Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

11x de fijnste momenten na de bevalling

Dat je je kind gezond en wel op de wereld hebt gezet (go mama!) is natuurlijk het allergaafst. Maar vlak na de geboorte van je kind zijn er nog veel meer fijne en feestelijke momenten.

Advertentie

Wat is de kraamtijd toch bijzonder. En nee, het is echt niet altijd een roze wolk. Het is ook een periode waarin je heel moe en vast flink onzeker bent (heel normaal!). Maar voor bijna elke nieuwe moeder is die eerste periode ook gevuld met heel veel fijne momenten.

Tip! Geen gedoe? Laat de eerste weken na je bevalling maaltijdboxen thuisbezorgen.

 1. Biefstuk & sushi eten

  Rood vlees mag weer, hmmm. En rauwmelkse schimmelkaas. En sushi! Er zijn nogal wat van die lekkere dingen die je gewoon niet mag als je zwanger bent. Een medaille voor de kraamvisite die geen rompertje, maar 48 stuks california rolls en maki’s meeneemt.

 2. Je familie bellen

  ‘Mam, hij is er!’ Wat een leuk telefoontje om te plegen (als je familie niet op de gang stond te wachten). Of het nu je moeder, je zus, je schoonfamilie of je beste vriendin is: het is genieten om dat mooie nieuws te delen.

  Advertentie
 3. Je realiseren dat de bevalling voorbij is

  De ene bevalling is onwijs zwaar, de andere valt erg mee. Maar bijna elke moeder is opgelucht als de bevalling achter de rug is (en goed is gegaan). Na uren of zelfs dagen weeën wegpuffen en totale focus is het heerlijk als je je beseft dat het voorbij is. You did it! (Misschien handig ter voorbereiding: de 15 beste bevallingstips van verloskundigen).

 4. Felicitaties en kaartjes

  Misschien heb je de komst van jullie baby al bekendgemaakt op social media. Nog voor je de geboortekaartjes hebt verstuurd, stromen de felicitaties dan al binnen. Zo leuk! En al snel vallen ook de eerste felicitatiekaartjes in de brievenbus. Het maakt dat je je heel bijzonder voelt en dankbaar bent met al die lieve mensen in jullie leven.

 5. De eerste keer douchen

  Hoe fijn: die eerste keer onder een warme douche. Het liefst terwijl de kraamverzorgende bij de baby is, want dan voel je je totaal niet opgejaagd. Zij weet immers als geen ander hoe je een pasgeboren baby kalmeert. Na die douche trek je je schone joggingpak of pyjama aan (tip: koop een nieuwe als kraamcadeau voor jezelf) en herboren voel je je.

 6. Borstvoeden

  Als je je baby borstvoeding wilt geven, is dat in het begin meestal hard werken. De eerste keer dat je kind goed aanhapt en drinkt, is een uniek moment. Wow, voed jij je kind nou echt uit je eigen lijf? Supermama! Lees hier 7 tips voor een vliegende start met borstvoeding.

  Advertentie

  Ps. en als het niet lukt of je kiest direct voor flesvoeding, ben je natuurlijk ook een supermama!

 7. Wijn drinken

  Voor degenen onder ons die wel van een wijntje houden, zijn die negen maanden zonder alcohol best lang. O, wat smaakt die champagne om te proosten op jullie kind hemels. Ben je nou echt al dronken na drie slokken? Ja dus. Geniet ervan, en lees hier hoe je een wijntje op z’n tijd veilig combineert met borstvoeding.

 8. Je veters strikken

  Het zijn de kleine dingen in het leven die je leert waarderen door een zwangerschap inclusief gigantische buik. Je kunt je eigen veters weer strikken, yes. Je kunt weer opstaan van de bank zonder hulp. Je kunt weer liggend snoepen zonder een enorme maagzuuraanval. Je kunt weer in de auto stappen zonder ingewikkelde manoeuvres. (Alleen springen, zit er voorlopig niet in. Je komt er nog wel achter waarom).

 9. Knuffelen met de baby

  Al die maanden droeg je hem of haar mee. Je voelde je baby schoppen en de hik hebben, de laatste maanden zat je waarschijnlijk continu met je handen op je buik. Nu kun je je handen écht om je kind sluiten. Wat is het heerlijk om je baby vast te houden. Dus jij was het al die tijd daarbinnen?

 10. In bad doen

  Zelfs de onrustigste baby kalmeert meestal in bad. Lekker in dat warme water, het voelt voor je kind net als in de baarmoeder. Een ontspannen moment dus, ook voor de kersverse ouders. Al vergt het soms wat organisatie, onervaren als jullie zijn. Lees hier hoe je je baby in bad doet in 6 stappen.

 11. (Samen) zonder baby op pad

  Stelt oma voor dat jullie een uurtje de stad ingaan en zij bij de baby blijft? Doen! Wat voelt dat gek, zo buiten zonder kind. En wat fijn! Natuurlijk hollen jullie daarna terug naar jullie kersverse aanwinst. Maar geniet ook even van dat samen zijn met je partner.

Wat gebeurt er precies tijdens een bevalling? Welke stappen doorloop je en welke weeën horen daarbij? Van verstrijken tot spildraaien: lees hier alles over de geboorte van je baby.

Beeld: Shutterstock