Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

3 belangrijke tips: zo kom je erachter of je kind wordt gepest

Kinderen die gepest worden, weten dit vaak verborgen te houden voor hun ouders. Heb je een vermoeden dat je kind wordt gepest of wil je gewoon de vinger aan de pols houden? Zo kom je er volgens een expert achter of en wat er eventueel speelt.

Veel ouders weten uit ervaring dat de vraag ‘Hoe was het op school?’ meestal een antwoord van maar één woord oplevert. En je kind op de man af vragen of hij wordt gepest levert vaak ook geen duidelijk of eerlijk antwoord op. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het merendeel van de kinderen dat gepest wordt hier liever niet over praat. Mits je het op de juiste manier aanpakt zeggen onderzoekers.

Advertentie

Lees ook: 50 leuke vragen om je kind (nog) beter te leren kennen

 1. Stel de juiste vragen

  Volgens Amanda Nickerson, directeur van de University at Buffalo’s Alberti Center for Bullying Abuse Prevention zouden álle ouders regelmatig met hun kind moeten praten over het contact dat hij heeft met leeftijdsgenoten. Niet alleen als er vermoedens zijn dat een kind wordt gepest. Zo blijf je op de hoogte van wat er speelt op school of bij het buitenspelen. Het is hierbij belangrijk dat je specifieke vragen stelt over met wie je kind speelt en hoe dat gaat, zegt Nickerson. Zoals: met wie heb je vandaag gespeeld? Wat was daar leuk aan en wat was er niet zo leuk? Ze adviseert ouders verder om hun kind van jongs af aan regelmatig deze vragen te stellen. ‘Zo wordt het vanzelf een tweede natuur.’

  Heb je het vermoeden dat je kind gepest wordt? Stel dan directere vragen, adviseert Nickerson. Bijvoorbeeld: is er iemand gemeen tegen jou op school? Doet hij dat expres? Gebeurt het vaker? Bevestigen de antwoorden je vermoeden dat er sprake is van pesten, bespreek het met de juf of meester van je kind.

  Lees ook: 10x dit moet je zeker niet of juist wél zeggen als je kind wordt gepest

  Ook leuk: De kletspot

 2. Maak gebruik van boeken en films

  Eén op de vijf kinderen krijgt vroeg of laat te maken met pesten. Niet zo gek dus dat er allerlei (kinder)boeken en films bestaan die over pesten gaan. Maak hier gebruik van, zegt de expert. ‘Voor ouders kan het een krachtig hulpmiddel voor gesprekken hierover zijn. Gebruik die verhalen om met je kind te praten over zijn eigen ervaringen. Herkent je kind wat er in het verhaal gebeurt? Wat vindt hij ervan? En wat zijn mogelijk oplossingen?’ Boeken of films over pesten zijn niet alleen nuttig voor kinderen die (mogelijk) gepest worden, zegt ze. Aan de hand van verhalen praten over pesten kan ook preventief werken.

  Bijzonder! Juf legt impact pesten uit aan de hand van appels

 3. De juiste tijd en plaats

  Waar en wanneer je met je kind over pesten praat, kan een groot verschil maken volgens Nickerson. Sommige ouders en kinderen praten het makkelijkst tijdens een autorit of de afwas. Zo hoef je elkaar niet aan te kijken en wordt het wat minder ‘zwaar’.  Anderen praten het liefst met hun kind over wat lastiger onderwerpen voor het slapengaan, omdat hij dan het meest ontspannen is. Is je kind een erg moeilijke prater, dan kan het helpen om hem een dagboek te geven waarin hij kan opschrijven wat er speelt in zijn leven. Hij kan je dan dingen laten lezen in plaats van dat hij ze moet uitspreken. ‘Nickerson: ‘Realiseer je dat kinderen vaak best bereid zijn om ergens over te praten, alleen niet altijd op het moment dat hun ouders ernaar vragen.’

  Lees meer: Praten over school: zo vertelt je kind meer

Bron: Huffington Post Beeld: Shutterstock