Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x waarom 2 jaar zo’n geweldig leuke leeftijd is

Je hebt vast weleens van de 'teribble two’s' gehoord en inderdaad kunnen tweejarigen je geduld af en toe behóórlijk op de proef stellen. Maar eigenlijk kunnen we er niet omheen dat twee jaar gewoon een superleuke leeftijd is. Dit is waarom.

Advertentie
 1. Je tweejarige houdt onvoorwaardelijk van je

  Zelfs met een ochtendadem die niet bepaald naar bloemetjes ruikt, kun je rekenen op een dikke kus. En of je nou ongewassen haar hebt of in je oudste joggingbroek loopt, je peuter vindt jou de allermooiste en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. En wordt het je allemaal teveel na een vreselijke werkdag, dan kun je rekenen op een dikke knuffel. Smelt.

 2. Leven in het moment

  Dansen in de woonkamer na het avondeten. Samen gekke bekken trekken. Een verhaaltje lezen voor het slapengaan. Peuters denken niet aan gisteren of morgen, maar gaan helemaal op in dat soort fijne momenten. Kortom, wie heeft er een cursus mindfulness nodig als er een tweejarige rondloopt?

 3. De grootste lol

  Met een tweejarige in huis wordt er heel wat gelachen. Wat heerlijk verfrissend is tussen alle serieuze gesprekken en werkzaamheden door. De grappige dingen die hij zegt, de maffe capriolen die hij uithaalt of zijn aanstekelijke lach als papa een dikke scheet laat. Samen gieren jullie het uit!

  Lees ook: Peuterpuberteit, over driftbuien en nee-zeggen

 4. De wereld door kinderogen

  Tweejarigen zijn super nieuwsgierig en kijken continue om zich heen. Niet zo gek dus dat ze je wijzen op dingen waar je normaal gesproken aan voorbij gaat en voor lief neemt. Je peuter kan enthousiast zijn over de kleinste dingen: een trein die voorbij rijdt, een mooie bloem of een insect op de grond. En zo ziet de wereld er voor jou opeens ook anders uit. En wat is het mooi!

  Advertentie
 5. Het brengt je fantasie weer tot leven

  Hoe vaak gebruikte je je fantasie nog voordat je een kind kreeg? Waarschijnlijk lang niet zo vaak als nu. En het was ongetwijfeld decennia geleden dat je een sprookjesprinses was die op haar prins wacht of een piraat op een schip die vecht met een haai in de oceaan. Nu speel en fantaseer je er samen met je kind op los en wat is het leuk!

  Lees ook: Zo leert je kind samen spelen

 6. Je kunt eindelijk gesprekken met je kind voeren

  Natuurlijk was de babytijd ook heel speciaal, maar hoe leuk is het dat je nu met je kind kan kletsen. Zijn woordenschat mag dan nog niet zo groot zijn, grote kans dat hij alsnog de oren van je hoofd praat. En dat is maar wat gezellig!

 7. Goudeerlijk

  Je tweejarige flapt er alles uit wat hij denkt. Zonder filter. Heb ik een grote neus? Dankjewel, schat. Ruik ik raar? Wordt gewaardeerd. Heb ik een dikke kont? Tuurlijk. En het mooie is: van hem of haar kun je zo’n opmerking prima hebben. Al kan al die eerlijkheid ook voor ongemakkelijke situaties zorgen. Check deze gênante uitspraken van kinderen maar eens…

 8. Hij doet nog steeds een middagdutje (hopelijk)

  Hét rustmoment van de dag: het geliefde middagslaapje. Je vreest misschien voor de tijd dat je peuter vindt dat hij groot genoeg is om heel de dag wakker te blijven. Dus het middagslaapje moet je koesteren. Lees je favoriete boek, doe de was, beantwoord die mails die al dagen op je liggen te wachten of doe zelf een dutje: jouw tijd, jouw keuze. Nog wel… Lees hier alles over het middagdutje.

  Advertentie
 9. Hij zegt de grappigste dingen

  Oké, als een volwassene ‘Ik ben bloot, ik ben bloot!’ zingt, is het niet zo grappig en vrij creepy, maar als jouw peuter zoiets zegt, is het werkelijk hilarisch. Net als ‘ik doe een poepie!’. Peuters doen de grappigste uitspraken en het is vaak onmogelijk om níet te lachen. Bovendien vinden ze jou ook hilarisch als je een gekke bek trekt of een raar geluid maakt. Voor hen ben je een soort ware comedian en zij zijn het beste publiek.

 10. Zo groot, maar gelukkig ook nog zo klein

  Ondanks dat je kind alweer zoveel groter is en zichzelf al heel wat vindt, is hij gelukkig af en toe nog steeds jouw kleine baby. Heeft hij pijn, dan is een kusje erop van jou het enige dat helpt en is hij moe dan vindt hij niets fijner dan lekker tegen jou aan kruipen. Geniet ervan, want voor je het weet is hij écht groot. Al zal hij natuurlijk altijd een beetje jouw baby blijven.

  Lees ook: Waarom 4 jaar ook een geweldige leeftijd is

Bron: Motherly – beeld: Shutterstock