Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12 regels voor de omgang met andermans baby

Of je nu op kraamvisite komt, een dagje oppast of een pasgeboren baby tegenkomt in het ‘wild’: je hebt je aan wat geschreven en ongeschreven regels te houden als het gaat om baby’s. Je kunt namelijk niet zomaar alles doen en zeggen over zo’n pasgeboren frummeltje. Lees en leer!

  1. Kus geen baby’s

    We snappen dat je zo’n kleine baby het liefst op wil eten omdat hij zo schattig is. Doe maar niet: in je mond kunnen ziektekiemen zitten. En een baby’tje is nog niet sterk genoeg om die narigheid goed te bestrijden. Vooral tijdens de wintermaanden moet je je liefde voor de baby op een andere manier tonen. Helaas pindakaas.

  2. Was of desinfecteer je handen

    Als mama of papa desinfecterende gel in je handpalm spuit terwijl je door de voordeur naar binnen stapt, zeg je niets. Je accepteert het en maakt geen opmerkingen over ‘overdreven gedoe’. Hygiëne is gewoon belangrijk bij een kleine baby.

  3. Geef de baby geen eten zonder toestemming van de ouders

    Als de baby al vast voedsel eet, geef hem dan alleen eten dat door papa en mama is goedgekeurd. Het is niet aan oma of de oppas of iemand anders om te beslissen wanneer de baby voor het eerst pindakaas, melk of pizza pepperoni eet. Dat is allemaal aan de ouders, dus respecteer dat.

    Lees ook: 6x dit kun je doen als je baby verkouden is

  4. En over primeurs gesproken: steel ze niet

    Als je aan het babysitten bent en de baby voor het eerst rolt, zijn eerste stap zet of zijn eerste ‘mama’ zegt, houd hier dan je mond over. Ouders hoeven niet te weten dat ze een eerste mijlpaal hebben gemist. Waarschijnlijk zijn ze emotioneel genoeg na een jaar niet slapen en een dag of meerdere dagen zonder baby. Houd dus maar wijselijk je mond.

  5. Borst- of flesvoeding: wees tot steun, niet tot struikelblok

    Als moeder in het midden van de woonkamer borstvoeding wil geven, doet ze dat. Het is jouw taak om een ​​vriendin te zijn – help met opruimen, koffie zetten en met haar peuter spelen. Jouw taak is niet om haar ongemakkelijk te laten voelen omdat je borstvoeding in het openbaar gek vindt. Maar als ze zich liever terugtrekt in een andere kamer voor privacy, respecteer dat dan ook. Geef een kussen, een glas water en laat haar met rust. En tenslotte, als ze haar kind flesvoeding geeft, is dat haar keuze en heeft jouw mening geen verdienste. Bied misschien aan om de baby de fles te geven zodat ze een douche kan nemen.

  6. Kom niet bij de baby in de buurt als je naar rook stinkt

    Kleed je om. Neem een douche. Kom morgen terug. Wat mama of papa ook vraagt. Baby’s kunnen de gifstoffen van sigarettenrook op je kleding en huid inademen terwijl je ze vasthoudt, dus dat is een grote ‘no go’.

    Lees ook: Hoi kraamvisite: dit zijn de beste cadeaus voor kersverse ouders

  7. Zet niks op social media voordat de ouders dat doen

    Steel niet hét moment van de ouders door ze al op social media te feliciteren of zelf een foto te plaatsen van de kleine spruit voordat ze dat zelf hebben gedaan. Dit is hun moment. Na al dat bloed, zweet en tranen verdienen de ouders het om zélf aan de wereld bekend te maken dat ze een prachtige zoon of dochter hebben gekregen.

  8. Raak geen baby’s aan die je niet kent

    Als er een schattige baby in het winkelwagentje voor je ligt bij de supermarkt, ga dan niet zijn schattige handjes kietelen of over zijn wang strelen. Je bent een vreemde en overschrijdt zo een grens. Glimlach, zwaai, zeg hallo, speel kiekeboe, maar raak ‘m niet aan.

  9. Bekritiseer niet hoe de baby op deze wereld is gekomen

    Misschien kreeg de moeder een spoedkeizersnede. Misschien had ze een geplande keizersnede. Misschien is de baby thuis in bad geboren. Misschien kreeg ze een ruggenprik terwijl ze ondertussen zat te nippen aan een latte macchiato. Het maakt niet uit hoe het is gebeurd, de baby is welkom en dat is het enige wat telt.

    Lees ook: 5 gouden tips voor kraamvisite

  10. Maak een baby niet wakker

    Heb je enig idee hoe kostbaar die rustige momenten zijn? Als de ouders eindelijk de baby in een wieg, op schoot, in de autostoel of desnoods op de vloer in slaap hebben gekregen, laat hem dan slapen! Je kunt ‘m wel zien slapen door de babyfoon met camera. Oh en als je aanbelt en de baby wakker maakt, zal iedere moeder je vervloeken.

  11. Maak geen opvoedkeuzes die je niet mag maken

    Geef de baby bijvoorbeeld geen enkel medicijn (of ouderwets ‘wondermiddeltje’) zonder eerst met de ouders te overleggen. Misschien smeren papa en mama elke avond wat whiskey op het tandvlees van hun baby, maar dat is hun beslissing. Niet die van jou. Beslis niet dat de baby klaar is om te gaan zwemmen, een bad te nemen of zijn eerste ski-les te nemen als dat nog niet is gebeurd.

  12. Blijf weg als je ziek bent

    Voor jou is het misschien ‘gewoon een hoestje’. Maar voor een baby kan het desastreus zijn. Ga naar huis, neem wat vitamines en bel volgende week voor een nieuwe afspraak.

Lees ook: Kraamvisite: hoe ga je ermee om?

Bron: Scary Mommy – beeld: Shutterstock