
Dit zijn de 10 meest gegoogelde vragen van ouders (met antwoord!)
Het ouderschap voelt soms (geregeld) als een aaneenschakeling van onbekende situaties. Maar gelukkig hebben we in geval van nood, inspiratiegebrek, verveling of ontkenning altijd Google nog als eerste hulplijn.
Kinderarts en vader van vijf David Hill geeft antwoord op de tien prangendste vragen van ouders. Of in ieder geval de tien vragen waar ze het meeste op googelen.
-
Waarom heeft mijn kind last van hoofdluis?
Simpel gezegd: omdat hij haar heeft en vrienden. Hoofdluis komt het meest voor bij kinderen op de kinderopvang of de basisschool, omdat deze kinderen het meest fysiek met elkaar in contact staan. Luizen zijn overigens geen teken van slechte hygiëne. Sommige experts denken zelfs dat de beestjes de voorkeur geven aan schoner haar. Ook haarlengte is niet relevant, dus denk twee keer na voordat je de kapper belt. Om van de luizen af te komen, moet je grondig te werk gaan. Wel is het goed om te beseffen dat luizen, hoewel ze erg vervelend kunnen zijn, nooit ziektes met zich meedragen.
-
Waarom heeft mijn kind opnieuw keelontsteking?
Niemand weet zeker waarom bepaalde kinderen last hebben van terugkerende keelontsteking. Wel is het goed om een kinderarts te raadplegen als je kind meer dan vijf keer in een jaar keelontsteking krijgt. Keelpijn wordt overigens niet automatisch veroorzaakt door een keelontsteking, maar kan ook een symptoom zijn van bijvoorbeeld een virale infectie (verkoudheid).
-
Waarom heeft mijn kind last van bloedneuzen?
Neuzen bevochtigen en verwarmen de lucht die we inademen via een netwerk van kleine bloedvaten. Dit gebied is zeer gevoelig en kan snel gaan bloeden. Ongeveer 30 procent van de kinderen jonger dan 5 en 50 procent van de kinderen tussen de 6 en 10 jaar oud hebben minstens één bloedneus per jaar. Dit kan komen door het weer, maar vaker doordat kinderen veel met hun vingers in hun neus zitten. Om een bloedneus te stoppen hou je vijf tot tien minuten een constante druk op de neusgaten. Bij kinderen onder de 2 jaar zijn bloedneuzen zeldzaam. Neem in het geval van een bloedneus bij een baby altijd contact op met de huisarts.
-
Waarom heeft mijn kind rode ogen?
Bij jonge kinderen is vaak een virale of eenvoudige bacteriële infectie de oorzaak van rode ogen en gaat het kwaaltje vaak vanzelf weer over. Het regelmatig terugkeren van rode ogen kan een teken zijn van allergieën of een andere chronische aandoening. Even in de gaten houden dus.
-
Waarom heeft mijn kind koorts?
Koorts bij kinderen wordt meestal veroorzaakt door virussen zoals verkoudheid, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van bacteriële infecties en, in zeldzame gevallen, van ernstige gezondheidsproblemen zoals auto-immuunziekten en zelfs leukemie. Gebruik een thermometer om te controleren of er echt sprake is van koorts. Hou de koorts altijd goed in de gaten en neem contact met de huisarts op als deze langer dan drie dagen aanhoudt of als je baby nog geen drie maanden oud is.
-
Mijn kind heeft ringworm, wat nu?
Ringworm is helemaal geen worm, maar een schimmelinfectie van de huid. Die schimmels lopen ze vaak op via andere kinderen, katten, honden of van vuil. Omdat de schimmel zo vaak voorkomt is het voor de huisarts heel moeilijk vast te stellen wat de precieze oorzaak van de uitslag is. Het begint vaak als een kleine rode bult, maar verandert in een paar dagen in een ronde of ovale rode ring. Gelukkig is de ringworm goed te behandelen met zalf of tabletten.
-
Auto-to au-to auuuuuu-to, waarom toch in den treure dat herhalen van woorden?
Het leren van elke nieuwe vaardigheid vereist herhaling. Door woorden te herhalen, ontdekken jonge kinderen hoe ze moeten spreken. Zo herhalen peuters vaak zinnen van twee of drie woorden. Bij kleuters lijkt het wat meer op stotteren. Dan beginnen ze een zin een paar keer achter elkaar en dan is het brein aan het verwerken wat er moet komen.
-
Is het normaal dat mijn kind nog steeds in bed plast?
Vijftien procent van de kinderen onder de zes jaar plast nog regelmatig in bed. Sommige kinderen slapen te diep en worden niet wakker van een volle blaas. Andere kinderen maken ’s nachts extra veel urine aan. Weer andere kinderen hebben gewoon een kleine blaas. Het zit vaak in de genen: kinderen stoppen vaak op dezelfde leeftijd met in bed plassen als hun ouders dat deden. Als een kind meer dan zes maanden niet in zijn bed plast en vervolgens toch opeens in bed begint te plassen, neem dan contact op met de huisarts, misschien is er een medische oorzaak.
-
Waarom maakt mijn kind dingen stuk?
Veel kinderen maken dingen stuk uit nieuwsgierigheid. Ze willen weten hoe iets werkt en peuteren met die kleine vingers van alles uit elkaar. Merk je dat je kind echt uit boosheid expres dingen kapotmaakt, dan kan het handig zijn om een professional in te schakelen, om te zien welke oorzaak dit gedrag heeft.
-
Waarom heeft mijn kind een hekel aan mij?
Deze vraag komt meestal naar voren als het moeders of vaders allemaal teveel wordt, vaak als gevolg van stress. Bedenk je altijd dat kinderen boos kunnen worden of gefrustreerd raken door hun ouders en ze dan meestal hun grenzen gaan testen – maar ze haten hun ouders niet. Je kunt het zien als een goede zaak; je kind durft boos en chagrijnig te worden en gemeen tegen je te doen, omdat ze weten dat je van ze houdt. Wat ze ook doen.
In de normale ontwikkeling van het kind zijn er de beruchte periodes die ouders flink op de proef kunnen stellen. Veel baby’s kunnen de eerste drie maanden van hun leven urenlang huilen. Peuters gaan universeel door een fase waarin ze slaan, trappen of bijten wanneer ze boos zijn. Tweejarigen zijn notoir veeleisend, maar driejarigen zijn misschien nog wel erger, omdat ze beter zijn in het uiten van hun eisen. En dan hebben we het nog niet eens over de norse en boze tieners….
Bron:Parents. Beeld: Shutterstock