Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

13x bizarre feiten over de zwangerschap

Als je zwanger bent verslind je zoveel mogelijk informatie over het onderwerp. Alles wil je weten. Toch is de kans groot dat deze grappige, soms wat bizarre weetjes over de zwangerschap (en alles wat daarbij komt kijken) nieuw voor je zijn.

Advertentie

1. De langste zwangerschap ooit duurde een jaar

Een jaar en tien dagen om precies te zijn. Dat zijn maar liefst 375 dagen in plaats van rond de 280. Het is trouwens wel even geleden: deze zwangerschap vond plaats in 1945.

2. Je voeten worden groter

voeten tijdens zwangerschap
Bij veel vrouwen verandert de maat en de vorm van hun voeten blijvend door een zwangerschap. Zowel de lengte als de breedte van de voet neemt toe. Soms zoveel dat je wel een schoenmaat groter nodig hebt, na je zwangerschap. Nieuwe schoenen shoppen dus als de baby er is!

3. Maar je borsten worden juist kleiner


Bij borsten gaat het net even anders: deze worden tijdens de zwangerschap groter, maar als je geen borstvoeding geeft of ermee stopt, dan worden ze kleiner. Meestal gaan ze zo ongeveer terug naar de maat die ze eerder ook hadden, maar bij sommige vrouwen worden ze een hele cupmaat kleiner. Misschien heb je straks dus ook nieuwe bh’s nodig.

Advertentie

4. Dít is de enige wetenschappelijk bewezen manier om een bevalling op gang te brengen

Van het eten van ananasharten tot traplopen: er gaan nogal wat verhalen rond over het op gang brengen van een bevalling. Toch is het stimuleren van de tepels de enige wetenschappelijk bewezen manier. Als je dit doet komt er namelijk oxytocine vrij en dat is hét hormoon dat weeën in gang zet. Al moet je baby er wel klaar voor zijn.

5. Baby’s proeven in de baarmoeder wat hun moeders eten

Oké, deze wist je misschien al wel, maar het blijft bijzonder. Voedingsmiddelen met een sterke smaak, zoals knoflook en anijs, laten een sterk spoor achter in het vruchtwater. Baby’s die deze smaak in de baarmoeder vaak hebben geproefd worden in de eerste dagen na de bevalling ook extra tot deze geuren aangetrokken.

Advertentie

6. En de meeste tweelingen worden geboren in…

Benin in Midden-Afrika! In dit land worden gemiddeld zo’n 27,9 tweelingen geboren per 1000 bevallingen. Er wordt weleens beweerd dat dit komt door de grote hoeveelheid zoete aardappelen die in dit land worden gegeten, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

 

7. Last van maagzuur? Dan krijg je een baby met veel…

haar! Een grote hoeveelheid oestrogeen en progesteron zorgen er namelijk voor dat de slokdarm meer ontspant, waardoor er af en toe maagzuur omhoog komt. Deze hormonen kunnen daarnaast ook zorgen voor een sterkere haargroei bij baby’s (geen garantie overigens).

8. Eén op de 2000 baby’s wordt geboren met een tand

Als de tand los zit en er een kans is dat de baby zich erin verslikt, wordt hij verwijderd. Daarnaast is zo’n tand waarschijnlijk ook niet fijn tijdens het geven van borstvoeding.

9. Het hart van een zwangere vrouw wordt groter tijdens de zwangerschap

Niet alleen in figuurlijke zin, maar dat is dus echt zo. Dit is noodzakelijk, omdat het hart de toegenomen hoeveelheid bloed in het lichaam moet kunnen verwerken.

10. Baby’s huilen al in de baarmoeder

Dankzij het meten van de ademhaling van foetussen, hebben wetenschappers kunnen vaststellen dat baby’s al in de baarmoeder af en toe een traantje laten. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Gelukkig is dit niet omdat ze verdrietig zijn, maar simpelweg omdat ze alvast aan het oefenen zijn.

11. De baarmoeder van een zwangere vrouw is enorm rekbaar

Dat had je zelf natuurlijk ook wel door als je naar je dikke buik kijkt. Maar wist je dat een baarmoeder bij een voldragen zwangerschap maar liefst 500 keer zo groot is? Wauw!

12. De eerste ontlasting van je baby is al vanaf 21 weken aanwezig

Gek genoeg komt deze ontlasting, ook wel ‘meconium’ genoemd, er pas na de geboorte uit. Dit goedje is pikzwart en plakt ontzettend.

13. Meisjes worden geboren met eicellen waar ze de rest van hun leven mee moeten doen

Jongens daarentegen produceren pas sperma vanaf de puberteit. Een meisje heeft bij de geboorte gemiddeld zo’n miljoen cellen, waar ze het voor de rest van haar leven mee moet doen. Tegen de tijd dat je dochter de puberteit bereikt zijn er waarschijnlijk nog zo’n 400.000 over. Waar ooit misschien ook zo’n schattig baby’tje uit voortkomt.

Bron: Buzzfeed – Beeld: Shutterstock