Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

14 manieren om met een eigenwijs kind om te gaan

Heb je een pittig kind met een sterke eigen wil? Dat is soms vast een uitdaging! Deze tips helpen je omgaan met je eigenzinnige zoon of dochter.

Advertentie
 1. Luister naar je kind

  Koppige kinderen hebben het extra hard nodig om gehoord te worden. Als ze zich serieus genomen voelen, kun je makkelijker met ze praten. Dus heb je een stampvoetende peuter of kleuter voor je? Vraag waarom hij precies zo boos is en laat merken dat je hoort wat hij zegt.

 2. Dwing je kind nergens toe

  Of je nu een volwassene bent of een peuter, als iemand zegt dat je iets moet, roept dat al snel weerstand op. Bij een eigenzinnig kind kun je het beter anders aanpakken (zie bijvoorbeeld punt 5).

 3. Geef het goede voorbeeld

  Blijf zelf rustig en redelijk, ook al is dat soms lastig met een kleuter die niet luistert. Ouderschap draait voor een groot deel om voorleven. Als jij boos wordt of gaat schreeuwen, zal je kind dat nadoen. Lees hier meer over zelf het goede voorbeeld geven.

 4. Respecteer je kind

  Dat doe je onder meer door naar hem te luisteren en te proberen hem te begrijpen. Noem zijn gevoelens nooit overdreven. Als jij je kind respecteert, krijg je dat terug (ooit, hopen we). Tip: zo voer je een goed gesprek met je (dwarse) peuter.

  Advertentie
 5. Geef keuzes

  Dwingen werkt niet, dus geef je kind opties. ‘Wil je fruit eten of liever een broodje?’ of ‘Zullen we nu naar de supermarkt gaan of liever nadat we een broodje hebben gegeten?’ Als hij het gevoel heeft dat hij mag meebeslissen, zal hij eerder meewerken.

 6. Bepaal de gezinsregels

  Ga met z’n allen zitten en bespreek wat jullie belangrijk vinden. Overdrijf het niet door een eindeloze lijst op te stellen, maar met een paar basisregels voor jullie gezin schep je duidelijkheid. Je kind weet dan wat er van hem wordt verwacht.

 7. Leef je in

  Alle kinderen hebben het nodig dat hun ouders empathisch zijn, maar kinderen met een sterke wil misschien nog wel meer. Probeer je in je kind in te leven en accepteer dat kinderen fouten maken, verwacht niet te veel van ze. Het brein van kinderen is anders dan dat van volwassenen, ze zijn simpelweg nog niet in staat tot bepaalde dingen.

 8. Maak lol

  De meeste kinderen willen heus wel helpen of meewerken. Het zit ‘m voor een groot deel in hoe je het brengt. Maak van het opruimen van de kamer een wedstrijd wie het snelst is. Wil je kind geen nagels knippen? Maak een parcours van kussens en stoelen in de huiskamer en zegt dat hij bij elk ‘checkpoint’ een nagel moet laten knippen. Het duurt dan misschien langer, maar zo worden vervelende klusjes leuk voor je kind.

  Advertentie
 9. Praat met je kind, maar niet midden in de ‘crisis’

  Als je kind uit het niets flipt, praat het dan op een later moment met hem uit. Hij is dan weer rustig en zal meer openstaan voor een gesprek.

 1. Geef je kind waardering

  Laat merken dat je het ziet als je kind iets goed doet. ‘Wat fijn dat je zo goed helpt met boodschappen inpakken.’ Zo’n compliment motiveert je kind om vaker te helpen.

  Tip! Met dit spel oefen op een speelse manier met het uiten van waardering

 2. Zorg voor harmonie thuis

  Als jij continu in het bijzijn van je kind kibbelt of ruziemaakt met je partner, zal hij dat gedrag gaan imiteren.

 3. Zie het van de positieve kant

  Het is logisch en menselijk dat je het soms vermoeiend vindt om een koppig kind te hebben, maar eigenwijsheid is vaak best nuttig. Je kind komt voor zichzelf op en laat zich niet zomaar wat wijs maken.

 4. Wees mild

  Natuurlijk is het soms frustrerend, maar jij was ook ooit een kind. Til niet te zwaar aan dwars gedrag. En… misschien heeft je kind zijn koppigheid niet van een vreemde?

 5. Vergelijk je kind nooit met anderen

  Het is niet eerlijk om het gedrag van je kind met dat van andere kinderen te vergelijken. Voor je kind is dat alleen maar frustrerend en het kan zijn zelfvertrouwen een deuk geven als je hem er steeds op wijst dat andere kinderen wél braaf luisteren.

Lees ook:

Tips van onze pedagoog: zo ga je het beste om met een driftbui.

25 x ‘nee’ zeggen zonder het te zeggen

Bron: Topfamily