Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x wat ik stom vind aan zwanger zijn tijdens corona

Heus, er zitten ook echt voordelen aan zwanger zijn tijdens de coronapandemie. Maar soms, heel soms, vindt Ouders van Nu-redacteur Karin zwanger zijn tijdens corona maar stom. En wel hierom.

 1. Saaie echo’s

  Iedere verloskundige zal zijn eigen regels hebben omtrent echobezoeken in coronatijd. In ons geval mag mijn partner gelukkig mee tijdens de echo’s (al heb ik daar ook andere verhalen over gehoord, vooral tijdens de eerste golf). Maar weet je wat niet mag? Mijn peuter meenemen. En dat vind ik stom. Want ik verheugde me er juist op om mijn peuter alvast zijn zusje te laten zien, zodat het misschien allemaal wat meer voor hem gaat leven en hij het beter gaat begrijpen. Bovendien moet ik nu elke keer opvang voor hem regelen als ik op controle moet. Grrrmpf.

 2. Minder aandacht

  Niet dat ik nou zo’n aandachtsjunk ben die op kantoor op haar bureau staat te dansen als ze even niet in het middelpunt van de belangstelling staat, maar het is toch leuk als collega’s, vriendinnen en kennissen regelmatig naar je zwangerschap vragen. Maar aangezien ik nu niet meer naar kantoor ga en überhaupt nauwelijks menselijke interactie heb, is er geen hond die naar m’n zwangerschap kraait. Af en toe een app’je hoe het ermee gaat. Of als iemand langskomt (max één persoon hè!) wordt me natuurlijk wel gevraagd hoe het met de kleine in de buik is. Maar verder? De gesprekjes op straat (‘Zo! De laatste loodjes?’) en op kantoor mis ik. En ik wil af en toe even ongegeneerd klagen over m’n kwaaltjes, maar wie luistert?!

 3. De babykamer

  Een babykamer pimpen terwijl alle bouwmarkten dicht zijn? Mission impossible. In ieder geval wel als je zo’n controlfreak bent zoals ik. Want inderdaad: je kunt alles online bestellen, maar joehoe, ik wil die kleur verf even in real life zien, voordat ik met een kauwgomballenroze kamer zit opgescheept. Plus: elk stuk gereedschap, tape of moertje dat ik ineens niet in huis blijk te hebben moet ik online bestellen. Waardoor ik pas weer een paar uur of paar dagen later verder kan met de babykamer. Niet. Te. Doen.

  Begint de tijd te dringen? Dan kun je hier online je hele babykamer shoppen.

 4. En dat saaie verlof

  Het leuke van zwangerschapsverlof vóórdat de baby er is, is dat je lekker kunt doen waar je zin in hebt – voor zover je buik dat nog mogelijk maakt. Maar een koffietje in de stad? Kan nu niet. Uitgebreid lunchen met een vriendin bij die hippe lunchtent? Nope. Afspreken met vriendinnen thuis? Ja, maximaal één… Nog even naar IKEA voor de laatste spulletjes voor de babykamer? Nope, bestel maar weer online. Het enige wat ik straks kan doen tijdens m’n verlof, is Netflix kijken. Nou geloof me, Netflix heb ik inmiddels uitgespeeld afgelopen jaar.

 5. No contact please

  Nu ben ik – thank god – allesbehalve een hypochonder, maar een baby baren met ademtekort en benauwdheid van de corona lijkt me allesbehalve een pretje. Wat zeg ik? Bevallen als je hartstikke ziek bent lijkt me de hel op aarde. En dus ben ik – met name nu in de laatste weken – extra voorzichtig in het contact met anderen en leef ik nóg geïsoleerder. Kon dat überhaupt nog? Blijkbaar.

 6. Zwangerschaps- én coronakilo’s

  Ik weet niet of ik het me nu inbeeld, maar volgens mij ben ik een stuk dikker dan de vorige keer. Nu schijnt dat normaal te zijn bij een tweede zwangerschap, maar ik wijt het vooral aan de coronakilo’s. Want eerlijk? Ik vreet me tonnetjesrond. Want wat moet je anders als je de hele dag thuiszit, niet aan de babykamer kunt klussen en er niemand langs mag komen? Dan ga je maar eten. Koekjes. Chocola. Chips. En vooral geen groenten. En dus heb ik nu niet alleen een enorme buik, maar ook een enorme kont. Ik hoef in ieder geval niet bang te zijn dat ik naar voren kukel met die buik, er hangt genoeg tegengewicht aan de achterkant.

 7. En geen zwangerschapsyoga om ze eraf te krijgen

  Normaal gesproken als ik veel eet, probeer ik dat nog een beetje te compenseren met bewegen. Maar hé, verrassend: de zwangerschapsyogaklasjes gaan momenteel niet door. Eigenlijk wilde ik dit keer vooral zwangerschapsyogalessen volgen om wat mede-moeders te leren kennen in de buurt, aangezien ik in mijn woonplaats nog niet zoveel mensen ken. Maar vanachter een laptop op m’n zolderkamer gaat dat toch een stuk lastiger en dus heb ik daar ook maar een streep doorgezet. Ik zet Netflix wel weer aan.

  Lees ook: Zwangerschapsyoga: dit moet je weten

 8. Geen babykleertjes shoppen

  Eén van de leukste dingen aan zwanger zijn vind ik het kleertjes shoppen voor de baby. En dat wil ik niet ’s avonds in m’n eentje languit op de bank achter m’n smartphone doen. Nee, dat wil ik gezellig in de stad doen. Alleen of met een vriendin of m’n moeder. En wie weet wat voor heerlijke impulsaankopen ik dan nog meer doe als ik toch al uren in de HEMA sta te dralen. Inmiddels heb ik nog steeds amper kleertjes in huis, want ik ga er vanuit dat die winkels binnenkort gewoon weer opengaan. Toch..?

 9. Ik heb geen idee hoe m’n verloskundige eruitziet

  M’n enige zwangerschapsuitjes dit keer zijn de controles bij de verloskundige. Maar ook dit is toch allemaal weer wat, tja… anders. De bezoeken zijn afstandelijk – letterlijk – en onpersoonlijker. En eerlijk? Als ik m’n verloskundige in het wild zou zien, zou ik haar niet eens herkennen. Die mondkapjes bedekken nou eenmaal je halve gezicht. Ook de intake van de kraamzorg is dit keer telefonisch. Supersaai, onpersoonlijk, geen zin in, en dus raffel ik dat gesprek ook maar af.

 10. Complicaties? Lekker alleen naar het ziekenhuis

  Heel even was ik bang dat ik in m’n eentje, zonder partner, zou moeten bevallen, maar gelukkig doen ze dat ons, drachtige vrouwen, niet aan. Maar controles of complicaties waar je voor terug moet komen naar het ziekenhuis en misschien wel één of meerdere nachten moet blijven? Dat mag je lekker (zoveel mogelijk) alleen doen. Juist terwijl je op dat moment zo kwetsbaar bent en niets liever wil dan je partner bij je zijde. Als het aan de artsen ligt, levert je partner je af bij de draaideur en maakt weer rechtsomkeert. Fijn.

Is dan alles kommer en kwel? Nee hoor, dit zijn de voordelen van zwanger zijn in coronatijd.

Beeld: Shutterstock