Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12x zo help je je peuter bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden

Leren delen, op je beurt wachten, je aan afspraken houden: het leven van een peuter is zo makkelijk nog niet. Want alles in hem schreeuw: dat is van mij. Afblijven! Bovendien herkent hij zijn eigen gevoelens nog niet goed. Laat staan die van anderen. Hij kan jouw hulp dan ook goed gebruiken bij het ontwikkelen van zijn sociale vaardigheden. Hier 13 handige tips.

 1. Creëer empathisch vermogen

  Ga je empathisch om met de emoties van jouw kind, dan zal je kind zich ook sneller empathisch opstellen naar anderen. Uit onderzoek is  bovendien gebleken dat empathisch vermogen één van de belangrijkste pijlers is voor het aangaan van persoonlijke relaties.

  Interessant: Alles over de sociaal- emotionele ontwikkeling van je peuter

 2. Blijf in de buurt

  Ook al is het heerlijk om even in je telefoon te duiken wanneer je peuter met zijn vriendjes speelt, erbij blijven is o zo belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je kunt ingrijpen als het mis gaat. Twee tweejarigen krijgen al snel ruzie over wat van wie is (‘Dat is mijn Barbie!’). Het is prettig voor je kind als hij weet dat je er bent om hem uit zulke situatie te ‘redden’.

 3. Push je kind niet iets te delen

  Je peuter dwingen om zijn speelgoed of eten te delen, vertraagt gek genoeg het aanleren van deze vaardigheid. Kinderen moet eerst leren over bezit, voordat ze kunnen delen. Help kinderen daarom door voor te stellen dat ze om de beurt met iets spelen.

 4. Laat je kind meebeslissen

  Laat je peuter vervolgens zelf beslissen hoe lang hij met iets wil spelen. Als hij ergens zo lang als hij wil mee mag spelen, kan hij er echt van genieten. En geeft hij het daarna met een veel beter gevoel aan zijn vriendje of vriendinnetje.

  Lees ook: Grenzen stellen, hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?

 5. Grijp in als het nodig is

  Sommige peuters maken er een spelletje van om continu het speelgoed van andere af te pakken. Niet om ermee te spelen, maar simpelweg omdat ze zich alles willen toe-eigenen. Grijp op zo’n moment vooral in. Vraag aan je kind of hij écht met het speeltje wil spelen. Vraag aan het andere kind of dat oké is. Kom je er zo niet uit, verleid je kind dan om met iets anders te spelen. Grote kans dat het alsnog drama gaat opleveren, maar dat is zo weer over na een dikke knuffel.

  Lees ook: Sociaal- emotionele ontwikkeling van je peuter

 6. Stimuleer assertiviteit

  Merk je dat je kind juist voortdurend zijn speelgoed af laat pakken zonder er iets van te zeggen? Leer hem voor zichzelf opkomen. En als hij mondeling nog niet zo vaardig is, doe jij dit voor hem.

  Lees ook: Voorlezen kan helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden

 7. Geef complimenten

  Uit onderzoek blijkt dat peuters best goed kunnen spelen en delen, zolang er volwassenen in de buurt zijn. Gebruik dit in je voordeel door je kind een compliment te geven als hij zijn speelgoed doorgeeft aan een ander kind. ‘Wat goed van jou. En kijk hoe blij Pietje is dat je hem de vrachtwagen hebt gegeven!’ Zo motiveer je je kind om dit gedrag te blijven vertonen.

 8. Verstop het mooiste speelgoed

  Komt er een vriendje spelen? Laat je kind zijn meest speciale speelgoed weg stoppen als hij er niet klaar voor is om het te delen. Je kind hoeft niet alles maar ter beschikking te stellen: er is vast nog genoeg ander speelgoed.

 9. Voorkom agressief gedrag

  Is je peuter boos of gefrustreerd? Leer hem om dat te uiten zonder agressief te worden. Hij mag op de grond stampen en ‘Nee!’ schreeuwen, maar hij mag anderen geen pijn doen.

  Lees ook: Hoe ga je om met een boos kind dat bijt of knijpt?

 10. Toon begrip

  Leer je kind zijn emoties te uiten en begrijpen door te benoemen wat er gebeurt als hij gefrustreerd raakt. Verder is het belangrijk om begrip te tonen. ‘Ik snap wel dat je boos wordt als je toren voor de derde keer instort’. Benoem ook emoties van andere kinderen. ‘Kijk, Gijs is aan het huilen. Ik denk dat je iets hebt gezegd wat hij niet leuk vond.’

 11. Blijf rustig

  Één van de belangrijkste dingen die ouders kunnen doen om hun peuters te helpen hun emoties te beheersen, is zelf rustig blijven, zo blijkt uit onderzoek. Een kind moet het gevoel hebben dat zijn ouders een rots in de branding zijn om zich veilig te voelen. Als je je kind kunt kalmeren, leert hij bovendien uiteindelijk ook om zichzelf rustig te krijgen.

 12. Heb vertrouwen

  Verwacht niet te veel van je peuter in te korte tijd. Heb er vertrouwen in dat je kind beetje bij beetje alle sociale vaardigheden wel op zal pikken. Geef hem dat vertrouwen ook mee en support, complimenteer of beloon hem bij alles wat al goed gaat.

  Lees ook: Werkt straffen en belonen eigen wel?

   

  Bron: Mother.ly