Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x vragen waar (bijna) elke aanstaande vader van wakker ligt

Niet alleen aanstaande moeders worden soms badend in het zweet wakker bij de gedachte dat ze straks een kind moeten grootbrengen. Ook vaders to be willen nog weleens lichtelijk in paniek raken als ze denken aan wat eraan zit te komen. Een bevalling en dan een baby, hoe dan?!

Advertentie

Hier 10 vragen die door het hoofd van menig aanstaand vader – en uiteraard ook meemoeder! – spoken. Mét geruststellende antwoorden, want echt: het komt goed!

 1. Zal ik een goede vader zijn?

  Voor succesvol vaderschap bestaat geen handleiding, maar no worries: datzelfde geldt voor moeders. Uiteindelijk kun je dus niet meer doen dan je stinkende best. Dat betekent dat je heel veel goed zult doen, maar ook fouten zult maken. En dat is helemaal oké.

  Lees ook: Dit zegt je sterrenbeeld over wat voor vader je wordt

 2. Verdien ik genoeg om een baby te onderhouden?

  Kinderopvang, luiers, misschien zelfs wel een groter huis: de komst van een baby brengt veel kosten met zich mee. Benieuwd hoeveel precies? Dit is wat een kind kost. Bovendien is de kans groot dat jullie inkomen verandert omdat één van jullie besluit om minder te gaan werken. In paniek raken heeft geen zin, bekijk liever jullie financiële situatie eens opnieuw zodat je een realistisch beeld hebt en weet wat jullie te besteden hebben. Misschien dat jullie het iets rustiger aan moeten doen, maar gelukkig staat daar iets geweldigs tegenover.

  Advertentie
 3. Wat als ik flauwval tijdens de bevalling?

  Hoe de bevalling zal verlopen weet je nooit van tevoren. En ook is het maar afwachten hoe jij en je partner op het hele gebeuren gaan reageren. Zeker als het de eerste keer is. Denk je: ik laat me niet gek maken? Het zou zomaar kunnen dat je momenten hebt dat je het bijna niet meer trekt. En vice versa. Kortom, wacht gewoon maar af. En onthoud: of je nou flauwvalt of niet, die baby komt er toch wel uit.

  Handig! Tips voor de partner tijdens de bevalling

 4. Zal ze meer van de baby houden dan van mij?

  Maak je vooral niet druk over deze vraag. Je kunt moederliefde nou eenmaal niet vergelijken met de liefde voor een partner. Zolang je begrip hebt voor het feit dat de relatie even niet op de prioriteitenlijst staat, maar de meeste aandacht en zorg tijdelijk naar jullie baby gaat, komt het goed.

  Lees ook: Zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby

 5. Ben ik wel klaar voor het volwassen leven?

  Als ouder stel je de behoeften van je kind en het gezin voorop en investeer je in de lange termijn. Als het goed is tenminste. Dat dit even wennen is nadat je jarenlang je eigen gang kon gaan, is logisch. Dus maak je niet druk, go with the flow en dat volwassenen leven komt vanzelf.

  Advertentie
 1. Kan ik wel voor een baby zorgen?

  Hoe hou je een baby op de juiste manier vast? Hoe doe je hem in bad? En zo’n luier verschonen, is dat niet lastig? Maak je geen zorgen, de kraamhulp gaat het je allemaal vertellen. Zo heb je het straks in no time onder de knie.

  Lees ook: Wat doet een kraamverzorgster (en wat niet)?

 2. Hoe combineer ik mijn werk en mijn gezin?

  De balans tussen werk en privé kan best een uitdaging zijn als je ‘opeens’ een baby hebt. Maar maak je geen zorgen, de eerste tijd heb je recht op vaderschapsverlof of partnerverlof en je kunt daarna ouderschapsverlof opnemen als je wilt. Check hier hoe dat precies zit.

 3. Komt het nog goed met ons seksleven?

  Staat seks tijdens de zwangerschap op een laag (of lager) pitje en maak je je zorgen of het nog wel goedkomt na de bevalling? Wel als je dat allebei wilt. Waarschijnlijk zal het anders zijn dan voordat jullie ouders werden, maar dat hoeft niet te betekenen dat het slechter wordt. Kijk hier anders even voor handige tips.

 4. Hoe overleef ik die slapeloze nachten straks?

  Slaaptekort krijg je gratis en voor niets cadeau bij je baby. En in alle eerlijk: dat is soms geen pretje. Gelukkig staat er een heleboel tegenover en zijn die gebroken nachten slechts van tijdelijke duur. Benieuwd hoe lang duurt het duurt voordat je baby doorslaapt? Kijk dan even hier.

 5. Zal ik wel meteen een band voelen met de baby?

  De band tussen een moeder en haar baby ontstaat al in het prille begin van de zwangerschap, maar voor veel vaders of meemoeders begint het pas na de bevalling. Of je dan meteen verliefd bent op de baby of dat het gevoel moet groeien: het is niet voorspellen. Maar hoe dan ook, het komt goed. En hoe!

Lees ook: 12 tips voor kersverse vaders (‘Raadpleeg Google’)

Bron: Live About Beeld: Shutterstock

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.