Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

playdate
door

Helft ouders laat kind niet bij vriendje spelen als ze de ouders niet goed kennen

Een speelafspraak bij een vriend of vriendinnetje: het klinkt als iets leuks en onschuldigs. Maar veel ouders worstelen met zogenoemde playdates. Want wat als je de ouders van het andere kind niet goed kent? Laat je je kind daar dan zomaar spelen?

Ogenschijnlijk onschuldige speelafspraakjes geven veel ouders een hoop kopzorgen, blijkt uit onderzoek. Zelfs zo erg dat 48% van de ouders een uitnodiging voor een playdate afslaat, omdat ze moeite hebben om de andere ouders te vertrouwen.

Advertentie

Onderzoeksresultaten

Onderzoekers van CS Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health aan de University of Michigan hebben onlangs een enquête afgenomen onder 881 ouders met tenminste één kind tussen de 4 en 9 jaar. De onderzoekers stelden de respondenten vragen over hoe zij het vinden als hun kind naar een speelafspraak gaat bij een ouder die ze nog niet goed kennen.

Als hun kind wordt uitgenodigd bij een gezin dat de ouder nog niet goed kent, blijft 45% van de ouders liever de hele speelafspraak bij hun kind. En dat zijn nog maar de ouders die hun kind überhaupt laten gaan. Volgens het onderzoek zegt bijna de helft van de respondenten (48%) dat ze de uitnodiging gewoon helemaal zouden afslaan.

Lees ook: De 10 geboden voor een geslaagde playdate

Zorgen van de ouders

Uit het onderzoek blijkt dat ouders verschillende redenen hebben waarom ze aarzelen om hun kind bij een relatief onbekende achter te laten:

  • 41% zegt zich zorgen te maken over of hun kind onder toezicht speelt;
  • 35% van de ouders maakt zich zorgen over blootstelling aan ongepast taalgebruik;
  • 33% maakt zich zorgen dat hun kind medicijnen of andere schadelijke stoffen binnenkrijgt;
  • 32% van de ouders maakt zich zorgen over mogelijk letsel.

Lees ook: 5x zó belangrijk is een beste vriend(in) voor je kind

Vragen

Veel van deze zorgen kunnen natuurlijk worden weggenomen door de andere ouder te leren kennen: 84% ​​van de respondenten zegt dan ook dat ze dat proberen te doen vóór de speelafspraak. Hoewel 75% van de ouders zou vragen of de kinderen onder toezicht blijven, waren minder van hen bereid om te vragen naar hun andere zorgen, zoals letselrisico’s bij bijvoorbeeld trampolines.

Interessant genoeg zegt slechts 25% van de ouders zelf weleens vragen te hebben gekregen voordat ze een playdate organiseerden. Dat terwijl 73% aangeeft niet beledigd te zijn als een ouder van tevoren wat vragen zou hebben.

Speelafspraakjes goed voor kinderen

Ondanks dat speelafspraakjes ongemakkelijk kunnen zijn, zijn ze wel heel goed voor kinderen. Onderzoeker Sarah Clark legt uit: ‘Playdates stellen kinderen in staat om onafhankelijkheid te ontwikkelen, ervaring op te doen in interactie met andere kinderen in een ongestructureerde omgeving én plezier te hebben met een vriendje.’ Clark merkt ook op dat ouders ‘het vertrouwen moeten hebben dat hun kind veilig en adequaat onder toezicht zal staan’ tijdens een playdate. Van tevoren vragen stellen aan de ‘gastouders’ kan hierbij helpen.

Lees ook: Alles over kleuters en spelen

Bron: Romper – beeld: Shutterstock