Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

13x handige budgettips voor aanstaande ouders

Met de hoeveelheid spullen die je in huis moet halen als je een baby krijgt, is een gespekte bankrekening geen overbodige luxe. Maar lang niet iedereen heeft die luxe. Ook tijdens het eerste jaar van je kind gaat het hard met de aankopen. Gelukkig zijn er genoeg handige budgettips om te besparen op de babyspullen.

 1. Leen van vrienden

  Check in je omgeving welke vrienden net iets oudere kinderen hebben dan jij. Wellicht hebben ze spullen of kleren op zolder liggen die jij mag lenen of overnemen voor een ‘zacht prijsje’. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor je baby? Check deze complete babyuitzetlijst. 

 2. Geef niet teveel uit aan newborn kleding

  Grote kans dat je die kleinste maatjes ook als kraamcadeau krijgt. Daarbij zijn baby’s vaak snel uit hun eerste kleertjes gegroeid. Dus focus je niet alleen op de piepkleine maatjes. Hoe schattig ze ook zijn! Dit is ook handig om te weten als je gaat shoppen voor je newborn. 

 3. Speur online naar kortingsacties

  Weet je precies welke aankoop je wil doen? Check online of je misschien ergens een mooie kortingsactie kunt vinden.

 4. Meld je aan voor handige social media groepen

  Via Facebook zijn allerlei groepen te vinden om items te ruilen, lenen of tweedehands te (ver)kopen. Vaak in je buurt, zodat je niet het hele land door hoeft voor die ene mooie commode.

 5. Maak een lijst en deel die met vrienden en familie

  Maak een lijst met items die je nog niet hebt, maar wel graag zou willen en deel die met vrienden en familie die jullie een kraamcadeau willen geven. Zo krijg je cadeaus die je echt nodig hebt. Online zijn er ook verschillende cadeaulijstjessites te vinden waar je de items makkelijk kunt reserveren, om dubbele cadeaus te voorkomen. Ook een handig lijstje voor tijdens je zwangerschap: wanneer regel je eigenlijk wat?

 6. Koop een meegroeibed

  Een meegroeibed kan je voor verschillende leeftijdscategorieën kopen. Zo hoef je na het ledikant niet eerst een peuterbed te kopen, voordat je later weer een nog groter bed aanschaft. Handig! Waar moet je nog meer op letten bij het aanschaffen van een babybedje? Je leest het hier. 

 7. Denk aan een dubbele wagen

  Ben je van plan om in korte tijd twee kids op de wereld te zetten? Kijk dan eens naar een kinderwagen die je makkelijk kunt uitbreiden met een tweede. Zo hoef je niet in een paar jaar tijd twee van die dure aankopen te doen. Wat is verder belangrijk om te weten als het gaat om de veiligheid van je wagen? Lees het hier.

 8. Koop geen luieremmer

  Doe de luiers in geparfumeerde luierzakjes of hondenpoepzakjes en gooi ze in de prullenbak. Scheelt weer een aankoop. En in dit geval een aankoop die uiteindelijk toch alleen maar staat te stinken. Benieuwd naar welke soorten en maten luiers er allemaal zijn? Je leest het hier.

 9. Check je zorgverzekering

  Afhankelijk van je polisvoorwaarden kun je items als een borstkolf (deels of helemaal) vergoed krijgen van je zorgverzekering. Scheelt weer! Geen idee welke borstkolf bij jou past? Lees het hier. 

 10. Koop geen speciale voedingsshirts

  Die zijn vaak duurder dan gewone shirts en draag je maar voor een bepaalde periode. Bovendien zit je eigen kleding uiteindelijk toch het lekkerst. Zorg ervoor dat je shirts stretchend zijn en je er een tanktop onder aandoet die je makkelijk naar beneden kunt trekken. Et voilà!

 11. Maak je eigen babyvoeding

  Zeker in het begin, als je baby in de proeffase van oefenhapjes zit, is het zonde als je elke dag eten moet weggooien. Koop in die periode nog geen potjes, maar pureer zelf groente en fruit en stop de puree in ijsblokbakjes in de vriezer. Zo heb je altijd eten in huis, kun je zelf bepalen hoeveel blokjes je pakt en hoef je niets meer weg te gooien. Benieuwd naar wat je kunt verwachten van babyvoeding in het eerste jaar? Lees het hier.

 12. Kies voor genderneutraal

  Grote kans dat je de grote aankopen voor je eerste kind ook voor je toekomstige kinderen gaat gebruiken, mocht er nog een tweede (of meerdere kinderen) komen. Kies daarom voor genderneutrale kleuren, zodat je die spullen later makkelijk weer kunt gebruiken. Voordat je straks aan iedere wildvreemde moet uitleggen dat je tweede, ondanks de knalroze kinderwagen, toch echt een jongetje is.

 13. Kijk uit met kleding vooruit kopen

  Koop je die leuke winterjas met korting alvast maanden vooruit? Check dan wel goed welke maat je baby in die periode ongeveer heeft. Zonde als het straks te klein is! Bekijk deze handige maattabel.

Bron: Whattoexpect.com – Fotografie: Shutterstock.com.