Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

2-jarige empathischer dan gedacht

Kinderen zo jong als 2 jaar zouden een teleurstelling bij anderen al voelen aankomen. Dat blijkt uit een onderzoek van USC's Minds in Development Lab. De resultaten van het onderzoek staan in contrast met wat tot nu toe altijd werd gedacht, namelijk dat jonge kinderen zich moeilijk kunnen invoelen in anderen.

Advertentie

Volwassenen kunnen bij een film vaak al precies aanvoelen wat er gaat gebeuren. We gaan op het puntje van onze stoel zitten, onze ogen zijn wijd opengesperd en onze handen zijn gespannen. We weten gewoon dat de hoofdpersoon iets vervelends te wachten staat. Nu blijkt dat ook kinderen van 2 en 3 jaar oud dit kunnen ervaren, en dus aanvoelen wat een ander denkt of verwacht.

Poppenspel

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze kinderen van 2 en 3 een poppenspel lieten zien. Het scenario was simpel: een pop liet trots zien wat hij allemaal bezat (zoals een grote hoeveelheid koekjes), waarna deze pop de kamer verliet. Een tweede pop kwam vervolgens de kamer binnen en nam de koekjes weg. Uit onder andere de gezichtsuitdrukkingen van de kinderen bleek dat zij daarop gespannen werden. Ze wisten dat de eerste pop een teleurstellende verrassing te wachten stond.

‘Jonge kinderen niet egocentrisch’

Het onderzoek suggereert dat kinderen al veel eerder dan gedacht in staat zijn om te achterhalen wat anderen verwachten. ‘Wij willen graag weten wanneer kinderen in staat zijn om te begrijpen wat er in een ander omgaat,’ vertelt onderzoeker Henrike Moll. ‘Er is het idee dat jonge kinderen egocentrisch zijn en dat ze vastzitten in hun eigen perspectief van de wereld en niet in staat zijn om te begrijpen wat anderen denken. Wij gaan de strijd aan met dat idee.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Scientias.nl – Foto: 123rf

Advertentie

 

Lees ook:

Belevingswereld van dreumes

Type baby

 

Ouders van Nu product – Leren luiertas zwart

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu