Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

beslissen als de baby er is
door

15 beslissingen die je pas écht kunt maken als de baby er is

Tijdens je zwangerschap ben je maar wat druk met alle voorbereidingen op de komst van de baby. Je haalt kleertjes in huis, zet het wiegje klaar en kiest een mooie naam uit voor je kind. Toch zijn er ook dingen waar je je niet op kunt voorbereiden. Omdat het nog de 'ver van je bed-show' is of omdat dingen nou eenmaal niet altijd lopen zoals verwacht. Hier 15 van die dingen.

 1. Borstvoeding of flesvoeding?

  Ook als je vooraf hebt bedacht dat je jouw baby graag borstvoeding wilt geven, dan kan je er na de geboorte anders over gaan denken en toch overschakelen naar flesvoeding. Misschien lukt het niet om goed aan te leggen, misschien produceer je niet genoeg melk of is het gewoon niet wat je ervan had verwacht. Wees gerust, er is geen goede of verkeerde manier om je baby te voeden, het belangrijkste is dát je baby wordt gevoed.

  Lees hier alles over borstvoeding en kunstvoeding.

 2. Vaccineren: ja, nee of gedeeltelijk?

  Een onderwerp waar veel ouders pas over gaan nadenken als ze er mee in aanraking komen is vaccineren. De cijfers laten zien dat steeds meer ouders het een moeilijke keuze vinden, tegelijkertijd gaan er ook steeds meer stemmen op om vaccineren vanaf 2020 te verplichten. Twijfel jij? Lees dit artikel dan eens.

 3. Wel of geen speen?

  Je baby wel of niet een speen geven: het is voor veel ouders een dilemma en wie ‘te lang’ een speen gebruikt kan rekenen op commentaar. Maar hoe anti-speen je ook bent, dat kan veranderen als je baby er eenmaal is. Want pas dan merk je hoe handig een speen is bij een baby met enorme zuigbehoefte of als hij huilerig is.

  Meer lezen: Duim of speen, wat is beter?

 4. Dé naam

  De meeste ouders kiezen al een naam voor hun baby voordat hij of zij is geboren. Toch kan het lastig zijn om al een naam te kiezen voor iemand die je nog niet hebt ‘ontmoet’ of kan het zo zijn dat je de gekozen naam na het zien van je kind helemaal niet bij hem of haar vindt passen. Tip: bekijk deze checklist eens voor het kiezen van de juiste naam.

 5. Welke luiers?

  In het eerste levensjaar van je kind gebruik je zo’n 2.500 luiers. De grote hoeveelheid luiers die er dagelijks doorheen gaat maakt dat sommige ouders andere opties gaan overwegen. Zo zou je uit milieu overwegingen, maar ook uit financieel oogpunt kunnen overwegen om voor wasbare luiers te kiezen.

 6. Weer aan het werk

  Veel moeders beslissen voor hun zwangerschapsverlof ingaat hoeveel uur ze daarna zullen gaan werken. Soms werkt dit prima maar het kan ook zijn dat je liever alsnog minder gaat werken of juist best wat meer aan kunt. Als je de de mogelijkheid er is, kan het dan ook verstandig zijn om deze beslissing uit te stellen tot je baby er is.

 7. Voeden op schema of verzoek?

  Ieder kind én elke moeder is anders. De één is gebaad bij een strak schema en de ander voedt liever op verzoek. Hoe jouw baby zal reageren en wat voor jou het beste werkt is vooraf moeilijk te voorspellen.

 8. Co-sleeping of eigen bedje?

  Veel ouders hebben de babykamer al helemaal ingericht, maar zodra de baby er is kan het toch prettig voelen om het wiegje voor een langere tijd op je eigen slaapkamer te hebben staan. Niet zo gek, want er zitten heel wat voordelen aan co-sleeping.

  Lees ook: Co-sleeping met je baby: is dat wel veilig?

 1. In slaap wiegen

  Je had je vooraf misschien voorgenomen om je kind zelf in slaap te laten vallen en hem niet altijd in slaap te wiegen. Maar als dit de enige methode blijkt te zijn voor een uitgeruste baby, dan is dat uiteraard moeilijk te weerstaan. Geef hem gerust nog wat tijd en help hem in slaap te vallen als jij je daar prettig bij voelt. De wetenschap heeft allang bewezen: baby’s kun je niet verwennen.

 2. (Niet) laten huilen

  Al had je je nog zo voorgenomen niet zo’n softie te zijn: geen enkele moeder hoort haar kind graag huilen, dus het is helemaal niet gek als je je baby oppakt zodra je hem hoort. Bovendien is het hartstikke goed voor je baby om zoveel mogelijk vastgehouden te worden.

  Lees hier meer over de discussie ‘wel of niet (even) laten huilen’.

 3. Hulptroepen

  Het is van tevoren lastig in te schatten in hoeverre hulp fijn is de eerste tijd na de bevalling. Je weet tenslotte niet hoe de bevalling zal verlopen en het herstel en hoe relaxed je baby zal zijn. Kun jij de eerste periode wel wat extra hulp gebruiken? Niet aarzelen, maar gewoon om vragen.

 4. Kind vast laten houden

  Je baby is nu nog helemaal alleen van jou (en van je partner natuurlijk maar dat is toch anders). Het kan daarom ook best even wennen zijn als andere mensen hem na de geboorte vasthouden. Of je hier makkelijk mee omgaat of juist niet, is van tevoren niet te voorspellen. Doe vooral wat goed voelt en ga niet over je eigen grenzen heen.

 5. De eerste keer naar buiten

  Of je nu je baby mee naar buiten neemt na vijf dagen of pas als hij twee maanden oud is, dit is een beslissing die je neemt zodra je baby er is. Het weer, jouw herstel en de gezondheid van je baby, het speelt allemaal een rol bij het bepalen van het beste moment voor die eerste wandeling of dat eerste uitstapje.

 6. Inbakeren of niet?

  Sommige baby’s slapen pas echt goed als ze zijn ingebakerd, terwijl andere liever vrij in hun wiegje liggen. Wat het beste werkt voor jouw baby weet je pas als je het allebei hebt geprobeerd. Zo werkt inbakeren.

 7. De juiste tips

  Ben je net bevallen dan komt zo’n beetje iedereen ongevraagd met goedbedoelde adviezen over slaaproutines, eetgewoontes en wat je moet doen als hij huilt. Heel lief, maar al die adviezen kunnen ook best verwarrend zijn. Luister dus vooral naar je eigen gevoel en pik alleen de adviezen eruit die voor jullie werken. Want jij kent je baby tenslotte het beste van iedereen.

Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock