door

5x anders-dan-anders pannenkoekenrecepten om met je kind te bakken

Op zoek naar nog een leuke binnenactiviteit? Wat dacht je van pannenkoeken bakken? Daar is je kind wel even zoet (of hartig) mee, want deze recepten zijn anders-dan-andere. Er komt geen appel of spek aan te pas! Klaar? Bakken maar!

Trek jezelf en je kind een schort aan, en ga thuis aan de slag. Wil je pannenkoeken bakken als een pro? Lees eerst deze 7 tips voor de perfecte pannenkoeken door. Om het pannenkoeken bakken iets spannender te maken, hebben wij vijf originele recepten geselecteerd. Niet moeilijk om te maken en kinderen van alle leeftijden kunnen helpen met bakken. Maak een groene ‘monster’-pannenkoek of duik de keuken in voor appel-kaneel crêpes met vanille-room.

Advertentie

1. Chocoladepannenkoeken met banaan en frambozen

Ingrediënten
Voor 4 personen (16 pannenkoeken)

4 eieren • 500 g tarwebloem • 1 l halfvolle melk • 6 tl cacaopoeder • 4 tl kristalsuiker • 1 tl vanille-extract • 1⁄2 tl zout
Blue Band Iedere Dag Vloeibaar • 2 bananen • 140 g frambozen • 4 tl kokosschaafsel

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg hier de kristalsuiker, het cacaopoeder en zout aan toe. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin de eieren. Begin vanuit het midden te roeren met behulp van een garde en schenk al roerend beetje bij beetje de melk in de beslagkom. Voeg ook het vanille-extract toe. Neem alle bloem mee van de zijkanten en roer totdat er een vloeibaar, maar dik beslag ontstaat.
  2. Verhit een koekenpan met dikke bodem drie minuten op middelhoog vuur en voeg een scheut Blue Band toe aan de pan. Schenk een beetje beslag in de pan en verdeel dit over de pan, zodat je een dunne ronde pannenkoek krijgt. Draai zodra de natte beslagbubbeltjes verdwenen zijn de pannenkoek één keer om en laat de andere kant garen totdat de onderkant goudbruin gekleurd is. Zet het vuur laag en haal de pannenkoek uit de pan. Herhaal deze stap totdat het pannenkoekenbeslag op is en je een grote stapel pannenkoeken hebt.
  3. Vouw de pannenkoeken in vieren en verdeel over elk bord 4 pannenkoeken. Snijd de banaan in plakjes en verdeel deze over de pannenkoeken. Garneer de chocoladepannenkoeken met frambozen en kokosschaafsel. Serveer de pannenkoeken direct!

2. Appel-kaneel crêpes met vanille-room

Ingrediënten
Voor 4 personen (16 pannenkoeken)

4 eieren • 500 g tarwebloem •  1 tl zout •  1 l havermelk •  1 tl nootmuskaat •  Blue Band Iedere Dag Vloeibaar •
4 appels • 300 g zure room •  15 g kristalsuiker • 4 el kaneel •  1 tl vanille-extract

Bereidingswijze

  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes. Doe de appelblokjes samen met de kristalsuiker en de helft van de kaneel in een kom en roer alles goed door. Zet het appelmengsel apart.
  2. Doe de zure room samen met het vanille-extract in een kom en meng dit goed. Zet de vanille-room in de koelkast tot later gebruik.
  3. Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg hier de nootmuskaat, zout en overgebleven kaneel aan toe. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin de eieren. Begin vanuit het midden te roeren met behulp van een garde en schenk beetje bij beetje de havermelk in de beslagkom.
  4. Verhit een koekenpan met dikke bodem drie minuten op middelhoog vuur en voeg een scheut Blue Band toe aan de pan. Schenk een beetje beslag in de pan en verdeel dit over de pan. Draai halverwege het bakken de pannenkoek om totdat allebei de kanten goudbruin zijn. Zet het vuur laag en haal de pannenkoek uit de pan. Herhaal deze stap totdat het pannenkoekenbeslag op is en je een grote stapel pannenkoeken hebt.
  5. Bestrijk een pannenkoek met vanille-room, verdeel hier in een lijn twee theelepels van het appelmengsel over en rol de pannenkoek op. Herhaal deze stap met alle pannenkoeken en serveer de gevulde pannenkoeken op een mooie schaal.

3. Hartige ‘monster’ courgette-doperwtenpannenkoekjes

Ingrediënten
Voor 4 personen

2 eieren • 1 courgette • 50 g doperwten • 150 g bloem • 100 ml melk • 1 tl gedroogde basilicum • 1 tl gedroogde oregano • 1⁄2 tl zout • Blue Band Iedere Dag Vloeibaar • zout en peper

Serveertip! Serveer de courgette-doperwten pannenkoekjes met ketchup.

Bereidingswijze

  1. Rasp de courgette, verwijder eerst de uiteinden. Leg een theedoek in een vergiet en doe hier de geraspte courgette in. Voeg de halve theelepel zout toe aan de courgette en laat de courgette 10 minuten uitlekken in de gootsteen. Knijp de theedoek uit om het overige vocht te verwijderen.
  2. Doe de uitgelekte courgette samen met de doperwten, eieren, melk, bloem, gedroogde oregano en basilicum in een beslagkom, roer het geheel goed door en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  3. Verhit een koekenpan met dikke bodem drie minuten op middelhoog vuur en voeg een scheut Blue Band toe aan de pan. Doe een beetje beslag in de pan totdat je een mooie ronde pannenkoek hebt en druk het geheel aan totdat de pannenkoekjes een dikte hebben van ongeveer 1 cm. Bak de pannenkoekjes 2 minuten aan elke kant en verdeel de pannenkoekjes over een groot bord.

4. Pannenkoekentaart met aardbeien-kokosyoghurt

Ingrediënten
Voor 1 pannenkoekentaart (16 pannenkoeken)

4 eieren • 500 g tarwebloem • 600 g kokosyoghurt • 225 g diepvriesaardbeien •  1 l halfvolle melk •  1 tl zout •  Blue Band Iedere Dag Vloeibaar •  500 g verse aardbeien • poedersuiker, naar smaak

Bereidingswijze

  1. Doe de bevroren diepvriesaardbeien samen met de kokosyoghurt in een keukenmachine en blend tot een glad geheel. Bewaar de aardbeien-kokosyoghurt in de koelkast tot later gebruik.
  2. Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg hier de vanillesuiker en het zout aan toe. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin de eieren. Begin vanuit het midden te roeren met behulp van een garde en schenk al roerend beetje bij beetje de melk in de beslagkom. Neem alle bloem mee van de zijkanten en roer totdat er een vloeibaar maar dik beslag ontstaat.
  3. Verhit een koekenpan met dikke bodem drie minuten op middelhoog vuur en voeg een scheut Blue Band toe aan de pan. Schenk een beetje beslag in de pan en verdeel dit door de pan te kantelen over het gehele oppervlak zodat je een dunne ronde pannenkoek krijgt. Draai zodra de natte beslagbubbeltjes verdwenen zijn de pannenkoek één keer om en laat de andere kant garen totdat de onderkant goudbruin gekleurd is. Zet het vuur laag en haal de pannenkoek uit de pan. Herhaal deze stap totdat het pannenkoekenbeslag op is en je een grote stapel pannenkoeken hebt. Laat de pannenkoeken afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de taart gaat maken.
  4. Leg, wanneer de pannenkoeken afgekoeld zijn, een pannenkoek op een etagère of mooi serveerbord en bestrijk de pannenkoek met een dunne laag van de aardbeien- kokosyoghurt. Herhaal deze stap en verdeel de overgebleven aardbeien- kokosyoghurt over de bovenste pannenkoek. Garneer de bovenste laag met verse aardbeien en strooi hier tot slot poedersuiker over. Het feest kan beginnen!

5. Vegan zonnebloempannenkoekjes met aardbei


Ingrediënten
Voor 10 stuks

125 g bloem •  250 ml plantaardige melk •  1 el lijnzaad •  3 el water •  1 el vanille-extract •  1 el bakpoeder •
Blue Band Iedere Dag Vloeibaar • 400 g verse aardbeien •  150 g verse blauwe bessen • 1-2 bananen

Bereidingswijze

  1. Doe het lijnzaad samen met het water in een schaaltje en laat het minimaal 5 minuten staat zodat er een lijnzaad-ei kan ontstaan.
  2. Zeef de bloem in een beslagkom en voeg hier het bakpoeder aan toe.
  3. Giet de plantaardige melk en het vanille-extract in de beslagkom en roer het geheel goed door met een houten lepel totdat er een dik beslag ontstaat. Voeg ook het lijnzaad-ei toe aan het beslag en roer het geheel nog een keer goed door.
  4. Verhit een koekenpan met dikke bodem drie minuten op middelhoog vuur en voeg een scheut Blue Band toe aan de pan. Doe een beetje beslag in de pan totdat je een mooi rond pannenkoekje hebt. Wacht totdat er bubbeltjes ontstaan op het beslag en draai je pannenkoek om. Bak de pannenkoek nog 1-2 minuten aan deze kant.
  5. Verdeel de pannenkoekjes over de borden. Verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien in plakjes. Snijd ook de bananen in plakjes. Leg de plakjes aardbei om de pannenkoekjes heen en maak met de plakjes banaan en blauwe bessen een gezichtje op de pannenkoek. Serveer de zonnepannenkoekjes direct.

Bron: Greenfoodlab – Beeld: Blue Band