Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x mooie kersttradities om dit jaar mee te beginnen

Grote kans dat jullie ongemerkt thuis allerlei tradities hebben. Denk: ontbijten met taart als er iemand jarig is of op zondag naar oma. Maar hebben jullie ook al tradities met kerst? Zo niet, begin er dan dit jaar mee. Want tradities versterken de familieband en zorgen voor mooie herinneringen. Wij doen wat suggesties...

 1. Koekjescompetitie

  Heel Holland bakt, of in elk geval de hele familie. Zorg voor een leuk wedstrijdelement, zoals ‘wie bakt de lekkerste koekjes met chocolade’. Of bak gezichtkoekjes: welke lijken het meest op opa? De keuring is tijdens het familiefeest, met elk jaar een andere jury. En alle koekjes moeten op! Bekijk hier 8 lekkere recepten voor kerst lekkernijen.

 2. Pyjama-shoot

  Maak ieder jaar een foto van het hele gezin in matching kerstpyjama’s of onesies. Hoe meliger, hoe beter. En daarna samen kerstbrunchen in het grote bed. 

 3. Vaste-prik-film

  Kies één kerstfilm of -serie om jaarlijks samen te kijken – The Polar Express, Home alone, Kerst met Linus… Hoe vaker je ‘m hebt gezien, hoe leuker. Bij de begintune zit de sfeer er direct in en je kunt hele scènes meepraten. Na afloop hou je een quiz die elk jaar moeilijker wordt, zodat iedereen alleen maar beter gaat opletten. Welke kleur heeft de middelste streep op de muts van Linus? De redactie tipt: dit zijn de leukste kinderkerstfilms. 

 4. Rondje kerstkermis

  Zin om de kerstvakantie leuk af te trappen? Wandel of rijd op de eerste avond naar een dorp of straat in de buurt waar ze altijd compleet losgaan met kerstverlichting. Als iedereen overprikkeld begint te raken door alle hysterisch knipperende lampjes, keer je huiswaarts voor warme chocola. 

 5. Bonuscadeautje

  Kerstcadeaus maak je meestal ’s ochtends open op Eerste Kerstdag. Maar je kunt de avond tevoren ook ‘stiekem’ allemaal vast één pakje openmaken. Maak er een magisch ritueel van met alleen de kaarsjes aan en samen een liedje zingen. Wil je geen speelgoed cadeau geven? Hier 6 originele cadeautips.

 6. Voetafdrukken

  Wát een geluk als ’t heeft gesneeuwd. Trek allemaal de laarzen aan, ga op een rijtje staan en maak daarna een foto van jullie voetafdrukken. Leuk om later terug te zien hoe de kindervoeten elk jaar groter werden. Geen sneeuw te bekennen? Wees creatief met bloem of babypoeder. 

 7. Kerstbal uitkiezen

  Ga elk jaar één nieuwe kerstbal kopen met je kind. Hij mag kiezen, hoe lelijk de bal ook is. Da’s een feestelijk momentje, het is grappig om te zien hoe zijn smaak verandert en als hij ooit (ooit!) uit huis gaat, krijgt hij al zijn ballen mee. En hoe herkenbaar is dit: 9x wat er anders is aan je kerstboom als je kinderen hebt.

 8. Karmapunten

  Laat je kind iets liefs bedenken dat hij met kerst voor een ander kan doen. Ideeën nodig? Breng je zakgeld naar het asiel, of een kerststukje naar die lieve oude meneer, of bak brownies voor de politieagenten die het bureau bemannen als iedereen aan het kerstdiner zit.

 9. Pot vol geluk

  Laat het hele gezin z’n leukste herinneringen van het afgelopen jaar op een briefje schrijven (wie dat nog niet kan mag het ook tekenen). Vertel niet wat er op je briefjes staat en vouw ze dicht. Versier een mooie pot en stop de herinneringen erin. Op oudejaarsavond vissen jullie er om beurten een briefje uit om op te lezen. Plak ze daarna in een familiedagboek.

 10. Huiskamercamping

  Haal de slaapzakken maar van zolder: kies elk jaar één nacht tijdens de kerstvakantie om te ‘kamperen’ bij de kerstboom. Met anijsmelk, een olielamp en spannende voorleesboeken. En zonder muggenspray 😉

Ook leuk26 knusse ideeën voor de ultieme kerstvakantie-bucketlist met je kind