Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x waar moeders zich schuldig over voelen

Als je moeder wordt, maak je al snel kennis met het fenomeen 'moeder-schuldgevoel'. Want hoeveel je ook van je kind houdt en hoezeer je ook je best doet, je doet het nooit perfect.

Advertentie

Niets is belangrijker dan je kind. Misschien komt daar dat moederlijk schuldgevoel wel vandaan: je wilt het zo graag goed doen. Allereerst willen we tegen je zeggen: je doet het goed en perfectie is niet nodig. Ten tweede: je bent niet de enige die regelmatig iets voelt knagen.

Tien keer waar moeders zich – onnodig- schuldig over voelen.

 1. Dat de borstvoeding niet lukt

  Deze is meestal goed voor een flinke dosis schuldgevoel: als het geven van borstvoeding niet lukt en je overstapt op de fles. Want moedermelk is toch het beste voor je baby? Klopt, maar een gezonde en blije moeder is ook heel belangrijk. Dus nergens voor nodig, dat schuldgevoel. Je doet wat je kunt en op de fles wordt je kind ook groot.

 2. Dat je je baby laat huilen

  Niemand laat haar baby voor de lol huilen. Maar soms, als je alles al geprobeerd hebt, heel moe bent en je kind zich moeilijk laat troosten, dan kijk je het weleens een paar minuten (of langer) aan als je baby huilt. Daar voel je je achteraf misschien schuldig over. Niet nodig. Los van de hele discussie over laten huilen of niet, je houdt van je kind en doet wat je kunt. Ouderschap is continu improviseren en al laat je af en toe een steek vallen, het komt goed als je maar liefde geeft, je best doet en hulp inroept als het niet gaat.

  Advertentie
 1. Dat je je kind naar de opvang brengt

  Geen enkele ouder kan 24/7 bij de kinderen zijn. We werken of hebben andere verplichtingen of sociale activiteiten. Dus zoek je een fijne opvang of oppas en laat je je kind soms achter bij een andere verzorger dan je partner of jij. Vind je dat lastig? Voel je je er rot over? Niet nodig. Meestal vermaken kinderen zich opperbest op de opvang met andere kinderen. En die oppas heeft waarschijnlijk de grootste lol met je zoon of dochter. Voor je kind is het een verrijking om meer mensen dan zijn ouders om zich heen te hebben die zorg en aandacht geven.

 2. Dat je blij bent als je je kind bij de opvang achterlaat

  Vind je het juist heerlijk om even je handen vrij te hebben terwijl een ander voor je kind zorgt? Dat is een heel gezond gevoel waar je je echt niet schuldig over hoeft te voelen. Breng je je kind ‘zelfs’ weleens naar het kinderdagverblijf terwijl je een vrije dag hebt van je werk? Geniet ervan en onthoud: je kind krijgt er een uitgeruste moeder voor terug. Win-win.

 3. Dat je je baby van de commode liet vallen

  Wat voel je je dan een slechte moeder. Ook zo’n bekende blunder: dat je met hem op je arm door een deuropening liep waarbij je vergat dat je wat breder was dan normaal. Of vingernageltjes knippen en dan mis knippen. Het is altijd zielig als je kind zich bezeert, maar als het door jouw toedoen is, krimp je in elkaar van schuldgevoel. Eén troost: het overkomt ons allemaal weleens. En je kind is het zo weer vergeten.

 4. Dat je je kind voor de tv zet

  Die Teletubbies-marathon komt soms heel goed uit. Of je laat je kind de halve ochtend op de tablet. De makkelijkste manier om wat tijd voor jezelf te creëren, maar het voelt niet goed. Want te veel schermtijd is toch slecht voor een kind? Nou ja, een ochtendje televisie richt geen blijvende schade aan.

  Tip van mediapedagoog: hoeveel beeldschermtijd is oké?

 1. Dat je tegen je kind schreeuwde

  Je baby wordt een dreumes, een peuter en een kleuter. En wij garanderen je: ooit schiet je uit je slof. Heb je woedend geschreeuwd tegen je kind en voel je je daar onwijs schuldig over? Wees mild voor jezelf. Moeders zijn ook maar mensen. Als je niet continu loopt te schreeuwen en het achteraf goedmaakt met je kind, loopt hij heus geen trauma op.

 2. Dat je je kind eierkoeken als ontbijt gaf

  Natuurlijk wil je dat je kind gezond is en gevarieerd eet. Maar soms heb je gewoon even niks in huis of geen fut om te koken. En dan eten jullie pizza (voor de tweede keer die week) of je geeft je kind ’s ochtends even een eierkoek zodat jij eerst rustig je koffie op kunt drinken. Geen probleem, je compenseert het de volgende dag wel weer.

 3. Dat je niet geduldig bent

  Soms slaag je er uitstekend in om een kwartier te wachten terwijl je kind zijn veters strikt of naar een slak op een stoeptegel staart tijdens jullie wandeling naar de supermarkt. Maar soms trek je het gewoon niet of heb je haast en wil je even snel door. Dus dan neem jij die veters over of je trekt je peuter weg bij de slak. Soms je geduld verliezen is menselijk en normaal. Tip: zorg goed voor jezelf en probeer niet te veel tegelijkertijd te doen. Dat doet wonderen voor je uithoudingsvermogen bij een treuzelend kind.

 4. Dat je niet wilt spelen

  Kinderen die zelf spelen, dat is een utopie. Daar kom je al snel achter als je moeder wordt. In praktijk willen ze eigenlijk altijd het liefste dat jij meedoet. Maar daar heb je soms helemaal geen zin in. Voel je je schuldig als je een keer ‘nee, ik doe niet mee’ antwoordt? Niet nodig. Kinderen mogen zich best vervelen en leren zo zichzelf te vermaken.

  Lees hier waarom je vervelen zo nuttig kan is.