Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Langer verlof voor moeders van couveuse-kindje

Dankzij minister Asscher krijgen moeders van een couveuse-kindje voortaan 10 weken langer bevallingsverlof. De wetgeving hiervoor is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Advertentie

Moeilijke tijd

Voor de moeders van een couveuse-kindje is het bevallingsverlof van 16 weken naar 26 weken gegaan. De periode waarin de baby in het ziekenhuis ligt is vaak erg ingrijpend, wat het voor de moeders extra moeilijk maakt om kort daarna al direct aan het werk te gaan. Daarnaast mogen deze baby’s vaak niet naar de crèche of kinderopvang omdat ze kwetsbaarder zijn en extra vatbaar voor ziekten.

Bevallingsverlof vaders

Met zijn nieuwe wetsvoorstel komt de minister van Sociale Zaken ook de vaders van pasgeboren baby’s tegemoet. Zij mogen namelijk het bevallingsverlof van hun vrouw overnemen wanneer zij tijdens de bevalling komt te overlijden. Dit was voorheen niet het geval.

Combi werk/zorg

Asscher regelt ook dat werknemers voortaan recht krijgen op zorgverlof om voor een zieke vriend of bekende te zorgen.  Op dit moment kun je nog alleen zorgverlof opnemen bij een zieke partner, kind of ouder.

Met de nieuwe maatregelen hoopt de minister de combinatie werk/ zorg makkelijker te maken. Nu gaan nog veel werknemers minder uren werken omdat zij hun zorgtaken niet kunnen afstemmen op het werk. Sommige stoppen zelfs helemaal met werken of raken overbelast en melden zich ziek. Vooral vrouwen zijn hierdoor vaak economisch niet zelfstandig, wat bij een scheiding tot problemen kan leiden.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ANP – Foto: Joost Hooving/Hollandse Hoogte

 

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu