Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

4x wetenschappelijk bewezen: natuur goed is voor kinderen

Trek warme kleding en stevige schoenen aan, neem een lunchpakketje en iets te drinken voor onderweg en ga eens gezellig met het hele gezin de natuur in!

Advertentie

Sterren kijken bij de Sterrenwacht in ’s Graveland, bosuilen bewonderen in het bos, een winterse wandeling maken met een kommetje snert toe… Er is van alles te doen! Kijk voor activiteiten bij jou in de buurt op natuurmonumenten.nl.

Van ons, voor jou: een goed stel wetenschappelijke redenen om er morgen met je kind(eren) op uit te gaan!

 1. Goed voor de gezondheid
  Ten eerste: het buiten zijn alleen al is goed voor de gezondheid van zowel kinderen, als volwassenen. Volgens gedragswetenschapper Jolanda Maas voelen mensen die zich regelmatig in de natuur begeven, zich zelfs anderhalf keer zo gezond als degenen die dat niet zijn. Sterker nog, het is bewezen dat kinderen met veel groen rondom het huis minder vaak bij de huisarts komen dan kinderen uit een minder groene omgeving, aldus Maas.
 2. Wandelen door het bos zorgt voor balans
  Rondbanjeren in de natuur zorgt voor rust, wanneer je kind een druk leven leidt. Andersom geldt dat juist rustige kinderen wat meer energiek en ondernemend worden in the woods. Bovendien heeft een frisse neus in de natuur een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.
 3. Bewondering voor de natuur
  Door te wandelen in de natuur en door te ontdekken wat daar allemaal leeft, worden kinderen zich meer bewust van het milieu en dat we daar zuinig op moeten zijn. Want een kind dat van de natuur houdt wil die graag beschermen. Til samen stenen op en leg uit aan je dreumes welke diertjes daaronder leven. Evenals hoe de dieren eten in het bos, waar ze holletjes maken om te slapen en wat de taak is van een boswachter. Leer dat ze geen papiertjes op de grond moeten gooien, van een snoepje bijvoorbeeld, en ook zeker niet zomaar op slakken moeten gaan staan.
 4. Ideaal voor driftkikkers
  Schiet jouw spruit als het even tegenzit snel in een driftbui? Door wat vaker te gaan wandelen op de hei, in het bos of over het strand, verminderen irritaties in het brein. Zijn hoofd komt sneller tot rust, waardoor prikkels langzaam verdwijnen. Het is een vorm van ontspanning, die temperamentvolle kinderen in drukke of moeilijke periodes goed kunnen gebruiken.

Bron: ncbi, gezondheidsnet – Beeld: Shutterstock