Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

4x zo voed je een dankbaar kind op (volgens de wetenschap)

'Wat zeg je dan? Dankjewel!' Zodra ze kunnen praten, proberen we onze kinderen dankbaarheid bij te brengen. Worden 't tenminste geen verwende nesten. Maar hoe leer je je kind de échte betekenis van dat woord?

Advertentie

Psycholoog Andrea Husson deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar dit vraagstuk, en ontwikkelde een vierstappenplan dat ouders kan helpen hun kind op te voeden met dankbaarheid.

1. Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren veel gedrag van hun ouders. Wil je dat je kind leert wat oprechte dankbaarheid is, laat dan zelf regelmatig zien dat je iets waardeert. Zeg bijvoorbeeld ‘Dankjewel’ als iemand je iets aangeeft en zeg ‘Alsjeblieft’ als je wilt dat je kinderen iets voor je doen.

2. Stuur bewust bij

De omgeving waarin je kind opgroeit, is belangrijk voor de ontwikkeling van zijn gevoel van dankbaarheid. Is hij gewend aan welvaart en ziet hij niets anders om zich heen, dan zal hij misschien niet vanzelf beseffen hoe bijzonder dat is en hoe goed hij het heeft. Dit kun je hem bijbrengen door bijvoorbeeld samen een dag vrijwilligerswerk te doen bij de voedselbank of een andere liefdadigheidsinstelling. Ook de kinderen waar hij mee omgaat, beïnvloeden zijn gevoel voor dankbaarheid en beleefdheid. Vooral jonge kinderen zijn nog erg beïnvloedbaar. Het helpt als hij omgaat met kinderen die ook worden opgevoed met beleefdheid en waardering voor anderen. Neemt je kind minder respectvol gedrag over van vriendjes, corrigeer hem dan.

3. Maak het niet te zwaar

Veel ouders zijn geneigd om eens even goed met hun kind te gaan zitten voor een opvoedkundig ‘lesje dankbaarheid’. Maar volgens Husson krijgen kinderen veel beter mee wat het is en hoe je het toont, als het op een natuurlijke manier voorbijkomt in dagelijkse gesprekken.

Advertentie

4. Leg het uit

Hoe reageer je als je kind geen dankjewel zegt op een moment dat dat wel zo beleefd is? Leg de focus niet op het corrigeren van zijn gedrag, maar op het achterhalen van het ‘waarom’. Husson: ‘Veel ouders denken dat hun kind verwend is als hij een keer geen dankbaarheid toont, maar het kan ook zijn dat zijn prioriteit even ergens anders lag. Misschien wilde hij zó graag iets belangrijks tegen een vriendje zeggen, dat hij even vergat om oma te bedanken.’ Dat betekent dus niet dat hij niet dankbaar ís. Als je hem uitlegt dat het lief van oma is om een cadeautje voor hem mee te nemen en dat ze graag even wil horen of hij er blij mee is, snapt hij het doel van dankbaarheid tonen. Dat blijft beter hangen dan alleen hameren op het woordje ‘dankjewel!’.

10 tips: zó voed je je kind gelukkig op volgens de wetenschap.

 

Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock