Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x dit is handig om te weten over je pasgeboren baby

De eerste periode van je pasgeboren baby is een spannende, indrukwekkende en vooral vermoeiende tijd. Van tevoren kun je niet voorspellen wat er gaat komen. Om je toch enigszins voor te bereiden, hier tien dingen waar je mee te maken kunt krijgen.

Advertentie
 1. Jouw pasgeboren baby kan er in het begin net even anders uitzien dan je had verwacht

  Na negen maanden in je buik ‘dobberen’ ziet niet iedere baby er de eerste dagen na de bevalling puntgaaf uit. Zijn hoofdje kan wat vervormd zijn door de reis door het geboortekanaal. Laat staan als er een vacuümpomp aan te pas is gekomen. Dit trekt vaak na een paar dagen alweer bij. Ook kan het zijn dat jouw baby nog een vachtje heeft. Deze fijne haartjes ken je misschien als lanugo en zorgen ervoor dat je kind het in de buik lekker warm heeft. Die haartjes vallen de eerste periode vanzelf uit. Dit is waarom je baby met of zonder hoofdhaar wordt geboren.

 2. De eerste weken kan je baby nog niet echt laten merken of hij het leuk heeft

  Grote kans dat je de eerste zes weken nog geen lachje krijgt. Of het moet een schattige stuiptrekking zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je baby niet ontzettend van alle aandacht geniet. Zolang hij maar veel wordt geknuffeld, gevoed en verschoond, is het goed. Wanneer gaat een baby lachen?

 3. Hier kunnen we kort over zijn: baby’s huilen. Vaak.

  Of hij nu een schone luier nodig heeft, honger heeft of vastgehouden wil worden. Jouw baby kan dit maar op één manier laten weten. Door te huilen dus. Dit is dé manier voor je baby om te communiceren. Dat dit betekent dat je al rennend door de supermarkt je boodschappen doet in de angst dat je kleine het op een huilen zet, om uiteindelijk met de helft van je lijstje thuis te komen, is voor bijna iedere nieuwbakken moeder bekend terrein. En na een tijd leer je elk huiltje kennen en weet je precies wat je moet doen. Meestal dan.

  Advertentie

  Meer weten? Dunstan Babytaal: de geheime taal van je pasgeboren baby.

 4. De weegschaal zegt alles

  Of je nu voedt op verzoek of dat je je aan een voedingsschema houdt, soms is het fijn om te checken of je baby wel genoeg binnen krijgt. Helemaal als je borstvoeding geeft. De beste indicator is zijn gewicht. Daarom wordt dat die eerste periode ook zo vaak gecheckt. De eerste dagen valt je baby wat af, maar dat zit er als het goed is al snel weer aan. Hier wordt goed opgelet en hoef je je dus niet druk om te maken.

  Lees ook: De lengte en het gewicht van je baby, wat is normaal?

 5. Je hoeft niet non-stop thuis te blijven

  Grote kans dat je die eerste dagen maar één ding wil: lekker veilig genieten in je cocon. Thuis dus. Tot je na een tijdje gek wordt van het binnen zitten en er weer als vanouds op uit wil. Als je met je pasgeboren baby de deur uit gaat, ben je zo een uur verder, bepakt en bezakt. Maar het is het allemaal waard. Paar handige tips: houd je baby uit de zon en smeer hem in met zonnebrand. Ook in de schaduw. En vraag mensen die kirrend boven de wagen hangen om je baby alleen aan te raken als ze hun handen hebben gewassen. ‘Moet van de hygiëne-politie!’, kun je er altijd lachend achteraan zeggen.

  Wanneer kun je met je baby voor het eerst naar buiten? Hier een handige checklist.Hier een handige checklist.

  Advertentie
 1. Pasgeboren baby’s slapen veel, maar niet lang achter elkaar

  Omdat je in het begin iedere twee á drie uur moet voeden, krijg je niet veel slaap. Het is niet voor niets dat je het advies ‘als de baby slaapt, ga je ook even slapen’ veel hoort. En nee, daar bedoelen we niet mee: eindeloos door je Instagram-feed scrollen. Hoe verleidelijk ook nu dit ein-de-lijk even kan. Gelukkig verbeteren de nachten al snel zodra hij z’n geboortegewicht weer heeft bereikt. Dat betekent dat je hem ’s nachts zo lang mag laten slapen als hij zelf wil.

  Meer lezen: Wanneer slaapt een baby door?

 2. Een droge huid is normaal voor pasgeboren baby’s

  Ga maar na: als jijzelf maanden in een lekker badje hebt gelegen en uiteindelijk in ‘droge lucht’ terecht komt, doet dat je huid ook niet veel goeds. Kijk dus niet gek op als dat superzachte babyhuidje van die eerste dagen al snel verandert. Droge plekjes, luieruitslag en misschien zelfs baby acne horen erbij. Hier lees je hoe je de huid van je baby het beste verzorgt.

 3. De navelstreng valt er het snelst af als deze droog is

  Vaak valt de navelstreng er ergens in de eerste twee weken af. Dit gebeurt het snelst als deze droog wordt gehouden. Het scheelt dat je pasgeboren baby nog niet dagelijks in bad hoeft. Eén of twee keer per week is prima die eerste maanden. Dat is ook beter voor zijn gevoelige huidje. Zo doe je je baby in bad in zes stappen.

 4. Je mag de fontanellen van je baby best zachtjes aanraken

  Dat je baby twee zachte plekken op zijn hoofd heeft, kan best een spannend idee zijn. Onder de huid zijn ze niet open, maar bedekt door stevige vliezen. Hierdoor kan je je baby gewoon over zijn bolletje aaien en ook zijn haren zachtjes wassen is geen probleem. Na zo’n drie maanden groeit het kleine fontanel aan de achterkant dicht. Het kan zes maanden tot wel drie jaar duren voordat zijn grote fontanel aan de voorkant is dichtgegroeid. Deze zijn er namelijk niet alleen om ervoor te zorgen dat het hoofdje van de baby makkelijk door het geboortekanaal past, maar ook om ruimte te bieden aan de hersenen die nog groeien.

 5. Voor je het weet is je baby alweer een jaar. Maar echt.

  Die eerste weken staat je leven vaak letterlijk op zijn kop. Je beleeft alles in een soort roes. Tot je het allemaal een beetje op de rit hebt. En als je dan twee keer met je vingers knipt is er weer een maand voorbij en is hij alweer een jaar. Alle clichés zijn waar, en deze dus zeker ook.

Bron: Parents.com. Beeld: Shutterstock