Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x zo weet je dat je peuter klaar is voor het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal

Heb je het zo geregeld dat je kind de eerste jaren van zijn leven niet naar een kinderdagverblijf ging, maar overweeg je je (bijna) peuter binnenkort alsnog bij een KDV of peuterspeelzaal aan te melden? Als je deze punten grotendeels kunt aanvinken, doe je je kind er waarschijnlijk een groot plezier mee.

Advertentie
 1. Je kind kan (eventjes) zelfstandig spelen

  Medewerkers van een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf hebben een grote groep kinderen waar ze op moeten letten. Aangezien ze dus geen tijd hebben om iedereen continu aandacht te geven, is het wel zo handig als je kind het niet erg vindt om af en toe eventjes alleen te spelen of knutselen.

 2. Hij raakt niet in paniek als jij even niet in de buurt bent

  Zit je kind bijna letterlijk aan je vastgeplakt? Dit betekent niet dat hij niet naar een KDV of peuterspeelzaal kan natuurlijk, maar hou er wel rekening mee dat het waarschijnlijk tijd gaat kosten om hem eraan te laten wennen.

  Lees ook: Peuters & driftbuien, zijn sterrenbeeld verraadt hoe erg het wordt

 3. Alles heeft een ritme

  De dagen op een kinderdagverblijf  verlopen vaak volgens een strikt schema met vaste eetmomenten en slaaptijden. Wel zo handig dus als deze een beetje aansluiten op het ritme van je kind.

 4. Hij redt zich prima in een groep

  Vind je kind niets leuker dan zingen, dansen en spelen met andere kinderen? Snel aanmelden bij die leuke kinderopvang op peuterspeelzaal!

  Advertentie

  Lees ook: Daarom is samen spelen belangrijk voor je kind

 5. Lekker bezig zijn vindt hij leuk

  Knutselen, buiten spelen, liedjes zingen, eten, puzzelen, lezen, verkleden: de activiteiten volgen elkaar in rap tempo op. Vind je kind dit wat overweldigend: laat hem dan rustig wennen. Voor je het weet, doet hij vrolijk mee aan alles.

 6. Stilzitten lukt al aardig

  De meeste peuters vinden stilzitten knap lastig, dus het is niet gek als hij dit maar een paar minuutjes volhoudt. Gaat je kind naar een KDV of peuterspeelzaal dan zal hij toch even rustig moeten kunnen luisteren naar een verhaaltje of het zingen van een liedje. Lukt het niet meteen? Oefening baart kunst.

 7. Hij kan simpele instructies opvolgen

  Al verwacht niemand dat je kind op deze leeftijd altijd luistert en zich perfect gedraagt.

 8. Je kind is super nieuwsgierig

  Is hij voortdurend bezig met het ontdekken van zijn omgeving en toont hij interesse in muziek, speelgoed en andere kinderen? Grote kans dat je peuter met veel plezier naar ‘school’ gaat.

  Advertentie
 9. Hij kan prima zeggen wat hij wil

  Jij snapt precies wat je peuter bedoeld, maar doet een ander dat ook? Wel zo prettig dus als je kind zich goed uit kan drukken, zeker als hij naar een peuterspeelzaal gaat.

  Lees ook:
  Woordenschat: kent jouw peuter deze woorden al?

 10. Jij bent er klaar voor

  Als jij er niet klaar voor bent, dan is je kind dat ook niet. Peuters zijn net kleine sponsjes en nemen de emoties van hun moeder feilloos over. Ben jij bloednerveus over het feit dat hij naar een peuterspeelzaal of KDV gaat, grote kans dat je kind het er ook moeilijk mee zal hebben. In dat geval kun je dus beter even wachten of je kind de eerste dagen door iemand laten brengen die het er niet moeilijk mee heeft.

Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock