Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

16x leuke buitenactiviteiten voor kinderen

We moeten zo veel mogelijk thuisblijven, maar dat betekent volgens het RIVM niet dat je kind helemaal niet meer naar buiten mag. Sterker nog, af en toe een frisse neus halen en even flink uitrazen is hartstikke goed. Daarom 16 buitenactiviteiten die je nu nog steeds kunt doen.

Vaak moet je kinderen motiveren om lekker naar buiten te gaan. Zelfs als het prachtig weer is, zijn beeldschermen en bankhangen erg verleidelijk. Met deze 16 buitenactiviteiten lukt het zeker om je kind op avontuur te sturen.

Advertentie
 1. Tenten bouwen

  Met ravotten in de tuin is je kind zo uren zoet. Natuurlijk is het nu wat kouder in de winter, maar kleed je kind lekker warm aan en jullie kunnen gewoon aan de slag. Met lakens, planken en tuinmeubilair bouwt hij in no-time een knappe tent en voelt hij zich koning van zijn eigen fort.

 2. Speurtocht in het bos

  Hartstikke leuk: terwijl je kind opdrachten in het bos oplost, zijn jullie tegelijkertijd even buiten. Het bos is een goede plek voor een speurtocht. Zoek zoveel mogelijk slakkenhuizen, tel de pootjes van een spin, zoek een lieveheersbeestje en tel de stippen… Er zijn genoeg opdrachten te verzinnen om jezelf een (paar) uur te vermaken.

 3. Picknicken in de tuin

  Ook al is het nu koud, is picknicken in de tuin onwijs leuk. Winterjas en laarzen aan, pak een stoel en smikkelen maar van die picknick. Wedden dat je kind dit helemaal geweldig vindt?!

  Tip: Hier vind je fijne picknickplaids

 4. Schatzoeken

  Verstop ergens in de buurt een blikje met bijvoorbeeld snoep. Knutsel een heuse schatkaart in elkaar en laat het schatzoeken maar beginnen. De schat vinden is al gaaf, maar het is nog leuker als je kind erachter komt wat de beloning is.

  Lees ook: Waarom buitenspelen belangrijk is

 5. Fotograferen

  Er valt onwijs veel te fotograferen en je kind hoeft er niet eens de buurt voor te verlaten. Geef een paar fotografie-opdrachten mee en laat het echte werk beginnen. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een deurbel, huisnummer 13, drie lantaarnpalen op een rij en ga zo maar door.

 6. Avondwandeling

  Blijf je overdag toch liever in en rondom het huis? Dan is het een optie om aan het begin van de avond net voor het slapengaan nog even een wandeling te maken. Dan is het heerlijk rustig op straat en valt er genoeg te ontdekken.

 7. Kriebelbeestjes zoeken

  Als je kind dol is op het buitenleven, vindt hij het vast interessant om alle kriebelbeestjes in de buurt te ontdekken. Lieveheersbeestjes, mieren, duizendpoten, wormen…  het zijn er nogal wat. Hoeveel vindt hij er?

 8. Uitwaaien op het strand

  Veel stranden zijn momenteel heerlijk rustig, waardoor het de ideale plek is om even uit te waaien. Met rennen, vliegeren en zandkastelen bouwen is je kind wel even zoet. En oh, wat zal hij daarna lekker slapen.

 9. Boter-kaas-en-eieren

  Van deze klassieker krijgt je kind niet genoeg. Ga eerst samen op pad om negen platte kiezelstenen te vinden. Vervolgens verf je de stenen in twee kleuren of patronen. Klaar? Met stoepkrijt maak je het speelveld en dan kan het boter-kaas-en-eieren beginnen.

  Lees ook: Dit zijn de 10 leukste buitenspelletjes

 10. Blikgooien

  Hoppa, eens zien wie er het beste gooit. Verzamel een aantal blikken – waar je deze weken misschien veel mee hebt gekookt – versier ze samen met verf en stapel ze vervolgens op om een wedstrijdje blikgooien te doen in de tuin. Wie kan het beste mikken?

 11. Hinkelen

  Pak het stoepkruit maar uit de schuur. Als er niet op school gespeeld mag worden, teken je voor de deur je eigen hinkelbaan op de tegels. Vooral als je hem extra lang maakt.

 12. Knap de tuin op

  Handschoenen aan en beginnen maar. De winter is nog volop aanwezig, maar voordat je het weet is het voorjaar alweer begonnen en er is vast nog wat werk in de tuin te doen. Onkruid wieden, bladeren bij elkaar vegen, kaartjes in de grond stoppen bij nieuwe bloemen en planten… Lekker alles zelf doen! Samen verzet je heel wat werk én het is nog gezellig ook.

  Tip: Tuin veilig maken voor je kind

 13. Selfie-speurtocht

  Met een selfie-speurtocht ben je wel even zoet en je kind is maar wat blij dat hij volop je telefoon mag gebruiken. Zo’n speurtocht werkt als volgt: stel een lijst op met foto’s die hij moet maken. Een grappige selfie met een narcis, een foto met een boom, een selfie met een hond… En het fijne? Je kind hoeft de buurt er niet voor te verlaten.

 14. Fiets versieren

  Wat is er leuker dan je eigen fiets te mogen versieren? Met crêpepapier, linten en ballonnen kan je kind helemaal los. Trots een rondje door de buurt fietsen, hoort er daarna uiteraard bij. Lees ook: Fietsen zonder zijwieltjes

 15. Vliegeren

  De harde wind van de afgelopen weken vraagt maar om één activiteiten: vliegeren. Het is er perfect weer voor. En als je heel creatief bent, maak je er zelf eentje.

 16. Auto wassen

  Verdient je auto wel een wasbeurt? Laat het kliederen met sop dan maar beginnen. Tip: Huishoudelijke klusjes per leeftijd

Beeld: Shutterstock