Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x lessen die elke ouder kan leren van de Meilandjes

Zit jij ook aan de tv gekluisterd als de familie Meiland weer te zien is? Of heb je er helemaal niets mee? Hoe dan ook: we willen niet beweren dat je na dit programma heel wat kennis rijker bent, maar tóch kun je als ouder verrassend veel opsteken van deze bijzondere familie.

 1. Vrijheid, blijheid

  Helikopterouders? Dat woord komt niet voor in het opvoedboek van pater familias Martien en consorten. Martien en Erica laten hun dochter Maxime volledig vrij om hun eigen keuzes te maken. Zwanger worden van een donor, het starten van een eigen kledinglijn: ze supporten haar all the way. Maxime laat op haar beurt peuterdochter Claire waar het kan lekker haar eigen gang gaan. Van rondrennen in een oud kasteel vol splinters tot meerijden in een hoogwerker: ze krijgt alle ruimte om de wereld zelf te ontdekken én te leren met vallen en opstaan. ‘Wat goooéééd!’

 2. Een ‘modern family’ kan prima werken

  Homo, hetero, single, of platonisch, who cares. Dat het standaardplaatje geen voorwaarde is voor een gelukkig leven bewijst de familie Meiland wel. Martien, Erica, Maxime en Claire, en niet te vergeten Montana en aanhang, vormen een heerlijk, warm gezin terwijl het totaal niet overeenkomt met het klassieke ideaalbeeld. Neem er vooral een voorbeeld aan en leef je eigen leven.

 3. Lieve grootouders zijn heel waardevol

  Martien en Erica zijn dé perfecte opa en oma: ze spenderen ontzettend veel tijd met hun kleinkind Claire en doen dit overduidelijk met plezier. Niet alleen heerlijk om te zien, maar een mooi voorbeeld bovendien. Het is volgens onderzoekers namelijk hartstikke goed voor ontwikkeling van een kind om betrokken grootouders te hebben. Dit is waarom een goede band met opa en oma zo belangrijk is voor een kind.

 4. En vice versa!

  Dat de band tussen Claire en haar bijzondere opa en oma heel sterk is, is niet alleen fijn voor de kleine meid (en handig voor Maxime). Het maakt de kans bovendien groter dat ze nog heel lang van elkaar kunnen genieten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat grootouders die regelmatig op hun kleinkind(eren) passen langer gezond blijven en langer leven. Win-win!

 5. Humor relativeert alles, óók opvoedstruggles

  Als er één gezin is dat de kaakspieren veel traint, dan zijn het wel de Meilandjes. Of een omgevallen boom de oprijlaan nou blokkeert, Claire opeens rondrent in alleen een luier of de kat ervandoor gaat met de halve borrelplank: achteraf lachen ze erom. Liefst met een wijntje. En dat is dus hartstikke gezond. Nou ja, dat wijntje misschien niet, maar lachen wel. Dus wees als de Meilandjes. Spuitluiers, een opstandige peuter of gebroken nachten: lach!

  Lees ook: De 12 levenslessen die Disney ons geleerd heeft

 6. Alles eruit flappen lucht lekker op

  Wil je het gezellig (blijven) hebben met je partner en kinderen, dan is open communicatie de sleutel tot succes. Voor een goed voorbeeld kun je gewoon een aflevering van Chateau Meiland kijken. Of je kind nou een prachtige tekening heeft gemaakt (‘Wat gooéééd!’), je vent irritant doet (‘Wat een gezeik!’) of je kind niet wil luisteren (‘Doe niet zo vervelend!’): gooi het eruit. Dat klaart de lucht enórm.

 7. Single moms zijn hartstikke stoer

  Maxime is door omstandigheden een single mom en wat voor één! Deze 24-jarige alleenstaande moeder redt ze zichzelf prima met haar dochter Claire. Sterker nog, ze wilde zelfs graag een tweede kindje. Van een donor. ‘Een man zie ik als een toetje in het leven. Je kunt makkelijk zonder,’ zei Maxime eerder op tv. ‘Als het toetje op zich laat wachten, moet je niet stil blijven staan. Een kindje van jezelf, je eigen vlees en bloed, is zoveel mooier dan een relatie.’ Met de donor werd het niets en inmiddels is dat toetje toch haar pad gekomen in de vorm van cameraman Leroy. Het zou dus zomaar kunnen dat dat broertje of zusje voor Claire er binnenkort alsnog komt. Maar dat Maxime zich ook prima redt als single mom dat heeft ze de afgelopen jaren wel laten zien.

  Lees ook: 8x waarom single ouders juíst heel goed zijn in daten

 8. Volg je dromen

  Als we iets van de Meilandjes kunnen leren is dat je hart volgen – bijvoorbeeld door, laten we zeggen, een kasteel in Frankrijk te kopen en vervolgens plots weer terug te verhuizen naar Nederland – niet alleen zorgt voor een dosis gezonde spanning, maar zelfs succes kan opleveren. Dus waarom je dromen uitstellen als je ze ook nú kunt laten uitkomen? Of je nou een gezin hebt met drie kleine kinderen of een opstandige puber: soms moet je niet (te veel) denken, maar gewoon doen.

 9. Succes moet je vieren

  Je baby’s eerste lachje, zijn eerste tandje, de eerste keer dat je ondergeplast wordt tijdens een verschoningssessie of de eerste keer dat je ’s nachts niet wakker bent geworden door een blèrend kind: vier elke mijlpaal. Ook wat dat betreft kun je een voorbeeld nemen aan de familie Meiland, zij vieren werkelijk élk hoogtepunt(je). ‘Wijnen, wijnen, wijnen!’ (Al kan proosten uiteraard ook prima met wat fris of een alcoholvrije cocktail…)

 10. Wees lief voor anderen

  ‘Charesse, Chanseche, Changechere, of hoe heet ze, kunnen we geen naamplaatje voor haar maken, dat ze dat boven haar tiet opspeld?’ Het mag dan even geduurd hebben voordat Martien de naam van Nadège onthield, de huishoudster met het hartverscheurend levensverhaal werd meteen in de harten van de Meilandjes gesloten. Hoewel hun relatie helaas niet meer is wat het geweest is, praat de familie nog steeds met liefde en respect over haar. En zo hoort het.

Beeld: SBS6.nl