Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 redenen waarom driftbuien goed zijn

Vind je het superstressvol als je peuter gaat liggen krijsen in het gangpad van de supermarkt (of waar dan ook)? Logisch, maar die driftbuien zijn ergens goed voor.

Advertentie

Het is natuurlijk wel zo relaxed als je kind blij, meegaand en gehoorzaam is. Maar dat ben je zelf vast ook niet altijd. Peuters zijn alleen nog wat minder bedreven in het beheersen van hun emoties. Flipt die van jou op een onhandig moment? Hoe lastig ook, probeer kalm te blijven en zijn woede-aanval niet direct de kop in te drukken. Een driftbui heeft nut, en wel om deze tien redenen.

 1. Je kind ontstrest

  Die woede-aanval levert jou vast een hoop stress op, maar je kind ontspant er uiteindelijk van. Tranen bevatten het stresshormoon cortisol, dus huilen is bijna letterlijk stress loslaten. Midden in de driftbui lijkt het misschien alsof je kind nooit meer gaat ontspannen, maar als de emoties eruit zijn is de opluchting groot.

 2. Je kind leert ervan

  Hoogstwaarschijnlijk flipt je kind omdat iets niet mag of iets niet lukt. Het krijsen helpt hem om zijn frustratie te uiten en relaxter te worden, waarna hij weer verder kan.

 3. Je kind slaapt beter

  Als je je kind laat uitrazen in plaats van te proberen zijn driftbui te voorkomen of af te kappen, kan hij zijn emoties kwijt. Het voordeel: die hoeft hij ’s avonds in bed niet meer te verwerken. Die aanval overdag kan ervoor zorgen dat hij ’s nachts beter slaapt.

  Advertentie
 4. Je kind heeft ‘nee’ te horen gekregen

  Als de hysterie toeslaat in de supermarkt, is dat meestal omdat je je kind een (derde) zak snoep weigerde. Goed gedaan! Je kind leert dat grenzen grenzen zijn, ook als hij een scène schopt.

Grenzen stellen: hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?
 1. Je kind voelt zich veilig bij je

  Een driftbui in jouw aanwezigheid is eigenlijk een compliment. Je kind voelt zich veilig bij je en heeft je steun nodig bij iets waar hij overstuur van is.

 2. Je kind en jij komen nader tot elkaar

  Het lijkt misschien niet zo, maar je kind vindt het fijn dat jij erbij bent. Laat je kind zijn driftbui hebben terwijl je laat merken dat je er voor hem bent.

 3. Je kind gaat zich er beter door gedragen

  Misschien voel je de ogen van anderen in je rug branden als je kind een woede-aanval heeft en ben je bang dat ze je een slechte opvoeder vinden. Maar door driftbuien gaat je kind zich juist beter gedragen. Het is zijn manier om z’n frustraties te uiten. Daarna wordt hij weer rustig.

 4. Je kind zal het minder snel in het openbaar doen als hij er thuis al één heeft gehad

  Een emotionele bui in huis is ideaal. Laat je kind rustig uithuilen en krijsen. Zo zijn er geen opgekropte emoties meer die kunnen leiden tot woede-aanvallen in de supermarkt of op straat.

 5. Je kind doet iets wat wij vergeten zijn

  Je zult volwassenen zelden betrappen op keihard huilen in het openbaar. Dat is niet sociaal geaccepteerd. Terwijl het eigenlijk best goed voor je is om je frustraties of emoties te uiten.

 6. De driftbui van je kind kan jou helpen

  Misschien brengt zo’n aanval van je kind herinneringen naar boven aan hoe er op jou werd gereageerd als je ergens om flipte. Waren jouw ouders niet empathisch? Werd je gestraft om je emoties, of lachten ze erom? Het kan helend werken om het bij jouw kind anders te doen.

Video: Even aan een moeder vragen: hoe ga je om met driftbuien?

Bron: Parents.com – Foto: Shutterstock.


Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier