Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

4x zo zorg je ervoor dat je kind het leuk vindt om te lezen

Is je kind dol op (voor)lezen? Grote kans dat hij dan ook vaker zelf een boek uit de kast pakt. Hoe kun je die leeshonger stimuleren als je kind niet zo happig is op boekjes? Vier tips van de expert.

Rebecca Bellingham is lerares en expert op het gebied van geletterdheid. Deze vier dingen kun je volgens haar goed doen om je kind zo op te voeden dat hij van lezen houdt.

Advertentie
 1. Speel rijmspelletjes

  Een belangrijk hulpmiddel om goed te leren lezen en er plezier in te krijgen, is te kunnen rijmen. Daardoor speel je met de klank van de woorden. Speel bijvoorbeeld rijmspelletjes met je kind. Houd het leuk door tijdens de dagelijkse dingen – badderen, in de auto of tijdens het eten – vragen te stellen als: ‘Wat gebeurt er met kat als de eerste letter een r wordt?’ Enzovoorts. Door kinderen te leren dat woorden uit klanken bestaan, help je ze te begrijpen hoe je die klanken kan manipuleren en combineren zodra ze beginnen met lezen. Dit bevordert de leesvaardigheid van je kind.

 2. Lees je kind voor, ook als je denkt dat hij er te oud voor is

  We weten dat het voor jonge kinderen belangrijk is om voorgelezen te worden, maar het is zelfs zo dat mensen van alle leeftijden er voordelen uit halen als iemand ze voorleest. Probeer het voorlezen er dus in te houden, ook als je kind al zelf kan lezen. Door te luisteren naar een verhaal kan hij zijn fantasie gebruiken en wegdromen, zonder direct geleid te worden door de tekst en beeld in het boek. Bovendien kan je zo ook boeken voorlezen waar je kind nog iets te jong voor is. Snapt hij iets niet? Dan ben jij erbij om het meteen uit te leggen. Ook leuk: je kan op die manier gezellig samen over het verhaal kletsen. Dat is meteen weer goed voor zijn denkvermogen en woordbegrip. Voorlezen kan ook een goede manier zijn om problemen of onderwerpen ter sprake te brengen waar je kind misschien mee zit. Een luisterboek is overigens ook een goed idee, tijdens een autorit bijvoorbeeld. Wist je trouwens dat voorlezen de woordenschat van je kind bevordert? Lees hier nog meer interessante feitjes.

Handige voorleestips voor je peuter
 1. Volg de verwondering van je kind

  Lees je samen een boek of is je kind een boek aan het lezen, volg dan zijn interesses. Let bij jonge kinderen op wat ze aanwijzen op de pagina en ga daar dieper op in. Vraagt je kind iets over de letters of woorden? Leg daar iets over uit. En vraag bijvoorbeeld of hij nog meer woorden kent die met die letter beginnen. Met oudere kinderen kun je geneigd zijn om ze vragen te stellen over het verhaal om er zeker van te zijn dat ze het begrijpen. Dat is niet nodig en kan juist verstorend werken voor het leesplezier. De beste vragen hangen niet van het boek af: wat vind je ervan? Wat valt je op aan dit hoofdstuk? Wat vind je er leuk aan? Soms willen kinderen over het verhaal praten, andere keren willen ze het liefst dat jij of zij blijft doorlezen. Doe waar zij op dat moment het meeste plezier aan beleven. Zo wordt voorlezen en dus ook zelf lezen nog leuker.

  Heb je een baby? Lees hier wat de voordelen zijn van voorlezen aan je baby.

 2. Lees zelf ook en laat merken dat je dat leuk vindt

  Je eigen plezier in het lezen van boeken is de grondlegger voor het leesplezier van je kinderen. Vertel enthousiast over het boek dat je zelf leest. Lezen jullie samen? Vertel dan ook wat jij er zo leuk aan vindt. Hierdoor slaat jouw leesplezier over op je kinderen en hebben jullie leuke momenten om samen te delen.
  Nog meer onvergetelijke momenten met je kind creëren? Dat doe je met deze 52 tips.

Bron: Literatuur expert Rebecca Bellingham via  Whatsupmoms.com – Beeld: Shutterstock.