Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 kinderboeken met een mooie verborgen boodschap

Kinderboeken zijn vaak grappig en leuk om te lezen, maar soms schuilt er ook een diepere betekenis achter. Deze vijf verhalen hebben een waardevolle boodschap, zonder saai of moralistisch te worden.

1. Beertje Paddington – Michael Bond

Advertentie

Het beroemde verhaal over een beer uit Peru, die op een dag in Londen terechtkomt. Op station Paddington wordt hij gevonden door de familie Brown en zo krijgt hij zijn naam. Vanaf dat moment beleeft hij allerlei wonderlijke avonturen.

Deze klassieker is geschreven in de jaren vijftig, een tijd waarin Londen te maken had met een grote toestroom van vluchtelingen en veel rellen en spanningen. Ook beertje Paddington met zijn koffer is een immigrant. Oorspronkelijk droeg hij zelfs een embleem op zijn jas dat een directe verwijzing was naar de kindvluchtelingen ten tijde van nazi-Duitsland. Boodschap van deze zachtaardige beer: wees open minded en vriendelijk voor vreemdelingen, ze horen er ook bij.

2. Sjakie en de chocoladefabriek – Roald Dahl

Samen met vier andere kinderen wint Sjakie een gouden ticket voor een rondleiding door de chocoladefabriek van Willy Wonka. Onderweg krijgen de andere kinderen allerlei bizarre ongelukken als gevolg van hun eigen onopgevoede gedrag en slechte karaktereigenschappen. Sjakie is aardig en respectvol en wint uiteindelijk de hele fabriek.

Net als in veel van de verhalen van Roald Dahl is de moraal dat goed gedrag wordt beloond, en wat wist deze schrijver dat toch te verpakken in een fantasierijk, ondeugend jasje.

3. Op de wonderlijkste plaatsen – Dr. Seuss

Dit prentenboek gaat over ups en downs die we allemaal tegenkomen. Maar ook over het bepalen van je eigen lot.

Heb je hersens in je hoofd
en benen in je broek?
Dan kun je alle kanten op
Dus ga maar gauw op zoek
naar welke weg de juiste is voor jou.
Je volgt gewoon je benen.
Ga maar gauw.

Net als in het echte leven is het in dit boek niet alle dagen feest. Maar het geeft je op een vrolijke manier de belangrijke les mee dat je zélf de slingers op kunt hangen.

4. De Kleine Prins – Antoine de Saint-Exupéry

De Kleine Prins woont op een kleine planeet, die hij op een dag verlaat om te ontdekken hoe de rest van het heelal eruitziet. Hij ontmoet allerlei mensen van wie hij belangrijke lessen leert.

Dit ogenschijnlijke kinderverhaal spreekt ook veel volwassenen aan. Het moderne sprookje bevat heel subtiel belangrijke levenslessen als: zoek de creativiteit die je als kind had weer op, met je hart maak je betere keuzes en heb de moed om altijd te blijven ontdekken.

5. Plofje de olifant – Kathryn and Byron Jackson

Plofje is een kleine, vrolijke olifant die zelf geen idee heeft wat voor dier hij eigenlijk is. Op een dag komt hij een papegaai tegen, die hem vertelt dat zijn vel te ruim is. Plofje probeert van alles om de kreukels uit zijn huid te krijgen. Hij doet gymnastiekoefeningen, neemt baden, maar niets helpt. Uiteindelijk ontdekt hij dat hij perfect is zoals hij is en gaat hij weer opgewekt door het leven.

Zelfacceptatie is iets van alle leeftijden en het thema van dit hartverwarmende verhaal. Je kunt het immers niet vroeg genoeg leren.

Lees ook: Is strips lezen slecht voor kinderen?