Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

100 miljoen vrouwen en baby’s tetanusvrij dankzij samenwerking Pampers/UNICEF

Terwijl in Nederland steeds meer ouders twijfelen of ze hun kind willen vaccineren, redden Pampers en UNICEF er dagelijks levens mee. Sinds 2006 werken ze samen in de strijd tegen tetanus bij moeders en pasgeboren baby’s in ontwikkelingslanden. Tot nu toe heeft de wereldwijde Pampers-actie ‘1 pak Pampers = 1 vaccin’ 100 miljoen levens gered. Maar er is nog een lange weg te gaan, aldus UNICEF.

Een ziekte als tetanus is in Nederland best een abstract begrip. We worden er zelden mee geconfronteerd. In Nederland krijgen alle kinderen een tetanusvaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma, en daarmee ben je beschermd totdat je 19 jaar wordt. Maar in ontwikkelingslanden is dat vanwege de hoge kosten niet centraal geregeld en staat tetanus nog steeds in de top 10 van levensbedreigende ziektes.

Advertentie

Overlevingskans is nihil

Pampers en UNICEF werken inmiddels 11 jaar samen om tetanus uit te bannen. De actie ‘1 pak = 1 vaccin’ houdt in dat Procter & Gamble, het moederbedrijf van Pampers, 0,078 eurocent per verkocht pak luiers doneert aan UNICEF. Dit bedrag is voldoende voor het kopen van 1 tetanusvaccin. Sinds 2006 is er in totaal in de strijd tegen tetanus al 62 miljoen dollar aan UNICEF gedoneerd.

Pampers richt zich specifiek op ‘Maternal en Neonatal Tetanus (MNT)’. Deze specifieke vorm van tetanus ontstaat alleen tijdens zwangerschap of bevalling bij vrouwen of pasgeboren baby’s. MNT is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie die te vinden is in straatvuil, aarde of mest. De infectie geeft pijnlijke spierkrampen waardoor je slik- en ademhalingsproblemen krijgt. Baby’s kunnen dus bijvoorbeeld niet meer zuigen en krijgen dus geen melk meer binnen. De overlevingskans is nihil. Vooral tijdens een bevalling is er een verhoogde kans op besmetting.

Unicef
© UNICEF/UNI107666/Pirozzi

Doorknippen navelstreng grootste risico

In ontwikkelingslanden bevallen de meeste vrouwen thuis en dat betekent dat de omgeving meestal niet hygiënisch is, laat staan steriel. ‘Het gaat vaak mis tijdens het doorknippen van de navelstreng’, aldus dr. Ahmadu Yakubu, werkzaam voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)/UNICEF en expert op het gebied van tetanus bij moeders en pasgeboren baby’s. ‘Tetanus wordt niet verspreid van mens tot mens, maar via een open wond. Ook een klein wondje, bijvoorbeeld van een splinter, kan al genoeg zijn om tetanus op te lopen. Als je het zo bekijkt, snap je dat tijdens een bevalling moeder en kind enorm veel risico lopen op besmetting.’

Grootmoeders middeltje: rattenpoep

Een ander probleem is het gebrek aan scholing en voorlichting in ontwikkelingslanden. Veel zwangere vrouwen wonen in afgelegen gebieden en vertrouwen blind op medicijnmannen. ‘Ook grootmoeders hebben nog veel invloed’, aldus dr. Ahmudu Yakubu. ‘Zij geloven in ouderwetse middeltjes. Zo smeren ze in Uganda rattenpoep of spinnenwebben op het ‘natte’ navelstompje van de baby. Of ze leggen de baby met zijn buikje plat in het zand om de wond ‘droog’ te maken. Op dezelfde plek waar ook dieren hun behoeften doen.’

Meer dan alleen geld nodig

UNICEF zegt blij te zijn met het voorlopige resultaat van de campagne. Sinds 2006 is er wereldwijd een bedrag opgehaald wat goed is voor 300 miljoen vaccins, waar 100 miljoen vrouwen mee beschermd kunnen worden (elke vrouw heeft 3 doses van het vaccin nodig). Ook heeft de actie bijgedragen aan de eliminatie van tetanus in 19 landen.
Joan Howe, communicatiespecialist en werkzaam bij de UNICEF Supply Division in Kopenhagen: ‘Met alleen vaccins ben je er alleen nog niet. Er is ook geld nodig voor training van personeel, voorlichting van de bevolking, opslag, koeling van de vaccins en vervoer naar hele afgelegen gebieden. Dat is logistiek een enorm uitdaging.’ Daarom wordt een deel van de opbrengsten ook hieraan besteed.

Unicef
© UNICEF/UNI140420/Holt

‘Voorkomen is de enige oplossing’

Hoe goed de bovenstaande cijfers ook klinken. Het is nog niet genoeg. Er zijn 19 risicolanden, waaronder Afghanistan, Kenia en Cambodja, waar de ziekte nog steeds een levensbedreigend probleem is. Op dit moment sterft er nog elke 11 minuten een pasgeboren baby aan de gevolgen van tetanus. ‘Dat is veel te veel en kan relatief makkelijk voorkomen worden’, zegt dr. Ahmadu Yakubu. ‘Voorkomen is de enige manier, want genezen is helaas geen optie. Daarom moeten alle zwangere vrouwen in risicolanden proactief het vaccin krijgen.’

Je steentje bijdragen?

Bij aankoop van een pak luiers schenkt Pampers een tetanusvaccin aan UNICEF. Ook het bekijken en delen van de onderstaande video levert vaccins op. Telkens als je de video deelt op social media, schenkt Pampers een vaccin mits de video helemaal wordt afgekeken. Deze actie loopt nog tot 31 december 2016.

MEER LEZEN?

Auteur: Suzanne de Goeij – Beeld: UNICEF