Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

13x Zo weet je dat je klaar bent voor een tweede kind

De bevalling voelt al jaren geleden, je hebt als moeder helemaal je draai gevonden en steeds vaker denk je: hoe leuk zou het zijn: een zusje of broertje voor je kind erbij. Hoe weet je nu of je al toe bent aan een tweede kind? Herken de signalen!

Advertentie
 1. Steeds vaker vraag je je af hoe jouw kind het zou vinden om een broertje of zusje te krijgen. Zou hij jaloers worden? Zou hij lief met hem of haar spelen? En zou hij liever een broertje of een zusje willen?
 2. Je begint regelmatig te rekenen hoe oud je dreumes/peuter/kleuter zou zijn als je nú zwanger zou worden en vraagt je af of het leeftijdsverschil tussen de twee wel handig zou zijn.
 3. Waar je eerst als je een moeder met een kinderwagen zag lopen blij was dat jouw kind al wat ouder en zelfstandiger was, werp je nu stiekem een verterende blik in de wagen. Toch wel heel lief zo’n kleintje…
 4. Terwijl je in de eerste maanden amper de deur uitkwam met je baby omdat je zoveel moest meesjouwen en je het al een gedoe vond als je naar de supermarkt moest, trek je er inmiddels vol op uit met je kind. Het zwembad, de dierentuin, het indoorspeelparadijs: jullie komen samen overal. Dat kan toch ook best met nog een baby erbij?
 5. Die helse rugweeën tijdens je bevalling? Het persen waar maar geen einde aan leek te komen? Ach, dat viel uiteindelijk best mee. Je zou het zo weer over doen.Lees ook: Tweede zwangerschap is anders
 6. Van de slapeloze nachten waar je het eerste jaar zo’n moeite mee had, kun je je weinig meer herinneren. Wallen tot aan je knieën? Nachtelijke discussies over wie er uit z’n bed gaat? Ah joh, dat was maar een fase.
 7. Als je een baby hoort huilen, krijg je geen flashbacks meer naar urenlange troostsessies en darmkrampjes, maar denk je alleen maar: ach gossie, kom maar hier.
 8. Steeds vaker snuffel je stiekem tussen de babykleding bij Hema of Prénatal, terwijl jouw kind toch echt allang uit die mini-maatjes is. Maar even kijken kan geen kwaad, toch?
 9. Dat je je in het eerste jaar na de geboorte van je kind een zombie voelde en je het al knap vond als je de dag was doorgekomen, voelt als een vorig leven. Inmiddels ben je (redelijk) uitgerust en heb je het gevoel dat je alles weer onder controle hebt.Lees ook: Peuter voorbereiden op broertje of zusje
 10. Als een vriendin je vertelt dat ze zwanger is voel je een mengeling van emoties: uiteraard blijdschap, maar ben je misschien ook un petit peu jaloers?
 11. Steeds vaker gaat het bij jullie aan de keukentafel over of er nog een tweede komt en wanneer. En wat dan het beste moment is om er weer voor te gaan. En waar de nieuwe babykamer dan zou moeten komen. En hoe het broertje of zusje zou heten. En, en, en…
 12. Ineens krijg je weer heimwee als je een vrouw met een dikke buik en een mooie zwangerschapsgloed voorbij ziet lopen. Het was wel heel gezellig, zo’n trappelende baby in je buik.
 13. Waar je je de eerste maanden na je bevalling compleet hormonaal, uitgeblust en overdonderd voelde, ben je inmiddels weer je oude zelf. Je werkt, je hebt een ritme gevonden met je kind en je doet (vrijwel) alles weer wat je deed voordat je een kind kreeg. Hoog tijd voor een nieuw ritme, met z’n vieren, toch? 😉

Lees ook: Een tweede kind: wanneer?

Beeld: Shutterstock