Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12x leuke proefjes om samen met je kind te doen

Wil je iets leuks met je kind doen, maar zijn jullie inmiddels wel uitgeknutseld en kun je geen kleurpotlood meer zien? Dan zijn de volgende leuke proefjes echt iets voor jullie. Met een simpele handleiding, een paar ingrediënten en een vleugje magie kun je de allerlei grappige experimenten doen. Leuk én leerzaam!

 1. Cola explosie

  mentos met cola
  Bron: Pinterest

  Wat er gebeurt als je Mentos in een fles cola stopt? Mocht je het nog niet weten, dan is dit een leuk experiment om te doen. Wel buiten en let er ook goed op dat je genoeg afstand van de fles houdt. Het gaat er namelijk nogal eh… rommelig aan toe.

 2. Suikerkristallen

  suikerkristallen maken
  Bron: Pinterest

  Suikerkristallen maken is helemaal niet zo lastig, maar je hebt er wel geduld voor nodig. Zet de volgende dingen alvast klaar: water, suiker, wasknijper, houten stokjes en kleurstof. Je hebt ook een pan en een pot nodig. Breng vervolgens twee kopjes water aan de kook en voeg hier vier kopjes suiker aan toe. Blijf roeren tot je niks meer van de suiker ziet. Voeg eventueel een smaakje (bijvoorbeeld vanille-extract) toe en laat het mengsel ongeveer 15 tot 20 minuten afkoelen. Maak ondertussen de houten stokjes nat onder de kraan en rol ze door de overgebleven suiker.

  Zijn de stokjes en is het water afgekoeld? Voeg dan wat kleurstof toe aan het water en verdeel het over lege (jam)potten of glazen. Zet steeds één stokje in het midden van de pot of het glas. Gebruik wasknijpers om de stokjes vast te zetten zodat ze de wand van de potjes/glazen niet raken Bedek daarna met een stukje keukenpapier en zet de potjes op een koele en rustige plek. Het kan even duren (zeker een week) maar het resultaat mag er zijn!

 3. Glitterexplosie

  proefje met kinderen
  Bron: Pinterest

  Een ander cool scheikundeproefje is het maken van een heuse glitterexplosie. Wat heb je nodig? Een vaas of groot glas, baking soda, azijn, kleurstof, glitter en een pan. Laat het experimenteren beginnen! Zet een vaas of glas in een pan (of ovenschaal, wasbak…) en doe er twee à drie eetlepels baking soda in. Leef je vervolgens uit met ongeveer zes druppels kleurstof en twee eetlepels glitter. Nu begint het echte werk: zodra je de azijn in de vaas doet, ontstaat de ‘explosie’.

  Hierna is het helemaal experimenteren geblazen. Door andere dingen aan het mengsel toe te voegen, ontdek je wat nog meer een explosie veroorzaakt. Kijk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt als je zout, spaghetti of afwasmiddel aan de mix toevoegt.

  Tip! 10 originele tips voor binnenspelen

 4. Slijm, slijm en nog meer slijm

  slijm maken
  Bron: Pinterest

  Zelf slijm maken verveelt niet snel. Vooral niet omdat je met zoveel kleurtjes, glitters en andere toevoegingen kunt spelen. Je kunt dit proefje zo makkelijk houden als je zelf wil. Probeer het bijvoorbeeld eens met water en maizena. Het werkt als volgt. Gekookt water doe je in een bak, waarna je er twee of drie eetlepels maizena aan toevoegt. Vergeet niet om het mengsel een leuke kleur te geven! Goed blijven roeren, roeren en nog meer roeren. Langzaam maar zeker ontstaat er slijm.

  Ook leuk! 7 recepten voor slijm om te kneden én eten

 5. Bijzondere bloemen

  bloemen verven
  Bron: Pinterest

  Wauw! Is het magie of pure scheikunde? Eén ding is zeker: je kind kan witte bloemen met een simpel trucje zijn favoriete kleur geven. Doe een beetje ecoline of kleurstof die je gebruikt bij het bakken in een vaasje of glas en zet de bloem erin. Al na een paar uur krijgt de bloem wat kleur. Hoe langer je wacht, hoe beter je het ziet.

 6. Lollige lavalamp

  lavalamp diy
  Bron: Pinterest

  Magischer dan je eigen lavalamp maken wordt het niet. En het is nog leerzaam ook, want dit proefje toont aan dat niet alle vloeistoffen met elkaar mengen. Vul een glas of een lege plastic fles driekwart met water. Voeg dan een paar druppels kleurstof toe voor het lava-effect. Het wordt pas echt interessant als je beetje bij beetje wat zonnebloem- of olijfolie toevoegt. En kijk eens wat er gebeurt als je wat zout toevoegt? Laat de bubbels maar komen!

  Lees ook: 8x leuke dingen om te doen als het regent

 7. Beregoed experiment

  berensnoepjes experiment
  Bron: Pinterest

  Gummibeertjes zijn niet alleen lekker, maar je kunt er ook een leuk experiment mee doen. Kijk maar eens wat er gebeurt als je ze in (zout) water, azijn of baking soda legt. Tip: doe dit experiment aan het eind van de dag, zodat jullie ’s ochtends het eindresultaat kunnen bewonderen.

 8. Instant ijsbergen

  instant ijs maken
  Bron: Pinterest

  Zelf ijsbergen maken is verrassend makkelijk, zelfs als het geen winter is. Leg hiervoor eerst een fles water voor ongeveer een uur in de vriezer. Tik de fles tegen de rand van het aanrecht. Ontstaan er ijsdeeltjes in de fles? Dan kunnen jullie aan de slag.

  Zet een klein bakje op z’n kop en leg er een paar ijsklontjes op. Giet dan heel langzaam het koude water eroverheen. Als het water de goede temperatuur heeft, blijft het ‘plakken’ aan de ijsklontjes waardoor er een ijsberg ontstaat. Is het water te warm? Dan is de toren verpest en doe je het gewoon nog een keer. Het is even oefenen, maar juist dat maakt dit proefje zo leuk.

 9. Skittles regenboog

  skittles regenboog proefje
  Bron: Pinterest

  Skittles zijn niet alleen lekker om te eten, maar ook een goed onderwerp voor dit leuke proefje. Als je de snoepjes tegen de rand van een diep (wit) bord legt en vervolgens een beetje water in het midden schenkt, ontstaat er binnen de kortste keren een prachtige regenboog.

  Lees ook: Wel of niet snoepen?

 10. Limonade met prik

  zelf prik maken
  Bron: Pinterest

  Laat je kind een halve theelepel bakpoeder aan een glas limonade toevoegen. Even roeren en kijk nou eens: belletjes! Zo heeft hij in een paar seconden limonade met prik gemaakt.

 11. Ei, ei, ei en we zijn zo blij-experiment

  ei azijn experiment
  Bron: Pinterest

  Grote kans dat je zelf ook onder de indruk raakt van dit proefje. Vul een pot met deksel tot de helft met azijn. Vooral niet te vol doen, want dat kan voor een explosie zorgen. Geen grap! Doe het ei erbij, deksel op de pot, twee dagen laten staan en klaar! Er is geen schaal meer te bekennen als je de ei uit de pot haalt. Bijzonder!

 12. Stoepkrijtverf

  stoepkrijtverf
  Bron: Pinterest

  Spelen met stoepkrijt is leuk, maar spelen met stoepkrijtverf misschien nog wel leuker! Mix in de vormpjes van een muffinblik gelijke delen heet water en maïszetmeel en roer tot een egaal mengsel. Geef met vloeibare kleurstof de bakjes vervolgens elk een eigen kleur. Twee druppels is genoeg. Weer even mengen en de verf is klaar. En let maar op, straks hebben jullie de mooiste stoeptekening van de hele buurt. Tip: trek je kind wel oude kleding aan!

Beeld: Pinterest