Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

13 doodnormale dingen die kinderen soms heel eng vinden

Van een kip op de kinderboerderij tot zand aan de handen: jonge kinderen kunnen schrikken van de gekste dingen. Maar met wat inlevingsvermogen (of graven in je geheugen, waar was je zelf bang voor als kind?) zijn die kinderangsten meestal best te begrijpen.

Advertentie

1. Geluid

Zelf kunnen kinderen enorm goed gillen en heel hard ‘muziek’ maken op hun speelgoedinstrumenten, maar toch zijn ze soms verrassend gevoelig voor andere geluiden. Een sirene, een blaffende hond of zelfs een zoemende blender, het kan genoeg zijn om je zoon of dochter de stuipen op het lijf te jagen.

Lees ook: Kinderoren zijn veel gevoeliger en daarom kwetsbaar

2. Zand

Sommige kinderen worden hysterisch van een beetje viezigheid. ‘Schoonmaken mama,’ bevelen ze bij het kleinste korreltje zand dat aan hun handen kleeft. Niet heel realistisch in de zandbak of op het strand, maar goed.

3. Donker

Oké, die snappen we. De meeste volwassenen herinneren zich deze angst nog wel uit hun kindertijd. De wereld is overdag al vrij indrukwekkend, laat staan als je niet ziet wat er om je heen is. Veel kinderen slapen met een nachtlampje aan en durven echt niet de onverlichte gang door om naar de wc te gaan. Daar hebben ze jouw hulp bij nodig.

Tip: Is je kind plots bang in het donker? Lees eens samen het gezellige boekje ‘Karel in het donker’.

Advertentie

4. Alleen zijn

Ze willen met je mee naar de wc, naar de keuken als je gaat koken en ze slapen het liefst bij je in bed. Jonge kinderen zijn niet graag alleen, dat vinden ze maar eng.

5. Dieren

Je denkt je peuter een plezier te doen met een middagje kinderboerderij, maar hij duikt doodsbang achter je benen bij elke geit of kip die in de buurt komt. En dat terwijl hij wel vrolijk een dikke spin tot huisdier bombardeert. Logisch.

Tips: Zo ga je het beste om met angst voor dieren

6. De zee

Het idyllische beeld van je kind dat vrolijk zandkastelen bouwt terwijl jij met je voeten in de branding toekijkt, blijkt niet altijd te kloppen. Sommige jonge kinderen vinden die oneindige plas water met steeds weer nieuwe golven die aan komen rollen nogal overweldigend. Dan willen ze maar één ding: bij jou op schoot op de handdoek, ver bij de waterlijn vandaan.

Advertentie

Meer lezen: Zo maak je je kind watervrees-vrij

7. De bioscoop

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om met je kind en een bak popcorn in de zachte rode stoelen te genieten van de nieuwste kinderfilm. Maar veel peuters, kleuters en oudere kinderen trekken de bioscoop slecht. Het harde geluid, de donkere zaal, niet weten wat er op dat enorme scherm gaat gebeuren, het kan too much zijn voor een kind.

8. Dichte deuren

Een beetje claustrofobie is veel jonge kinderen niet vreemd. Vaak willen ze bijvoorbeeld dat de deur van hun slaapkamer altijd openblijft. Of je krijgt je kind met geen mogelijkheid de lift in. Maar een speelhuisje van een krappe kartonnen doos is dan weer wél prima…

9. Een vreemde tante

Hoe die tante of oom ook haar best doet, je peuter wil echt niet bij haar of hem in de buurt komen. Laat staan dat hij op schoot wil zitten. Dit kan ook gelden voor je aardige buurvrouw, zwager of zelfs opa. Jonge kinderen hebben soms een onverklaarbare angst voor bepaalde mensen. Is het hun haar, hun stem? Ook als je het niet weet: accepteer het. Je kind steeds weer aansporen om toch contact te maken (of een kusje te geven!) werkt meestal averechts.

10. De wc

De wc kan op allerlei manieren afschrikwekkend zijn voor jonge kinderen. Soms gaat het alleen om vreemde toiletten, zoals in een restaurant of de trein. Of van die elektrisch doorspoelende exemplaren op vliegvelden. Maar die thuis kan ook heel eng zijn. Wat gebeurt er in dat grote gat? En waar gaat het naartoe? Kan er ook iets uitkomen? Lastig als de ‘zindelijkheidsdeadline’ in zicht komt vanwege de eerste schooldag.

11. Het Sprookjesbos

Welk kind vindt De Efteling nou niet het favoriete uitje? Nou, ze bestaan. Sommige kinderen vinden dit pretpark heel eng, zelfs het onschuldige Sprookjesbos. Ze schrikken zich rot van elke kabouter die achter de volgende heg staat te grinniken.

12. ‘Dank u wel’ zeggen

Wat zou het toch fijn zijn (en getuigen van jouw geweldige opvoedcapaciteiten) als je kind netjes ‘dank u wel’ zegt als hij een snoepje van de buurvrouw krijgt. Maar ondanks herhaaldelijke aansporingen van jouw kant vertikt hij het. ‘Durf ik niet, mama’. Veel kinderen vinden het eng om iets te zeggen tegen volwassenen, ook ‘dank u wel’ kan al te veel gevraagd zijn.

13. Verhaaltjes voor het slapen gaan

Het leek zo’n onschuldig sprookje om voor te lezen, maar nu durft je kind niet meer te gaan slapen. Soms kunnen de gekste elementen in boeken angst aanjagen. Een verhaal over een tijger (‘Wonen die ook hier, mama?’), een prinses zonder ouders (‘Waar zijn haar papa en mama dan?’) of een vergiftigde appel (‘Ik heb net nog appel gegeten, mama!’) kan zomaar voer zijn voor nachtmerries. Kies bijvoorbeeld voor deze boeken.

Neem je kind serieus

Voor alle enge dingen die we opsomden geldt: neem je kind serieus en wuif zijn angst niet weg. Het komt goed, op zijn achttiende durft hij gegarandeerd in zijn eentje naar de wc te gaan en zal hij met liefde alleen op zijn kamer bivakkeren. Vermoed je dat de angst wel erg diep zit of lijdt je kind er echt onder, dan kun je altijd hulp zoeken. Maar de meeste kinderangsten gaan vanzelf over naarmate ze de wereld om zich heen beter begrijpen en fantasie en werkelijkheid leren onderscheiden.

Lees ook: Zo help je je kind als hij gestrest of bang is