vakantie met kind
door

11 tips voor een geslaagde vakantie met kinderen

Met kinderen is vakantie heel anders dan voordat je moeder werd. Geen cocktails drinken en urenlang zonnen op een strandbedje. Maar een gezinsreisje heeft ook charme. Ga je in de meivakantie weg? Met deze tips houd je het leuk.

 1. Neem kleine cadeautjes voor je kind mee. Ten eerste voor de reis want een vlucht of lange autorit vliegt voorbij als je kind nieuwe speeltjes heeft. Het hoeft helemaal niet veel te kosten: een kleurboek, autootje, bellenblaas of mini-kleiset kan je kind zo even zoet houden. Let erop dat je kleine cadeautjes koopt, anders puilt je (hand)bagage zo uit. En zorg ten tweede ook voor nieuwe speeltjes of knutseldingen tijdens de vakantie. Ideaal voor in een restaurant of als je even met je boek in de zon wilt.
 2. Doe ook iets voor jezelf op vakantie. Natuurlijk is het fijn om een of twee weken qualitytime met je gezin te hebben. Maar je hoeft niet elke seconde allemaal samen te zijn. Spreek met je partner af dat jullie af toe een uurtje of middag iets in je eentje doen, bijvoorbeeld met een tijdschrift op een terrasje zitten of een rondje hardlopen. Desnoods ga je op je gemak alleen boodschappen doen. Het geeft lucht om af en toe even op jezelf te zijn.
 3. Wissel elkaar af als aanspreekpunt. Het is helemaal niet nodig om allebei je kind in de gaten te houden. Sterker nog: als je beiden zit te kijken, loop je het risico dat de aandacht van de één verslapt omdat de ander ook kijkt. En dat de ander hetzelfde doet. Dat wil je niet als je kind nog geen zwemdiploma heeft en bij water in de buurt is. Dus spreek af wie op welk moment oplet en reageert als je kind iets nodig heeft. Dan kan de ander rustig zonnen of lezen.
 4. Regel een vakantiehuisje of appartement met aparte slaapkamer. Een hotelkamer is niet ideaal als je met een heel gezin bent want als je baby zijn middagdutje doet, zit jij ernaast en kun je geen kant op. Hetzelfde geldt voor als het kinderbedtijd is. Als je kind in een aparte kamer slaapt, kunnen jullie tenminste nog een wijntje drinken en kletsen in de woonkamer.
 5. Regel een accommodatie met een fijn balkon of lekkere tuin. Met een buitenruimte bij je appartement of huisje kun je tijdens het middagdutje zonnebaden of na kinderbedtijd van de zonsondergang genieten.
 6. Ga uitgebreid lunchen. Niets lekkerder dan uit eten gaan op vakantie en niet te hoeven koken. Maar in een restaurant dineren met jonge kinderen is soms een uitdaging. Ga daarom voor een lange lunch, je kind is dan nog niet moe of dreinerig. Als avondeten doe je iets makkelijks in het vakantiehuisje. Je kind ligt vervolgens op zijn normale bedtijd te dromen waarna jij en je partner nog een hele avond samen hebben en dat wijntje op het balkon kunnen doen.
 1. Zorg voor voldoende privacy. Vakantieoorden zijn soms behoorlijk massaal. Best gezellig, maar als je een baby of jong kind hebt, kan dat ook de nodige stress opleveren. Bijvoorbeeld als de buren harde gesprekken voeren op hun balkon naast de slaapkamer van je kind. Of als jouw baby ’s nachts hard huilt en jij je opgelaten voelt omdat de rest van de camping wakker ligt. Met baby’s en jonge kinderen kan het slim zijn om te zoeken naar die camping waar ze grote plaatsen met heggen ertussen hebben. Of om voor dat vrijstaande huisje te gaan.
 2. Koop UV-pakjes (als je tenminste naar de zon reist). Een van de meest arbeidsintensieve aspecten aan vakantie vieren met kinderen is het insmeren. Je smeert je helemaal suf de hele dag en dan stribbelt je kind vaak nog tegen ook. Speciale UV-kleding of -zwempakjes zijn een uitkomst. Als het pakje lange mouwen heeft, hoef je alleen nog maar zonnebrand op het gezichtje en de onderbenen te doen en klaar ben je.
 3. Rijd niet te lange afstanden. Vroeger ging je misschien je hele vakantie-eiland ontdekken – de mooiste stranden en meest pittoreske havens – maar met jonge kinderen moet je je hang naar avontuur een beetje beperken. Geen kind is fan van lange autoritten en dat maakt het voor jou ook niet leuker. Dus ga vooral nog op ontdekkingstocht, maar met mate.
 4. Zoek (soms) kinderrijke plekken op. Misschien ben jij niet zo van de campings of resorts. Dat hoeft ook niet, maar wees je ervan bewust dat een hutje op de hei of een afgelegen villa met jonge kinderen niet altijd ideaal is. Daar zijn namelijk geen speelmaatjes. Hoezeer je kamperen misschien ook haat, je hebt er wel de grootste kans om ongestoord een boek te kunnen uitlezen omdat je kind met zijn nieuwe vriendenschare op pad is. Je hoeft niet op een kinderrijke vakantieplek te verblijven, maar zoek het wel af en toe op door bijvoorbeeld op een camping te gaan zwemmen of een dagje naar de lokale speeltuin te gaan. Kinderen worden gewoon blij van andere kinderen.
 5. Stel je verwachtingspatroon bij. Vakantie met (jonge) kinderen is heel anders dan vakantie zonder. Onbeperkt luieren zit er even niet in. Als je je daarop instelt, kun je meer genieten. Niets mooier dan met je kinderen in het zwembad te spelen onder een stel wuivende palmbomen. Die luie vakanties komen ooit wel weer.