Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

11 tips voor een geslaagde vakantie met kinderen

Op vakantie gaan met het gezin is even een ander verhaal dan toen je nog geen kind(eren) had. Geen cocktails drinken en urenlang luieren op een strandbedje, maar sjouwen met emmers en schepjes en rekening houden met bedtijden. Maar een gezinsreis heeft ook zeker z'n charme. Zeker als je je er goed op voorbereidt.

 1. Neem kleine cadeautjes mee

  Ten eerste voor onderweg, want een vlucht of lange autorit vliegt voorbij als je kind nieuwe speeltjes heeft. Het hoeft helemaal niet veel te kosten: een kleurboek, autootje, bellenblaas of mini-kleiset kan je kind al urenlang zoet houden. Let erop dat je kleine cadeautjes koopt, anders puilt je (hand)bagage zo uit. Zorg ook voor kleine nieuwe speeltjes of knutseldingen op de vakantiebestemming. Ideaal voor in een restaurant of als je even met je boek in de zon wilt.

  9 gouden tips om een lange autorit met kind leuker te maken

 2. Doe ook iets voor jezelf

  Natuurlijk is het fijn om een of twee weken quality time met je gezin te hebben. Maar je hoeft niet élke seconde samen te zijn. Spreek met je partner af dat jullie om de beurt een uurtje of middag iets in je eentje doen, bijvoorbeeld met een tijdschrift op een terrasje zitten of een rondje hardlopen. Desnoods ga je op je gemak alleen boodschappen doen. Het geeft lucht om af en toe even op jezelf te zijn.

  Lees ook: Af en toe alleen op vakantie is goed voor alle moeders (en hun gezin)

 3. Wissel elkaar af

  Het is helemaal niet nodig om allebei je kind in de gaten te houden. Sterker nog: als je beiden zit te kijken, loop je het risico dat de aandacht van de één verslapt omdat de ander ook kijkt. En dat de ander hetzelfde doet. Dat wil je niet als je kind nog geen zwemdiploma heeft en bij water in de buurt is. Dus spreek af wie op welk moment oplet en reageert als je kind iets nodig heeft. Dan kan de ander rustig zonnen of lezen.

 4. Zorg voor een aparte slaapkamer

  Een hotelkamer is niet ideaal als je met een heel gezin bent. Als je baby zijn middagdutje doet, zit jij ernaast en kun je geen kant op. Hetzelfde geldt voor als het kinderbedtijd is. Als je kind in een aparte kamer slaapt, kunnen jullie tenminste nog een wijntje drinken en kletsen in de woonkamer.

  Lees ook: Slapen op vakantie, tips & trucs

 5. Kies iets met een fijn balkon of lekkere tuin

  Met een buitenruimte bij het appartement of huisje kun je tijdens het middagdutje zonnebaden of na kinderbedtijd van de zonsondergang genieten. Ook fijn, heb je geen zin om naar het strand of zwembad te gaan, dan kunnen je toch in het zonnetje zitten terwijl je kind lekker speelt.

  Dit zijn 13 geschikte vakantiebestemmingen met een baby

 6. Ga uitgebreid lunchen

  Niets heerlijker dan uit eten gaan op vakantie en niet te hoeven koken. Maar in een restaurant dineren met jonge kinderen is soms een uitdaging. Ga daarom liever voor een lange lunch als je kind nog niet moe of dreinerig is. Als avondeten doe je iets makkelijks in jullie vakantieverblijf. Bijkomend voordeel: je kind kan op tijd zijn bed in waarna jij en je partner nog de hele avond samen hebben.

 1. Ga voor privacy

  Vakantieoorden zijn soms behoorlijk massaal. Best gezellig, maar als je een baby of jong kind hebt, kan dat ook de nodige stress opleveren. Bijvoorbeeld als de buren harde gesprekken voeren op hun balkon naast de slaapkamer van je kind. Of als jouw baby ’s nachts hard huilt en jij je opgelaten voelt omdat de rest van de camping vast wakker wordt. Met baby’s en jonge kinderen kan het dus slim zijn om te zoeken naar die ene camping waar ze grote plaatsen met heggen ertussen hebben. Of om voor dat vrijstaande huisje te gaan.

 2. Naar de zon? Koop UV-pakjes

  Een van de meest arbeidsintensieve aspecten tijdens een vakantie met kinderen is het insmeren. Je smeert je helemaal suf de hele dag en dan stribbelt je kind vaak nog tegen ook. Speciale UV-kleding of -zwempakjes zijn een uitkomst. Als het pakje lange mouwen heeft, hoef je alleen nog maar zonnebrand op het gezichtje en de onderbenen te doen en klaar ben je.

  Check hier wat je het beste kunt doen als je kind onverhoopt toch verbrand is door de zon.

 3. Beperk uitstapjes

  Vroeger ging je misschien het hele vakantie-eiland ontdekken: van de mooiste stranden tot de meest pittoreske havens. Met jonge kinderen kun je je hang naar avontuur beter beperken. Geen kind is fan van lange auto- of busritten en dat maakt het voor jou ook niet leuker. Dus ga vooral wel op ontdekkingstocht, maar doe het met mate.

 4. Zoek (soms) kinderrijke plekken op

  Misschien ben jij niet zo van de campings of resorts. Dat hoeft ook niet, maar wees je ervan bewust dat een hutje op de hei of een afgelegen villa met jonge kinderen niet altijd ideaal is. Daar zijn namelijk geen speelmaatjes. Hoezeer je kamperen misschien ook haat, je hebt er wel de grootste kans om ongestoord een boek te kunnen uitlezen omdat je kind met zijn nieuwe vriendenschare op pad is. Je hoeft niet hiervoor niet per se op een kinderrijke vakantieplek te verblijven, maar zoek het wel af en toe op door bijvoorbeeld op een camping te gaan zwemmen of een dagje naar de lokale speeltuin te gaan. Kinderen worden nou eenmaal blij van andere kinderen.

  Meer lezen: Kamperen met kinderen, zo wordt het een succes

 5. Stel je verwachtingspatroon bij

  Op vakantie met (jonge) kinderen is heel anders dan op vakantie zonder. Hoe meer je dit accepteert, hoe meer je kunt genieten. Onbeperkt luieren zit er misschien even niet in, maar niets mooier dan met je kinderen in het zwembad te spelen onder een stel wuivende palmbomen. Die luie vakanties komen ooit wel weer.