Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind onderbreken
door

5 manieren om ervoor te zorgen dat je kind je niet meer onderbreekt

Verlang jij ook terug naar die tijd dat je nog gesprekken kon voeren zonder constant te worden onderbroken? We feel you! Vooral jonge kinderen hebben er een handje van om dwars door gesprekken heen te gaan. Maar hoe kun je je kind nu iets meer geduld bijbrengen?

Advertentie

Waarom doen kinderen dit?

De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel: kinderen onderbreken je omdat ze gewoon te jong en te impulsief zijn. Ook beschikken ze nog niet over de juiste vaardigheden om op een respectvolle manier een gesprek te onderbreken. Daarnaast moeten veel kinderen nog leren hoe ze hun geduld moeten bewaren.

Tip! Boeken over ouderschap, vol handige tips bij de opvoeding, bestel je via deze link.

Mening delen

Als een kleuter iets in zijn hoofd heeft, wil hij dit meteen delen. Het komt niet in hem op om eerst te wachten totdat zijn moeder de telefoon heeft opgehangen – daar is hij veel te enthousiast voor. Oudere kinderen onderbreken een gesprek meestal, omdat ze graag willen meekletsen of omdat ze hun mening willen delen.

5 tips om onderbreken te voorkomen

Het is dus heel normaal dat je kind je af en toe onderbreekt, al kan het soms natuurlijk best vervelend zijn. Zeker als je middenin een belangrijk (telefoon)gesprek zit. Daarom vijf tips om te zorgen dat ze je (iets) minder vaak onderbreken.

Advertentie

1. Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Het is dus belangrijk dat je je kind leert hoe je op een respectvolle manier kan communiceren en luisteren. Geef daarom zelf het goede voorbeeld en begin daar al vroeg mee. Laat je baby bijvoorbeeld weten dat je van plan bent hem op te pakken, in plaats van hem ineens op te tillen en hem te verrassen. En leg aan je peuter uit dat zijn speeltijd bijna over is, in plaats van ineens aan te kondigen dat hij nu moet stoppen. Laat je kind ook zijn verhaal vertellen zonder hem te onderbreken of te corrigeren.

Meer lezen: waarom het zo belangrijk is om het goede voorbeeld te geven. 

2. Gebruik een speciale code of een handsignaal

Spreek met je kind een speciaal signaal af waarmee je hem duidelijk kan maken dat hij nog even moet wachten. Houd bijvoorbeeld je hand omhoog zodra hij je onderbreekt en oefen dit regelmatig met hem. Door je hand omhoog te houden geef je aan dat je je kind ziet en hoort, maar dat hij nog even geduld moet hebben. Wist je trouwens dat peuters en kleuters geduldiger dan vroeger zijn. De beroemde ‘Marshmellow Test’ levert het bewijs. Lees er hier meer over.

3. Let er zelf op dat je je kind op een nette manier onderbreekt

Als volwassenen elkaar onderbreken, doen ze dit vaak op een respectvolle manier. Je zegt bijvoorbeeld ‘Sorry dat ik je onderbreek, maar…’ of ‘Excuses, mag ik even tussendoor iets zeggen?’ Probeer dit ook bij je kind te doen als je hem onderbreekt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je lekker aan het spelen bent, maar ik moet je helaas onderbreken. Het is tijd om naar bed te gaan.’

Advertentie

4. Vraag je kind op een respectvolle manier om te wachten

Het is belangrijk om je kind te vragen om even geduld te hebben, maar doe dit wel op het juiste moment. Laat je kind bijvoorbeeld van tevoren weten dat je nu even bezig bent en dat je weer aandacht aan hem zal geven zodra je klaar bent. Dus: ‘Ik ga straks een paar minuten bellen en kan dan even niet met je praten. Zodra ik klaar ben, gaan we samen lezen.’ Of: ‘Ik moet je vader iets vertellen en als ik klaar ben, kom ik naar jou toe. Hier heb je een puzzel om je in de tussentijd te vermaken.’ Tips: zo ga je om met een kind dat niet luistert. 

5. Geef het tijd en stel je verwachtingen af en toe bij

Ga er niet vanuit dat je kind na een paar keer oefenen je ineens nooit meer zal onderbreken. Als kinderen enthousiast zijn, kunnen ze nog weleens vergeten dat ze bepaalde dingen hebben afgesproken. Probeer in zo’n geval niet te geïrriteerd reageren, maar laat je kind rustig weten dat het niet netjes is wat hij doet.

Je geduld verliezen, zo voorkom je dat.

Bron: Huffington Post – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier