Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Peuter vrijwillig aankleden
door

10 manieren om je peuter (soort van) vrijwillig aan te laten kleden

Je peuter ’s ochtends aankleden kan een behoorlijke strijd zijn. Want: wie wil er nou in hemelsnaam een broek aan? Echt niet! En waarom zou je een T-shirt dragen? Dat bedoelen we... Om ervoor te zorgen dat je peuter toch niet alleen in z’n luier de deur uit gaat: 10 tips.

Advertentie
  1. Laat je peuter kiezen

    Of je nu 3 of 33 bent, als je een keuze hebt, heb je het gevoel dat je wat macht en autoriteit hebt – en dat is fijn. Laat je kind daarom zijn eigen outfit kiezen. En als je niet wilt dat je kind in een tutu of spidermanpak naar de crèche gaat, beperk dan de keuzes. Selecteer bijvoorbeeld twee outfits en vertel je kind dat hij daaruit kan kiezen. En het heeft nog meer voordelen om je peuter zelf zijn kleding te laten kiezen: lees hier welke.

  2. Maak er een spel van

    Peuters houden van wedstrijdjes, dus maak daar gebruik van. Maak er een wedstrijd van hoe snel hij zijn broek aan kan trekken. Of zeg dat als hij zijn eigen shirt aan kan trekken, hij als ‘prijs’ z’n eigen sokken uit mag kiezen.

  3. Stel iets leuks in het vooruitzicht

    Het is niet de bedoeling dat je je kind (continu) omkoopt, maar middenin een totale driftbui moet je soms even een klein duwtje in de goede richting geven. Het hoeft geen grote beloning te zijn en geef ook zeker geen snoep. Maar zeg bijvoorbeeld tegen je peuter dat hij vijftien minuten extra speeltijd krijgt als hij zijn kleding aantrekt. Of misschien heeft hij een favoriete gezonde snack, zoals een banaan of appel. Lees wel eerst even deze 10 gouden regels als het gaat om straffen en belonen.

  4. Ga samen winkelen

    Maak aankleden leuk voor je kind door hem (een deel van) zijn garderobe zelf te laten kiezen. Ga naar een winkel en zeg dat hij twee of drie kledingstukken zelf mag uitzoeken. Je vergroot hiermee de kans dat hij zijn eigen gekozen kleding daadwerkelijk gaat dragen, waardoor de strijd rondom het aankleden vermindert.

    Advertentie
  5. Leid je peuter af

    Soms moet je gewoon op tijd de deur uit, heel simpel. In plaats van je tweejarige schoppend en schreeuwend in een broek te hijsen, zet je even Juf Roos aan op je telefoon. Ja oké, dat is extra schermtijd, maar het is in ieder geval educatief en de afleveringen zijn kort. In de tijd van één aflevering heb jij je peuter afgeleid en aangekleed. Hatseflats.

  6. Kleed jezelf samen met je kind aan

    Jij bent het voorbeeld van je kind, dus laat hem of haar zien hoe jij je elke dag aankleedt en maak er een duo-activiteit van. In plaats van ’tijd om je aan te kleden’ zeg je ‘het is tijd om ONS aan te kleden’. Doe vervolgens elke stap samen: sokken, broek, trui. Het vergt wat geduld, maar kan goed helpen.

  7. Doe gek

    Kleding is niet alleen functioneel, maar het is ook een leuke manier om jezelf uit te drukken. Leer je peuter daarom om zijn mood uit te drukken met de kledingstukken die hij draagt. Vraag welke kleur hij graag draagt en of hij iets vrolijks wil aantrekken, iets uitbundigs of liever iets comfortabels. Of hou een dansfeest tijdens het aankleden!

    Lees ook: ‘Kinderen die zich verkleden als superheld kunnen zich beter concentreren’

  8. Maak er een musical van

    Er is een reden waarom er over alles wel een kinderliedje bestaat. Kinderen zijn dol op liedjes! Ze helpen hen nieuwe lessen te leren en te onthouden. Dus waarom zou je niet je eigen liedje verzinnen om je peuter aan te kleden? Waarschijnlijk zingt-ie het binnen no time mee.

    Advertentie
  9. Check of zijn kleding nog wel past

    Zelf voel je wel of een trui vervelend kriebelt, of een spijkerbroek te strak zit. Maar voor een kind is dat anders, vooral als hij zichzelf nog niet zo goed kan verwoorden. Controleer daarom regelmatig of zijn kleding nog steeds goed past, voordat je herrie staat te schoppen tegen je kind over een te strakke broek. Misschien zit het echt niet lekker en heeft hij een grotere maat nodig.

  10. Kies de juiste plek

    Simpel maar effectief: kleed je kind aan op een plek waar hij niet kan ‘ontsnappen’. Het voelt misschien logischer om je kind in de woonkamer bij de voordeur zijn jas aan te laten trekken, maar dan kan hij er gemakkelijk vandoor gaan. Breng of ‘lok’ je kind daarom naar de badkamer of zet ‘m op de commode, zodat hij niet weg kan rennen.

    Lees ook: Hoe ga je om met driftbuien?

Bron: Romper – beeld: Shutterstock

 

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier