Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x waarom 4 jaar zo'n leuke leeftijd is

Natuurlijk heeft elke leeftijd of periode z'n leuke en minder leuke kanten. Maar eigenlijk kunnen we er niet omheen dat vier jaar gewoon een superleuke leeftijd is. En wel hierom.

Advertentie
 1. Meer zelfstandig

  Geen fan van de vroege ochtenden? Wacht maar tot die periode rond zijn vierde verjaardag, dan gebeurt er iets wonderlijks. Je kind wordt wakker en kan zich vervolgens zelf vermaken. Misschien komt hij je even een knuffel geven, maar daarna kun je je gerust nog een keertje omdraaien.

 2. Eindelijk (een beetje) uitgeraasd

  Niet helemaal natuurlijk, hij blijft een vierjarige, maar er lijkt voorzichtig een einde te komen aan de driftbuien die de peuterjaren kenmerken. Dus tijd voor een adempauze.

 3. Je kunt echte gesprekken voeren

  Dit begint vaak al iets eerder, maar met een vierjarige kun je echt interessante gesprekken voeren. 50 leuke vragen om je kind (nog) beter te leren kennen.

 4. Minder vlekken

  Inmiddels maakt niet al het eten meer een tussenlanding op zijn kleren.

  Advertentie
 5. Hun fantasie maakt overuren

  Elke tekening, verkleedpartij of rollenspel speelt zich af in een eigen wereld. Leg je oor goed te luisteren, want kleuters komen met de fantasierijkste verhalen.

  Veel jonge kinderen hebben een fantasievriendje en dat is niets om je zorgen over te maken, lees hier waarom het juist goed is.

 1. Makkelijker de deur uit

  Ze hebben meer uithoudingsvermogen, meer zelfbeheersing, meer geduld, minder driftbuien en de kans is groot dat je niet eens meer een luiertas nodig hebt.

 2. De stijl van een 4-jarige

  Wat ze aantrekken bepalen ze het liefst helemaal zelf en opvallende statement pieces of over-the-top accessoires worden hierbij niet geschuwd. Heerlijk! 18x gekke kledingcombinaties door jullie kinderen.

 3. Het schema is niet meer heilig

  Vaak is de routine van een vierjarig kind nog steeds belangrijk, maar ze zijn nu wat flexibeler. Dus je hoeft niet meer halsoverkop naar huis voor slaapjes en voedingen.

 4. Je kunt meer verwachten

  Je kunt ergens naartoe gaan en je verwachtingen tegen je kind uit te spreken. Vertel hem hoe je wilt dat hij zich gedraagt en waarom. Het is geen gegeven dat hij zal luisteren, maar het is niet onredelijk van je om daarin iets te vragen of te verwachten. Tip: dit zijn geschikte huishoudelijke klusjes voor deze leeftijd.

 5. Hij is nog steeds klein

  Hoe groot hij ook lijkt, hij vindt het nog heerlijk om lekker met zijn ouders te knuffelen of samen te spelen.

Lees ook:

Bron: Romper Beeld: Shutterstock