
20 dingen om te doen als je baby één maand oud is
Het moment dat je kind één maand oud is, is op zich al een milestone om even bij stil te staan. Het is nog maar een dag of 30 geleden dat je dat prachtige kind in je armen kreeg. Bizar! Maar er zijn meer redenen om even stil te staan bij dit bijzondere moment. Er gaat namelijk een nieuwe fase beginnen. Voor jou en voor je kind.
-
Samen spelen
Als je baby één maand oud is, krijgt hij steeds meer interesse voor de wereld om hem heen. Voor zijn ontwikkeling is samen spelen heel belangrijk en daar kun je nu mee gaan beginnen. Ook een mobile boven zijn bedje of box zal hij nu geweldig vinden.
-
Slapen
De afgelopen maand heb je waarschijnlijk elke minuut verliefd naar je baby liggen staren en moest je er ’s nachts regelmatig uit. Inmiddels weet je vast dat je je slaap hard nodig hebt. Dus pak wat je pakken kunt en ga zelf ook voor een powernap tussen de voedingen door.
-
Het eerste lachje vastleggen
Was glimlachen tot nu toe nog een reflex, het kan nu elk moment gebeuren dat je kind écht naar je lacht. En dat wil je natuurlijk voor altijd vastleggen! Benieuwd wanneer je baby echt gaat schaterlachen? Kijk dan even hier.
-
Hulp vragen
Tot nu toe bestond je baby’s leven uit slapen, eten, luier verschonen en weer slapen. Maar nu je baby een maand oud is, zal zijn ritme veranderen en heeft hij meer aandacht nodig. Bovendien ga je waarschijnlijk weer vaker de deur uit en boodschappen doen zonder baby gaat nou eenmaal een stuk sneller. Kortom, wees niet bang om om hulp te vragen. Je doet je ouders/partner/beste vriendin waarschijnlijk nog een groot plezier ook door ze even alleen te laten met je lieve baby.
-
Heel veel knuffelen
Waarschijnlijk deed je dit al. Vooral blijven doen want knuffelen met je baby is niet alleen fijn, maar zelfs superbelangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat er veel positieve effecten aan knuffelen zitten. Kijk hier maar eens.
-
Je partner erbij betrekken
Als kersverse moeder voel je misschien een natuurlijke drang om je baby dichtbij je te houden. Logisch, maar vergeet niet dat je partner ook een band wil opbouwen met jullie kind. Nu je kind wat steviger en groter is en jij weer op de been, is het tijd om je partner af en toe voor de kleine te laten zorgen. En dat dit niet altijd even handig gaat, is echt niet zo erg.
-
Naar buiten gaan
De eerste kwetsbare weken van je baby zijn achter de rug, dus neem je baby lekker mee naar buiten. Een wandeling of een uurtje op het terras zal niet alleen hem, maar ook jou goed doen.
-
Een speen kopen
Over het algemeen wordt aangeraden om pas een fopspeen aan je baby te geven als het borstvoeden heel goed gaat. Soms is dit al vrij snel na de geboorte, maar vaak duurt het iets langer om het onder de knie te krijgen. Met een week of vier gaat het meestal goed en kun je je baby een fopspeen geven. Als dit al nodig is, want de meeste baby’s slapen heerlijk na een portie moedermelk.
-
Je emoties checken
Kraamtranen horen erbij, maar voel je je na een maand nog niet steeds niet heel vrolijk of zelfs behoorlijk depressief dan is het tijd om hulp te zoeken. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van een postnatale depressie. Dit komt vaker voor dan je misschien denkt en is niets om je voor te schamen. Vermoed je dat je een postnatale depressie hebt? Maak dan een afspraak bij de huisarts of vraag hulp aan je verloskundige.
-
Je baby in bed leggen als hij slaapt
Het duurt nog wel even voordat je baby om kan rollen. Toch is het verstandig om je baby altijd in zijn bedje of de box te leggen als hij slaapt. Uit onderzoek van het Children’s Mercy Hospital in Kansas City blijkt namelijk dat 1 op de 8 gevallen van wiegendood voorkomt bij baby’s die op een bank of stoel in slaap vallen.
-
Een draagzak of -doek aanschaffen
Met een draagzak of draagdoek heb je je baby altijd dichtbij je maar heb je je handen vrij. Ideaal dus. Er zijn draagzakken en -doeken die je direct na de geboorte al kunt gebruiken, maar nu het nekje van je kind een stuk sterker is, is er meer keuze. Bovendien zal je kind het steeds leuker vinden om de wereld om zich heen te bekijken. Tip: een draagdoek of draagzak kopen: hier moet je opletten.
-
Je baby geen luier omdoen
Laat zo nu en dan ook de luier eens achterwege en laat je baby lekker in zijn blote billetjes liggen. Dit is goed voor het kwetsbare huidje van je baby en voorkomt en geneest luieruitslag.
-
Een timelapse maken voor later
Heb je er al aan gedacht om zo’n coole timelapse van je kind te maken? Dit is het moment om te beginnen als je dit nog niet hebt gedaan. Maak vanaf nu elke maand op foto. Als je dit volhoudt, heb je straks net zo’n gave video als dit voorbeeld.
-
Naar een slaapritme toewerken
In de eerste weken na de geboorte worden baby’s wakker om te eten en daarna vallen ze weer in slaap. Nu je kind een maand oud is, zal hij steeds langer wakker blijven. Voor een echt slaapritme is het nog te vroeg, maar je kunt wel vast in de gaten houden wanneer je baby drinkt en slaapt. Misschien zit hier al een ritme in, waarop je straks verder kunt bouwen?
-
Korte metten maken met je verlatingsangst
Gruwel je nu al van het idee dat je straks weer moet gaan werken? Dan wordt het tijd om daar verandering in te gaan brengen. Breng je kind om te wennen vast een uurtje naar opa en oma of een vriendin, zo wordt het afscheid straks (iets) minder moeilijk.
-
Jezelf verwennen
Neem je bovenstaande tip ten harte, maar heb je geen idee wat je dat uurtje moet doen zonder die kleine? Ga vooral niet stofzuigen of strijken, maar neem eens wat tijd voor jezelf. Spreek af met een vriendin of breng een bezoekje aan de kapper. Je hebt het verdiend!
-
Starten met kolven
Geef je borstvoeding? Start dan nu met het aanleggen van een voorraad moedermelk. Handig voor als je straks weer gaat werken of een paar uur de deur uit bent. In de diepvries (-18 °C) is moedermelk twaalf maanden houdbaar. Meer weten? Afgekolfde moedermelk bewaren, zo doe je dat.
-
Je huis babyproof maken
Als je hiermee wacht tot je baby gaat kruipen, ben je waarschijnlijk een paar keer te laat. Kijk daarom nu vast waar er losse spullen op grijphoogte liggen en beveilig stopcontacten tegen kleine babyvingertjes.
-
Sporten
Zes weken na de bevalling mag je (weer) gaan sporten. Bijna dus! Tenminste, als je toestemming hebt gekregen van de gynaecoloog of verloskundige. Doe dit bij voorkeur onder professionele begeleiding zodat je op een verantwoorde manier je lichaam weer in goede conditie krijgt, bijvoorbeeld met een speciaal ‘Back in Shape’-programma.
-
Je relatie een boost geven
Met de komst van een baby vliegt het libido vaak het raam uit. Maar na een week of drie, vier kun je je seksleven meestal weer op te pakken. Als je daar aan toe bent, natuurlijk. Moet je er nog niet aan denken? Er zijn genoeg andere dingen om samen te doen waar je allebei blij van wordt. Kijk maar eens naar de 16 tips.
Bron: BabyGaga Beeld: Shutterstock