Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

11 bekende ruzie-onderwerpen met je kinderen

Is de harmonie in jouw huis regelmatig ver te zoeken? Maak je geen zorgen: dat is normaal. Onderzoek wijst uit dat binnen een gemiddeld gezin zes keer per dag ruzie is. Hoeveel van deze discussie-onderwerpen herken je?

Advertentie

Natuurlijk wil je dat het thuis altijd gezellig is en er nooit iemand boos is of schreeuwt. Dat is in realiteit wel heel erg wishful thinking. Onderzoek toont aan dat ouders met kinderen tussen de twee en twaalf jaar oud wel 182 keer keer per maand ruzie hebben. Wij hebben wel zo’n vermoeden waar die ruzietjes over gaan.

1. Eten

Heb je je best gedaan op een voedzame maaltijd, is het eerste wat je kind zegt ‘ieuw’ of ‘gatverdamme’. Of hij geeft geen commentaar, maar eet tergend langzaam en vraagt al na drie happen of hij een toetje mag. Je grens is bereikt:  ‘Nee, eet eerst je bord leeg!’ Het schijnt het beste te zijn om er geen groot ding van te maken als je kind weigert te eten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

2. Snoep

‘Mag ik wat lekkers?’ Honderd keer per dag diezelfde vraag. Het liefst vlak voor het eten. Of vlak erna (waarbij ze de helft van hun maaltijd hebben laten staan). Grrr.

3. Nieuwe spullen

Altijd weer die vraag in de winkel of als er een reclame voorbij komt op televisie. ‘Mag ik dat hebben, mama?’ Wat is dat toch met kinderen dat ‘nee’ als antwoord nooit door lijkt te dringen, terwijl ze ‘ja’ wel meteen begrijpen? Tip: als ze nog peuters en kleuters zijn, werkt het we-gaan-het-onthouden-antwoord vaak goed. Dan zetten jullie het op de verlanglijst voor een verjaardag of Sinterklaas. Het slechte nieuws: na een bepaalde leeftijd laten ze zich met dat antwoord niet meer afschepen.

Advertentie

Tip: de peuterpuberteit staat garant voor ruzies met je kind. Deze boeken helpen je erbij.

4. Grote mond

Wat kunnen ze toch snauwen of bijdehand zijn, die kinderen van ons. Je betrapt je erop dat je net als je eigen ouders klinkt als je voor de zoveelste keer ‘hoe vraag je dat?’ of ‘praat eens normaal’ tegen je kind zegt.

5. Bedtijd

De strijd over het slapen gaan. Wat zou het toch heerlijk zijn als je kind braaf naar zijn kamertje vertrok als het bedtijd is. Maar nee hoor, ook al valt hij zowat om, hij is echt helemaal niet moe. Kopiëren wat je eigen ouders vroeger tegen je zeiden, werkt voor ons: ‘Als je niet kunt slapen, dan rust je maar.’

Tip: zó bepaal je wat de beste bedtijd is voor je kind

Advertentie

6. Dwars

Soms lijkt het alsof je kind gewoon standaard niet wil wat jij wilt. En andersom. Dus hij wil absoluut niet naar dat restaurant dat hij vorige keer nog onwijs leuk vond. En hij wil niet mee naar de bakker, maar ook niet alleen thuisblijven. Hij wil wel naar de dierentuin terwijl het regent dat het giet. En natuurlijk wil hij nooit mee naar huis uit de speeltuin. De ’twee is nee’ fase staat er bekend om, maar wij signaleren deze dwarsheid ook bij driejarigen, vierjarigen, vijfjarigen en uh…houdt het ooit op?

Iets gedaan krijgen van je peuter? Stel je vraag dan slim

7. Treuzelen

Waarom duurt het een uur om je jas aan te trekken? Nou, omdat je kind eerst nog even met dat autootje wil spelen, de pop naar bed moet brengen en wil staren naar zijn nieuwe muggenbult. Als jij dan voor de dertigste keer vraagt of hij zijn jas aan wil trekken is de verbaasde respons: ‘waarom snauw je zo?’ Alsof hij de vraag nog niet eerder gehoord had. Zou dat echt zo zijn?

8. Opruimen

Of liever gezegd: niet opruimen. Dat je kind in een uur tijd de huiskamer – die je net zo netjes aan kant had – weet te veranderen in een slagveld, zou op zich niet zo’n probleem zijn, als hij het vervolgens weer terug zou brengen in de originele staat. Maar wij moeten het eerst kind nog ontdekken dat uit zichzelf opruimt.

9. Jas en schoenen

We hadden het eerder al over de treuzelaars, maar die trekken tenminste na dertig keer vragen hun jas nog aan. Bekend discussiepunt is ook: geen jas aan willen. En geen schoenen. En dan bij voorkeur midden in de winter. Tja, kinderen en logica, het is geen veel voorkomende combinatie.

10. Schermtijd

Als het aan je kind ligt, zit hij de hele middag op de tablet. Jullie hebben duidelijke afspraken over schermtijd, maar dat betekent natuurlijk niet dat je kind braaf zijn filmpje uitzet als de maximale schermtijd van die dag bereikt is. Laat je het soms maar even gaan omdat je geen zin hebt in ruzie? Volgens het Nederlands Jeugdinstituut is dat geen ramp.

Lees ook: Kwart van peuters en kleuters kijkt dagelijks meer dan 3 uur naar scherm

11. Broers en zussen

Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Strijd tussen broers en zussen is een bekende oorzaak ruzie in huis. Want ze willen altijd tegelijkertijd met hetzelfde speelgoed spelen, willen beiden op het lekkerste hoekje van de bank zitten en voelen zich standaard benadeeld. Gelukkig kunnen ze soms ook heel lief spelen samen. Met de nadruk op soms.

12. Zeuren

Omdat het niet gaat zoals je kind wil: de bekende zeurstem. Soms half onderbroken door dramatisch snikken. Alsof de wereld vergaat, terwijl de ramp waarschijnlijk niet meer voorstelt dan te weinig hagelslag op zijn broodje. En weer hoor je je eigen moeder: ‘Praat even normaal’.

Lees ook:
Ruziën waar je kind bij is: 6 belangrijke tips

5 x strijdbesparende tips voor in de ochtend

Bron: Metro – Beeld: Shutterstock

Eva Munnik

Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu