld een eenvoudige taak of vertel een leuke grap. Hierdoor wordt zijn geest positief geprikkeld en krijgt de frustratie vaak niet eens een kans.

    Advertentie
  4. Blijf positief

    Geef je kind complimenten voor zijn goede gedrag. Zo’n positieve benadering verkleint de kans dat hij ergens zo gefrustreerd door raakt dat hij fysiek en emotioneel op tilt slaat.

  5. Toon empathie

    Is het toch code rood? Blijf zelf rustig. Erken de frustratie van je kind en benoem dit in eenvoudige woorden. Dat betekent trouwens niet dat je moet toegeven aan zijn eisen. Je geeft hiermee aan dat je je bewust bent van hoe hij zich voelt en dat is fijn voor een kind.

  6. Geef ze een missie

    Ga je naar de supermarkt of moet je langs andere winkels? Geef je kind dan een missie. Zo laat je hem zien dat jullie een team zijn en dat hij niet tegen zijn wil wordt meegesleept. Maak bijvoorbeeld samen een boodschappenlijstje en geef hem in de supermarkt de opdracht om bepaalde artikelen te zoeken. Je zult zien dat hij zich enorm gewaardeerd voelt en dat heeft meteen een positief effect op zijn gedrag.

  7. Wat is de oorzaak?

    Dreigt je kind een woedeaanval te krijgen, probeer dan meteen de oorzaak te achterhalen in plaats van het gedrag te negeren. Misschien heeft hij zin in eten of wil hij zelf lopen. Als je snel ontdekt wat er aan de hand is kun je voorkomen dat de frustratie oploopt.

    Advertentie

    Lees ook: Zo houdt je kind zich aan de regels?

  8. Geen stress

    Stap niet gestrest de deur uit. Je kind voelt dit feilloos aan en zal zijn eigen gedrag hieraan spiegelen. Ben je gespannen, adem dan een keer diep in en uit, tover een lach op je gezicht en bedenk je hoeveel voordeel jíj ervan hebt als je ervoor zorgt dat jullie uitstapje positief verloopt.

  9. Goede voorbereiding

    Vertel je kind van tevoren wat er gaat gebeuren. Waar gaan jullie naartoe? Wie zijn daar? Wat gaan jullie daar doen? Hoe gaan jullie er samen iets leuks van maken? Zo weet hij waar hij aan toe is en dat verkleint de kans op onaangename verrassingen.

  10. Beloning

    Geef je kind iets om naar uit te kijken. Beloof hem bijvoorbeeld om samen naar de bakker te gaan voor een lekker broodje als jullie naar de supermarkt zijn geweest. Zo gaat hij meteen al goedgemutst met je op stap.

    Lees ook: Werkt straffen en belonen?

Bron: Popsugar – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu