Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12 belangrijke manieren om je kind bij te leren

Iedere ouder wil beleefde, goed opgevoede kinderen. Daar gaat een hoop werk in zitten. Want hoewel kinderen op school en op het kinderdagverblijf ook een hoop leren, ben je als ouder nog steeds de eindbaas, zogezegd (goed voorbeeld doet goed volgen, uiteindelijk).

Daarom: wat zijn nu eigenlijk belangrijke manieren om op je kind over te dragen?

Advertentie
 1. Geduld hebben

  Van nature heeft geen enkele baby geduld. Honger? Dan moet à la minute een fles tevoorschijn getoverd worden. Geduld is dus een eigenschap die je je kind aanleert zodra hij ouder is. Niet voordringen, wachten op je beurt en even volhouden tot het eten klaar is / mama tijd heeft / eerst die luier van je broertje verschoond is.

 2. Niet uitschelden of pesten

  Iemand uitschelden of belachelijk maken is een vorm van pesten. Vaak nemen kinderen dit gedrag juist van hun ouders over. Belangrijk is dus dat je hierin het goede voorbeeld geeft: niet doen dus! Dat geldt ook voor het zogenaamd grappig nadoen van mensen met een beperking.

 3. Groet je bezoek

  Leer je kinderen om iemand die bij jullie op visite komt te groeten. Al is het maar een simpel ‘hallo’. Het is beleefd en kost weinig moeite. Leer ze ook dat het netjes is om jezelf voor te stellen als je voor het eerst bij een vriendje thuis komt.

  Lees ook: Toilet-etiquette: zo leer je jouw kind netjes naar de wc gaan

 4. Alsjeblieft en dankjewel

  Een kind moet leren om op een normale manier ergens om te vragen én hier dankbaar voor te zijn. Iets simpels als ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ is essentieel om – ook als volwassene – te laten zien dat je manieren hebt. Het lijkt iets onbelangrijks, maar je merkt wel hoe asociaal het overkomt als iemand het níet doet.

 5. Opruimen

  Een kind zal zich op een gegeven moment bewust moeten worden van het feit dat als hij rommel achterlaat als hij eet of speelt. Leer je kind daarom om zijn bord in de vaatwasser te zetten, z’n kleding in de wasmand te gooien en om z’n speelgoed op te ruimen. Zo kun je hem ook met een gerust hart bij een vriendje laten spelen of eten.

 6. Delen

  Een belangrijke en lastige voor jonge kinderen: delen. Kleine kinderen kunnen spontaan in huilen uitbarsten zodra er een vriendje aan hun speelgoedauto zit. Niet zo gek, ze snappen nog helemaal niet dat ze het speelgoed echt wel weer terugkrijgen. Het is belangrijk om ze wel zo jong mogelijk te leren dat ze hun speelgoed delen.

 7. Wees een sportieve verliezer

  Ooit een spel gespeeld met iemand die niet tegen z’n verlies kon en boos werd of daardoor vals ging spelen? Dan weet je hoe vreselijk zo iemand de sfeer kan verpesten. Leer je kind daarom om blij te zijn als je wint, maar het geen ramp is als je verliest en je je best hebt gedaan.

 8. Behandel iedereen gelijk

  Leer je kind om zijn vriendjes gelijk te behandelen en niet meer aan iemand te geven omdat hij hem of haar leuker vindt. Het is niet raar als je kind dit in eerste instantie doet, dat is menselijk, maar leer het hem wel af.

  Lees ook: 5x belangrijkse lessen voor ouders van een zoon

 9. Respecteer andermans bezittingen

  Als een ander kind zo lief is om zijn speelgoed te delen, dan is het belangrijk dat jouw kind zijn spullen met respect behandelt. Dus niet ermee gooien of erop gaan staan. Scheelt jou ook weer een belletje met de verzekering omdat die spelcomputer *alweer* kapot is na het bezoek van jouw spruit.

 10. Tafelmanieren

  Ooit de tafel gedeeld met iemand met vreselijke tafelmanieren? Dan weet je hoeveel irritatie dit op kan wekken. Leer je kind daarom netjes te eten met mes en vork, niet te eten met zijn mond vol en vooral niet te smakken (wat Tommie uit Sesamstraat ook mag zeggen).

 11. Hoesten en niezen

  Iedereen moet weleens hoesten of niezen. Maar je kunt hoesten en niezen op een beleefde manier en op een onbeleefde manier. Leer je kind daarom zijn hand voor zijn mond te houden tijdens het hoesten of te niezen in de binnenkant van zijn elleboog. Oh ja, snot hoort in een zakdoek en niet in zijn mouw.

 12. Anderen helpen

  Anderen helpen – ook als ze er niet direct om vragen – is een eigenschap die door anderen ontzettend gewaardeerd wordt. Stimuleer je kind om bij oma aan te bieden om mee te helpen de tafel af te ruimen, om de hond uit te laten of zijn zusje te helpen met lezen. Je kind zal ook zien dat de ander hier heel erg blij mee is en hier voldoening uit halen.

  Lees ook: 6 levenslessen om je kinderen bij te brengen

Bron: All Womens Talk – beeld: Shutterstock