borstvoeding afbouwen
door

5 handige tips voor het afbouwen van borstvoeding

Het afbouwen van borstvoeding kan best lastig zijn. Naast de fysieke ongemakken (zoals een borstontsteking of verstopt melkkanaal), kun je flink tegengas van je baby krijgen. Hoe dan ook: laat je niet gek maken. Er bestaat namelijk niet zoiets als het juiste moment als het gaat om borstvoeding afbouwen. Het belangrijkste is dat je het op de juiste manier afbouwt.

Daarom 5 handige tips die je hierbij kunnen helpen.

Advertentie

1. Neem de tijd

Als je nog volop borstvoeding geeft, kun je niet van het ene op het andere moment stoppen. Het is belangrijk om het voeden dan geleidelijk af te bouwen, zodat je lichaam en je kind de kans krijgen om te wennen. Zorg ervoor dat je over een periode van een paar weken de borst af en toe met de fles afwisselt en/of het aantal voedingen afbouwt. Hier een handig afbouwschema dat je als leidraad kunt gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je kind ondanks deze tips nog flink kan tegenstribbelen als hij minder aan je borst mag liggen. Volgens experts is dit volkomen normaal, en moet hij hier gewoon even doorheen.

2. Let op signalen van je baby

Soms zal je kind bepaalde signalen geven die erop wijzen dat hij zelf klaar is voor het afbouwen. Zo kan je baby interesse verliezen in je borsten nadat je vast voedsel hebt geïntroduceerd, tussen de vier tot zes maanden. Dit merk je doordat hij minder enthousiast drinkt. Tegen de tijd dat hij één jaar wordt, kan hij je gaan merken dat hij interesse toont in het drinken uit een beker. Hij grijpt bijvoorbeeld steeds naar jouw beker of glas of hij wijst ernaar. Merk je dat je kind niet meer zo gericht is op de borstvoeding en meer interesse krijgt in andere manieren van drinken/eten, dan kan dit een goed moment zijn om af te gaan bouwen.

3. Praat erover

Het afbouwen van borstvoeding geven, kan zowel emotioneel als fysiek af en toe best moeilijk zijn. Praat hier vooral over. Wees niet bang om naar je huisarts te gaan voor advies en vragen of neem contact op met bijvoorbeeld een lactatiedeskundige. Ook vriendinnen die eerder borstvoeding gaven, zijn goede vraagbaken als je het even niet meer weet.

4. Vertrouw op je instinct

Heb je punt 3 opgevolgd, maar ben je het niet eens met het advies dat je hebt gekregen of voelt het niet goed? Volg vooral je eigen gevoel. Jij weet als geen ander wat goed is voor je kind en voor jezelf.

5. Elk kind is anders

Sommige kinderen geven bij elke stap van het afbouwen tegengas, terwijl andere kinderen binnen no time overstappen van borst naar fles en/of de borstvoeding geen seconde meer missen. Kortom, bij de één duurt het wat langer dan bij de ander. Dit is volkomen normaal: het is niet belangrijk hoe je de finish haalt, het gaat erom dat je hem haalt.

Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock