Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x de uitdagingen van een kinderfeestje

Is je kind binnenkort jarig? Dan kijkt hij vast reikhalzend uit naar zijn kinderfeestje. Maar die gefantaseerde top-fuif pakt in de praktijk soms anders uit. Waarom het heel normaal is als de jarige job huilt op z'n eigen feestje en nog negen bekende tegenvallers.

De voorpret voor de verjaardagsbash van je kind is misschien nog wel het leukste. Al weken van te voren kruist je kind de dagen af op een aftelkalender en nachtenlang ligt je zoon of dochter wakker van opwinding. Ondertussen werp jij je – tussen het maken van kunstige traktaties en inpakken van de cadeaus door – vol overgave op de organisatie. Maar hoe goed je het allemaal ook van tevoren bedenkt, in praktijk gaat er op zo’n kinderfeestje altijd wel iets mis.

Advertentie

Geen zorgen, dat is echt heel normaal. Tien bekende uitdagingen bij een kinderfeestje én tips.

 1. De jarige job huilt

  Het bekende ‘maar-IK-ben-jarig-syndroom’. Aandacht en speelgoed delen is al een dingetje voor jonge kinderen, maar op hun verjaardag willen ze al helemaal in het middelpunt staan en alles mogen bepalen. Maar dat kan nu eenmaal niet en dat is aanleiding voor de nodige dramatische taferelen. Jouw kind zal niet de eerste jarige zijn die in plaats van stralend middelpunt, een chagrijnige, mokkende of krijsende tiran is.

  Voel je niet bezwaard: je kind zal echt geen trauma oplopen doordat hij niet zo blij was op z’n eigen feestje. Waarschijnlijk blijven hem achteraf alleen de leuke momenten bij. Het kinderbrein is nogal mysterieus wat dat betreft.

 2. De gasten huilen

  Een kinderfeestje is geen kinderfeestje zonder een huilbui (of tien). Want de jarige job doet gemeen en bazig of de ene gast heeft één snoepje minder in zijn bakje dan de ander of een van de kinderen constateert dat hij bij élke activiteit als laatste aan de beurt is. Onthoud: huilende kinderen horen erbij. Troosten en door.

 3. Ouders met dieetwensen

  Soms zijn het niet de kinderen die jouw partyplanners-taken ingewikkeld maken maar hun ouders. Zoals die moeder die appt of de taart wel glutenvrij is of die vader die vraagt of zijn kind nog twee uurtjes langer kan blijven hangen na het partijtje. Ons advies? Ga na wat voor jou haalbaar is en durf je grens te trekken. Als jij na zo’n feestje uitgevloerd bent en echt geen vriendjes meer over de vloer wilt, dan is ‘nee’ een heel acceptabel antwoord.

Kinderfeestje organiseren: met deze handige planning zie je niets over het hoofd.

 1. Onmogelijke logistiek

  Loop maar eens met tien kinderen ergens heen. Niet alleen gaat het tergend langzaam, ook sta je onderweg doodsangsten uit om al die niet-oplettende, opgewonden jonge feestgasten waar jij verantwoordelijk voor bent. Zijn ze er allemaal nog wel? Tip: zorg voor niet te veel verschillende locaties voor een feestje. Hoe minder je met de hele bubs hoeft te verplaatsen, hoe relaxter het is.

 2. Ze willen allemaal tegelijkertijd iets

  De een wil naar de wc (en jij moet mee), de ander krijgt het papiertje niet van z’n ijsje en een derde wacht op instructies voor het knutselwerkje. Allemaal tegelijkertijd. Hoe doet hun juf dat?

  De oplossing: hulptroepen. Een kinderfeestje doe je nooit alleen. Waarschijnlijk is je partner erbij, maar het liefst regel je ook nog een actieve oma of creatieve oppas.

 3. No-shows

  Met zorg heeft je kind de gastenlijst samengesteld, misschien heeft hij wel lang gepuzzeld om te besluiten wie er wel en niet mocht komen. Hoe zuur is het dan als er een kind op de dag zelf niet komt opdagen. Tip: laat ook altijd even aan de ouders weten dat er een feestje aankomt. Kinderen kunnen een uitnodiging zomaar in hun schoollade stoppen en compleet vergeten

  Inspiratie: zo maak je originele uitnodigingen voor een kinderpartijtje

 1. Te luid

  Allemaal opgewonden kinderen op een feestje. Dat geeft lawaai, veel lawaai. Misschien had je de impact op je humeur en energieniveau een beetje onderschat. Maar ook voor de kinderen zelf is het soms heftig, die kunnen behoorlijk overprikkeld en humeurig worden van de drukte en het geluid.

  Tip: kies activiteiten waarbij ze ook rustig bezig kunnen zijn – zoals knutselen of armbandjes maken – of voor activiteiten waarbij alle ruimte is voor drukte en lawaai. In een trampolinehal kunnen ze bijvoorbeeld ongestoord helemaal los gaan.

 2. Te lang

  Op papier lijkt het zo leuk, een lekker lang feestje inclusief avondeten op het laatst. Maar in praktijk is een uur of twee vaak zat. Niet alleen heb jij het dan echt wel weer gehad, ook de kinderen en jarige zelf zijn vaak op. Dus maak het partijtje niet te lang.

 3. Ze kunnen niet tegen hun verlies

  Wat onhandig eigenlijk: kinderen houden van spelletjes maar ze kunnen nog helemaal geen spelletjes spelen. Want ze kunnen niet zo goed  tegen hun verlies. Hoe je dramatische scenes na een verloren spelletje voorkomt? Kies voor activiteiten waarbij er geen winnaar of verliezer is en als je prijzen uitdeelt, geef dan aan iedereen een beloning.

 4. Het is niet perfect

  Je kind heeft er zo lang naar uitgekeken en over gefantaseerd dat het feestje bijna onmogelijk aan die hoge verwachtingen kan voldoen. Al is het alleen al omdat het in een flits voorbij is. Breekt je hart als moeder omdat je ziet dat je kind wat teleurgesteld is? Niet nodig. Morgen is hij het alweer vergeten, echt. En dan begint het fantaseren over volgend jaar alweer.

  Lees ook: 14x de leukste en lekkerste kindertraktaties