Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x soorten speelgoed die elke peuter verdient

Sinterklaas en Kerstmis komen er weer aan, tijd dus om te gaan bedenken: wat ga je voor je peuter kopen? Er is genoeg speelgoed verkrijgbaar natuurlijk, maar met welke items doe je je kind nou écht een plezier en van welk speelgoed leert je peuter ook nog iets? Hier 10 soorten speelgoed waar je je kind gegarandeerd heel blij van wordt.

Advertentie

Spelen is niet alleen leuk, het is voor je peuter dé manier om de wereld om zich heen te ontdekken. En om te leren. Door alles te ervaren, uit te proberen en te ontdekken ontwikkelt hij allerlei nieuwe vaardigheden. De onderstaande items voldoen daar zeker aan. En wel zo handig: je shopt ze gewoon vanuit huis!

Tip! Wil of kun je niet alles aanschaffen: snappen we. In dat geval is het slim om te bekijken of jouw kind valt onder in de categorie rauwers, douwers, schouwers of bouwers. Check hier welk speeltype jouw kind is.

 1. Puzzel

  Puzzels horen eigenlijk in iedere speelgoedkist thuis. Je peuter leert hiermee vormen en plaatjes te onderscheiden van elkaar én het is goed voor de fijne motoriek. En kijk die blije toet eens als hij de puzzel helemaal in z’n eentje heeft opgelost! Shop hier de leukste puzzels.

 2. Speelgoedkassa

  Met een speelgoedkassa leert je peuter het principe van geld. Hoeveel muntjes kost die mandarijn? En krijg ik nog wisselgeld? Ook winkeltje spelen vinden veel peuters een feest. Hij verkoopt iets aan jou of iemand anders, hij krijgt geld en geeft de klant een tasje met je boodschappen. Zo leert je kind meteen wat over sociale interactie en beleefdheidsvormen. Een speelgoedkassa kopen? Je bestelt ‘m hier.

  Advertentie
 3. Badspeelgoed

  Badspeelgoed zorgt voor eindeloos veel plezier in bad of onder de douche. Dit is niet alleen leuk voor je kind, maar al die eendjes, emmertjes of boten zijn ook ideaal om hem af te leiden. Zo kan je ondertussen rustig z’n haren kunt wassen. Hier vind je allerlei leuk badspeelgoed.

  Lees ook: Hoe kies je geschikt speelgoed voor je peuter?

 4. Houten blokken

  Zo simpel, maar zo leuk en bovendien goed voor de fijne motoriek: houten blokken. Laat je peuter een toren bouwen, een brug, een huis of wat dan ook. Omdat de blokken niet in elkaar kunnen klikken, leert je kind bovendien meteen over evenwicht en stabiliteit. En reken maar dat hij het uitgiert als hij uiteindelijk het bouwwerk met een zwiep om mag gooien! Shop hier houten blokken.

 5. Duplo

  Ook Duplo mag niet ontbreken in dit lijstje. Duplo is wederom heel goed voor de fijne motoriek van je kind. Hij leert de blokjes op de juiste manier in elkaar te zetten door dit met geduld en beleid te doen. Bovendien vind je Duplo in alle maten en vormen, dus er zit altijd iets tussen wat jouw kind gewéldig zal vinden en waar hij uren plezier aan beleeft. Koop hier Duplo speelgoed.

 6. Voorleesboekjes

  Ook voorleesboekjes mogen niet ontbreken in dit lijstje. Voor de taalontwikkeling is het heel belangrijk je kind regelmatig voor te lezen. Bovendien creëer je zo een fijn moment. Want hoe gezellig is het als je peuter lekker bij jou op schoot komt zitten, terwijl jij een mooi verhaal voorleest? Vooral voor het slapengaan zal je peuter het superleuk vinden om nog even bij je te kruipen en samen een verhaaltje te lezen. De leukste voorleesboekjes vind je hier.

  Advertentie
 7. Speelgoed voor de zand- of waterbak

  Is de zomer in aantocht? Zorg dan dat je wat speelgoed voor in de zandbak of waterbak in huis hebt. Zandkastelen bouwen, graven met een graafmachine of water van de ene naar de andere kant verplaatsen, het is niet alleen leuk maar ook leerzaam. Pluspunt: terwijl je peuter zich vermaakt heb jij je handen vrij voor wat achterstallige klusjes in huis of kun jij genieten van de zon. Bekijk hier speelgoed voor zand- en waterpret.

  Lees ook: Zo leer je je kind z’n speelgoed op te ruimen

 8. (Loop)fietsje

  Iedere peuter vindt het geweldig om zelf te ‘fietsen’. Bovendien is een loopfietsje ideaal als je even naar de supermarkt wil en dit nét iets te ver lopen is voor je kind. Ook is het oefenen op een loopfietsje goed voor de grove motoriek en de eerste stap naar zelfstandig fietsen. Kortom, educatief én eigenlijk altijd een schot in de roos. Handige loopfietsjes shop je hier.

 9. Pop of knuffel

  Een favoriete pop of knuffel geven je kind troost en veiligheid. Is mamma niet in de buurt, dan hebben ze zo een vervanging voor haar. Ook kan een knuffel ervoor kan zorgen dat je peuter zelfstandiger wordt. Door een knuffel of ander geliefd object overal mee naartoe te slepen, durft hij meer dan zonder hun teddybeer of pop. Nog een reden om je kind een superzachte, te lieve knuffel of pop te geven: het is goed voor z’n fantasie en gaat in sommige gevallen een leven lang mee.  Shop de liefste knuffels hier.

 10. Kleurboekje

  Of  je nou gaat voor verf of kleurpotloden, de peuterleeftijd is ideaal om je kind kennis te laten maken met kleuren. Zo kan je kind z’n eerste ‘kunstwerkjes’ (ahum) maken en leert hij stap voor stap de namen van de verschillende kleuren kennen. En wat kun je eigenlijk allemaal tekenen? Een dolfijn? Een bloem? Een paddenstoel? Een huis? Maak kennis met de creatieve kant van je peuter! Kleurspullen kopen? Shop ze hier

Lees ook: Educatief speelgoed per leeftijd

Beeld: Shutterstock