Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

14x wat je moet veranderen als je peuter twee wordt

In de peuterjaren volgen veranderingen elkaar in rap tempo op. Zo snel dat je het soms allemaal niet meer kunt bij houden. Logisch, daarom zetten we de dingen op een rij waar je aan moet denken zodra je peuter twee jaar is.

 1. Meubels verplaatsen

  Het kan een goed idee zijn om opnieuw te kijken naar je meubels in huis en hoe deze staan omdat tweejarigen betere motoriek hebben dan voorheen en ze op deze leeftijd veel avontuurlijker worden.

 2. Het juiste voedingsschema

  Rond de twee jaar is het goed om het voedingsschema van je peuter nog eens kritisch te bekijken.Vaak is dit ook de leeftijd dat je kind opeens lastig gaat worden met eten, terwijl er daarvoor niets aan de hand was. Zijn voeding bestaat nu uit drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) met tussendoor twee (gezonde) snack momenten. Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je kind.

 3. Een nieuwe speelgoedkist

  Dit is het moment om een nieuwe speelgoedkist aan te schaffen. Zodat hij alles netjes kan opbergen en niet per ongeluk zal struikelen over rondslingerend speelgoed als hij door de woonkamer rondrent.

  Tip: Hier vind je de leukste speelgoedkisten voor je peuterkamer

 4. Achter slot en grendel

  In deze fase zit je peuter vol kattenkwaad en nieuwsgierigheid, dus niets in huis is meer veilig, zelfs niet de spullen die je netjes in een kastje hebt opgeborgen. Omdat de kans groot is dat het niet lukt om 24/7 je peuter in de gaten te houden, kun je beter zorgen dat je belangrijke spullen goed opbergt. Achter slot en grendel dus.

 5. Van ledikant naar (peuter)bed

  Voor veel ouders is het wel een momentje als hun kind opeens toe is aan een ‘groot bed’. Ook kinderen kunnen het spannend vinden om hun ledikant in te ruilen. Is je kind er nog niet klaar voor, stel het dan nog even uit. Is jouw kind klaar voor een groot bed?

 6. Peuterbestek

  Het is slim om hiermee niet te lang te wachten. Op deze leeftijd wordt zijn motoriek steeds beter en knoeit hij steeds minder met eten. Het juiste formaat bestek is daarom belangrijk om het zo snel mogelijk onder de knie te krijgen.

 7. Pas op je eigen woorden

  Voor je het weet heeft je peuter jouw vloekwoorden opgenomen in zijn eigen woordenschat.

 8. Zindelijkheidstraining

  Je kind zindelijk krijgen is niet altijd eenvoudig. En niet elk kind is er met twee jaar direct aan toe. Toch is het belangrijk om rond deze leeftijd naar de eerste signalen te kijken en hierop in te spelen. Vergeet niet om de nodige accessoires aan te schaffen, zoals een potje en de wc-brilverkleiner waardoor je kind iets makkelijker op de normale wc past.

 9. Een kinderschaar

  Het kan zenuwslopend zijn om je peuter een schaar in zijn handen te stoppen en het is daarom best verleidelijk om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Toch is het belangrijk om hier niet te lang mee te wachten. Knippen heeft te maken met je fijne motoriek en moet getraind worden. Met een speciale kinderschaar hou je het veilig.

 1. Peutertandenborstel

  Vanaf deze leeftijd is het advies om je kind twee keer per dag zijn tanden te laten poetsen. Zo poets je de tanden van je peuter. Ook wordt het tijd voor een eerste bezoek aan de tandarts.

 2. Driewieler

  Leren fietsen begint met veel oefenen op een driewieler. Let erop dat in het begin je kind laag bij de grond zit en de wielen van de driewieler niet te klein zijn, zodat de fiets niet direct omvalt bij het op- en afstappen.

 3. Aan tafel

  Veel kinderen hebben geen zin meer om op deze leeftijd nog in hun kinderstoel te zitten. Een normale stoel is veel interessanter. Daar kun je op deze leeftijd mee de kinderstoel op aanpassen. Al is het de volgende uitdaging om je peuter te leren hoe je aan tafel hoort te blijven zitten.

 4. Haren kammen

  Rond de twee jaar is het vaak onderdeel van het dagelijkse ochtendritueel: haren kammen. En in veel gevallen is het een strijd. Het beste is om je kind zo snel mogelijk te laten wennen aan het gevoel van een borstel. Heeft je kind krullen of snel last van klitten? Gebruik dan een conditioner en kam het haar uit onder de douche of gebruik een detangler die je ook op droog haar kunt gebruiken.

 5. Vaarwel kinderwagen

  Die eerste twee jaar lijken wel voorbij gevlogen, maar toch is het moment aangebroken om afscheid te nemen van de kinderwagen. Voor lange stukken is het handig om nog een buggy aan te schaffen. Een buggy kopen: welke past bij jou?

Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock