Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12 dingen die je beter niet kunt doen als je zwanger bent (maar misschien nog niet wist)

Dat alcohol drinken, roken en een ritje in de achtbaan geen goed idee is als je zwanger bent, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar sommige dingen die ook niet (heel) goed zijn voor je baby en/of voor jou, zijn minder bekend. We zetten ze voor je op een rijtje onder het mom: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Advertentie
 1. In de sauna, jacuzzi of een heet bad stappen

  Als je zwanger bent is het beter om je lichaamstemperatuur niet teveel te laten stijgen. Als je lichaamstemperatuur boven de 39 graden Celsius komt, heeft dat invloed op de bloedtoevoer naar je baby en dat kan stress bij je baby veroorzaken. Dus een dagje sauna mag wel, maar let goed op je temperatuur en houd rekening met hoe lang je zwanger bent. Lees hier ook het precies zit. Ook als je uitgebreid in bad gaat, moet je goed op je watertemperatuur letten. Maak het bad niet te heet en blijf er niet te lang inzitten. Het devies: zodra je het heet krijgt, kun je er beter uit gaan.

 2. Hoge hakken dragen

  Ga je door het leven op hoge hakken? Dan is het nu een mooi moment om een paar gave sneakers aan te schaffen. Door je zwangerschap verandert je zwaartepunt, waardoor er meer druk op je onderrug komt te staan. Met mogelijk rugklachten als gevolg. Door het extra gewicht krijgen je voeten het bovendien zwaarder te verduren en een paar stiletto’s zal dit extra versterken.

  Tip: Hier vind je de tofste sneakers voor onder je zwangerschapsjurkje

 3. Eten voor twee

  Veel zwangere vrouwen denken dat zwanger zijn betekent dat ze een extra portie van alles kunnen hebben omdat ze een baby krijgen. De realiteit is dat je eigenlijk maar zo’n 300 extra calorieën per dag nodig hebt en die 300 calorieën zouden afkomstig moeten zijn van het meest voedzame voedsel dat mogelijk is. Kijk hier wat een gezonde gewichtstoename is tijdens de zwangerschap.

  Advertentie
 4. Zout eten

  Ben je verslaafd aan chips? Doe het nu even rustig aan. Zout eten zorgt ervoor dat je tijdens de zwangerschap extra vocht vasthoudt. Het gevolg: dikke enkels en vingers. Let op: wanneer je enorm veel vocht vasthoudt, kan dat wijzen op pre-eclampsie, een ernstige zwangerschapscomplicatie. Dit wordt niet veroorzaakt door zout eten, maar het is wel belangrijk om dit in de gaten te houden.

 5. Onder de zonnebank

  Zwanger en de zon zijn geen ideale combinatie, maar de zonnebank is helaas niet het beste alternatief als je verlangt naar een bruine huid. Net als in de sauna stijgt ook onder de zonnebank je lichaamstemperatuur, dus ga (als je het niet laten kunt) niet te lang en te vaak.

 6. Tweedehands autostoeltje kopen

  Wanneer je zwanger bent van baby nummer twee, dan kan het een voordeel zijn dat je niet alle spullen opnieuw hoeft aan te schaffen. Of misschien kan je alles overnemen van een goede vriendin? Handig, maar dat geldt niet voor alle spullen. Zeker als er een paar jaar tussenzit kan het zijn dat de normen zijn veranderd of dat fabrikanten producten hebben teruggeroepen uit veiligheidsoverwegingen. Let vooral goed op bij het autostoeltje, deze kan vaak niet jaren mee. Ook is het altijd slim om alle tweedehands babyspullen altijd te checken voor je ze in gebruik neemt.

 7. Vis uit blik

  Wat je beter wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap verandert regelmatig aan de hand van nieuwe onderzoeken. Zo is sinds een tijdje pas bekend dat je vis uit blik beter kunt laten staan. Sushi mag dan weer wel, mits zonder rauwe vis.

  Advertentie
 1. Neusspray gebruiken

  Mag je neusspray gebruiken als je zwanger bent en snipverkouden? Het is een vraag die heel wat zwangere vrouwen bezighoudt. Het antwoord is: ja, maar niet langer dan een week. Maar ben je zwanger en heb je last van een hoge bloeddruk, dan kan het afgeraden worden om dit middel te gebruiken. Ook bij een slechte doorbloeding van de placenta is het gebruik van neusspray met xylometazoline mogelijk geen goed idee.

 2. De kattenbak verschonen

  Lucky you: de kattenbak verschonen is voorlopig de taak van je partner. De reden: toxoplasmose. Dit is een infectie kun je oplopen via de toxoplasma-parasiet. Deze microscopisch kleine parasiet zit voornamelijk in de darmwand van katten en dus ook in kattenpoep. En niet alleen daar is de parasiet te vinden, ook in tuingrond die door kattenpoep is verontreinigd en op rauw vlees of ongewassen groenten. Voorlopig even geen filet americain op je brood of dagje tuinieren dus.

 3. Liters koffie drinken

  Ook cafeïne is niet goed voor je baby, dus beperk je koffie-inname tot één kopje per dag. En vergeet ook niet om te minderen met cola en thee, want ook daar zit cafeïne in.

 4. Het huis schilderen

  Echt goed onderzoek naar de effecten van het inademen van verfdampen op je baby is er niet gedaan, maar neem liever het zekere voor het onzekere en laat de schilderklusjes in huis liever aan een ander over.

 5. De wc schoonmaken

  Natuurlijk kun je prima stofzuigen of andere huishoudelijke dingen doen als je zwanger bent. Kijk alleen een beetje uit met schoonmaakmiddelen die ammoniak of andere heftige stoffen bevatten. Kortom, ruikt het nogal chemisch en staat de geur je tegen, vraag of iemand anders het voor je doet. Zo neem je het zekere voor het onzekere en het scheelt je nog werk ook.

Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock