Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

100 dagen wasbaar luieren

Wegwerpluiers zorgen voor 500 kilo afval per kind per jaar. Hoog tijd om daar verandering in te brengen dacht de gemeente Hengelo. Zij daagde 50 gezinnen uit tot de Diaper Challenge: 100 dagen wasbare luiers gebruiken.

Advertentie

Tweederde van de proefgezinnen was zo tevreden over de luiers dat ze ze blijven gebruiken. De meeste daarvan wel parttime, want bijvoorbeeld buiten de deur vinden de meeste mensen wegwerpluiers toch handiger.

Net een pamper

Bij wasbare luiers denk je misschien aan de katoenen lappen die je oma vroeger gebruikte. Gelukkig is dat verleden tijd. Veel wasbare luiers werken tegenwoordig net zo makkelijk als de gemiddelde pamper, met het verschil dat je ze na gebruik in de wasmachine gooit. De luiers zijn in allerlei leuke kleuren en printjes verkrijgbaar, kijk maar eens. Hoewel de aanschafprijs vrij hoog ligt, ben je over de gehele luierperiode een stuk goedkoper uit dan wanneer je wegwerpluiers gebruikt. Ook het wassen is eenvoudig. De luiers kunnen meedraaien met de handdoekenwas en om de poep op te vangen heb je speciale inlegvellen.

Lekkage

De Hengelose testers ondervonden ook de nadelen van wasbaar luieren. Het meest voorkomende probleem is lekkage. Bij sommige kinderen gingen de luiers bijvoorbeeld lekken omdat ze op hun buik slapen of omdat de ouders net te laat waren met verschonen. Bij wasbare luiers moet dat wat vaker. Ook als de pasvorm niet goed is lekken de luiers, dus het kan even zoeken zijn naar een merk dat goed zit. Verder zijn wasbare luiers vaak een stuk dikker dan wegwerpexemplaren, je bent meer tijd kwijt doordat je ze moet wassen en in sommige gevallen moet je ze na het wassen opnieuw in elkaar vouwen.

Wassen

Met wasbare luiers produceer je fors minder afval, maar hoe zit het met al dat wassen, dat is toch ook niet goed voor het milieu? Milieu Centraal heeft daar in 2008 onderzoek naar gedaan en bij een vergelijking komen wasbare luiers er toch beter vanaf, ook als je ze in de droger stopt. Je hoeft ze bijvoorbeeld maar op 40 graden te wassen en kunt ze voor meerdere kinderen gebruiken.

Advertentie

Maar of je nou wasbaar of wegwerp gebruikt, volgens Milieu Centraal is het vooral belangrijk om zo weinig mogelijk luiers te gebruiken. Dat doe je door niet onnodig vaak te verschonen en je kind zo snel mogelijk zindelijk te maken.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van de Hengelose gezinnen? Daar schrijven ze over op deze Facebookgroep.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Gemeente Hengelo/Milieu Centraal – Foto: 123rf

 

Meer lezen:

Luiers voor je baby

Advertentie

Hier zijn de luiers in de aanbieding

Besparen op luiers

Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu