Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

3 op de 5 baby's wereldwijd niet direct aan de borst gelegd

Circa 78 miljoen baby’s wereldwijd - ofwel drie op de vijf pasgeborenen- worden in het eerste uur na hun geboorte niet aan de borst gelegd. Hierdoor lopen zij een groter risico op ziektes en een vroegtijdige dood, waarschuwen Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie.

‘Timing is alles. In veel landen kan het zelfs een kwestie van leven of dood zijn’, zegt UNICEF-directeur Henrietta H. Fore. Vorige week verscheen het rapport ‘Capture the Moment’ van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Advertentie

Groter risico op overlijden

Het rapport haalt eerdere studies aan waaruit blijkt dat pasgeborenen 33 procent meer risico hebben om te overlijden als zij niet in het eerste uur, maar pas tussen de twee en 23 uur na de bevalling de eerste borstvoeding krijgen. Bij pasgeborenen die pas na een dag of nog later met borstvoeding begonnen, was het risico meer dan tweemaal zo hoog. ‘Toch missen elk jaar miljoenen pasgeborenen de voordelen van het direct na de geboorte starten met borstvoeding – simpelweg omdat hun moeders niet voldoende ondersteuning krijgen’, zegt Fore. ‘Zelfs medisch personeel in gezondheidsinstellingen stimuleert het aan de borst leggen binnen die cruciale minuten na de geboorte vaak niet.’

76 landen

In het rapport zijn 76 landen onder de loep genomen en daaruit blijkt dat in Oost- en Zuidelijk Afrika baby’s het vaakst binnen het uur aan de borst worden gelegd (65 procent), in Oost-Azië en de Pacific het minst (32 procent). Landen als Azerbeidzjan, Tsjaad en Montenegro scoren het slechtst: daar krijgen slecht twee op de tien kinderen in het cruciale uur na de geboorte borstvoeding. West-Europese en dus Nederlandse data zijn overigens niet in het rapport meegenomen.

Colostrum

Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie willen met het rapport het belang benadrukken van direct huid-op-huid contact en het zuigen aan de borst, zodat de productie van moedermelk gestimuleerd wordt. Ze noemen de eerste melk, het colostrum, ook wel ‘het eerste vaccin’ van de baby omdat het rijk is aan voedings- en antistoffen.

Oorzaken

Capture the Moment ziet een aantal oorzaken van het te laat beginnen met borstvoeding:

  1. Baby’s krijgen ander eten of drinken
    In sommige culturen is het gangbaar om het colostrum weg te gooien en in plaats daarvan honing aan de pasgeborene te geven. Ook zijn er zorgverleners die de pasgeborene bijvoorbeeld suikerwater of flesvoeding geven, waardoor het eerste contact van een baby met zijn moeder wordt vertraagd.
  2. Toename van keizersnedes
    Het aantal baby’s dat via een keizersnede geboren wordt is toegenomen. In 2005 werd gemiddeld dertien procent van de baby’s wereldwijd met een keizersnede gehaald, in 2017 was dat meer dan twintig procent. Het aantal baby’s dat in het eerste uur na de geboorte borstvoeding kreeg was twee keer zo hoog bij een natuurlijke bevalling dan bij een bevalling met een keizersnede.
  3. Verschil in de kwaliteit van de zorg voor moeders en pasgeborenen
    Achterhaalde opvattingen leiden er soms toe dat baby’s direct na de geboorte gescheiden worden van hun moeder. Het maakt weinig verschil of de bevalling wordt begeleid door opgeleid personeel (arts, verpleegkundige of verloskundige) of onopgeleid personeel (zoals een traditionele vroedvrouw). In het eerste geval wordt 48 procent van de pasgeborenen binnen het uur aan de borst gelegd, in het tweede geval 44 procent.

Bron: Unicef Beeld: Shutterstock