Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo maak je een citytrip naar Porto leuk voor het hele gezin

Kleurrijke huizen beplakt met duizenden beschilderde tegeltjes, antieke bruin-gele trams en een heuse kabelbaan vanaf de beroemde brug Dom Luís I. Het Portugese Porto is een geweldige stad voor een stedentrip met het hele gezin. En mocht je je zorgen maken dat je kind niets aan de bekende highlights vindt? Met deze tips wordt het voor iedereen een succes!

Advertentie

Roepen jouw lieftallige kinderen al na drie meter lopen ‘Ik ben moe’? Dan lijkt een stedentrip met het hele gezin misschien een gewaagde onderneming. Maar het kan echt heel leuk zijn, als je het maar slim aanpakt. In het nieuwe boek Kids & the City lees je hoe een citytrip met kinderen naar 12 gave bestemmingen een succes maakt. Denk bijvoorbeeld aan een reisje naar Porto. Hier vijf highlights in deze mooie stad, leuk voor jong en oud. Succes gegarandeerd!

 1. De Douro en de kades

  Voor de kinderen: glazen lift

  De rivier Douro is prachtig: breed en schitterend in de zon. De Ponte Luís I en de rivier en kades ernaast zijn het mooiste en leukste stukje van Porto. Hier liggen de traditionele rabelo-boten die je alleen in Porto vindt. Ze zijn speciaal zo gemaakt om de vaten vol portwijnen vanuit de Dourovallei naar de stad te vervoeren. Op de kades aan de Porto-kant (Cais da Ribeira) liggen allemaal cafeetjes en restaurants, ook zijn er veel ijssalons. Dat laatste is op zich al een lokkertje voor de kinderen, maar de weg naar de kades is helemaal leuk: er loopt een glazen lift omlaag.

  Kabelspoorweg

  De lift – Funicular dos Guindaís – die je te voet van de brug naar de hoger gelegen stad kunt nemen, is eigenlijk een kabelbaan over een spoor. Kinderen vinden het super om vanuit de glazen lift te zien hoe jullie ruim zestig meter de berg op gaan en de kabelspoorweg bespaart je honderden traptreden die – zeker voor jonge kinderen – vaak te veel gevraagd zijn.

 2. Porthuizen

  Voor de kinderen: kabelbaan

  Advertentie

  De kabelbaan in Vila Nova de Gaia die de bovenkant van de Dom Luís I-brug verbindt met de kades met porthuizen lijkt misschien een afgezaagde toeristische attractie, maar sla het niet over. Het drie minuten durende ritje hoog boven de kades en de rivier is gewoon heel erg leuk. En nuttig, want zo kun je een wandeling over de brug – met weergaloos uitzicht – combineren met het bekijken van de rivier van beneden en een bezoek aan de porthuizen. Het is bovendien een opwindende activiteit voor kinderen.

  Kroketten

  De Teleférico de Gaia brengt je naar de kades van Vila Nova de Gaia (Cais Vila Nova de Gaia) waar de porthuizen zitten en hier op de kade ligt een mooie speeltuin (direct nadat je uit de kabelbaan komt) en is er een foodhal mét Nederlands snackzaakje. Dus: port proeven voor de grote mensen, kabelbaan, speeltuin en Hollandse kroketten voor de kinderen. Goede deal toch?

 3. De brug

  Voor de kinderen: speeltuin

  De brug Dom Luís I is een prachtig bouwwerk, duidelijk familie van de Eiffeltoren in Parijs. Een student van Gustave Eiffel ontwierp de brug, één van de zes over de Douro in Porto. Je kunt er beneden overheen wandelen, hem van boven oversteken en er vanaf de kades of steile trappen op uitkijken. Als je de Douro via de bovenkant van de brug oversteekt, kom je uit bij een parkje met weergaloos uitzicht over Porto. Het heet Jardim do Morro en er zit een onwijs leuk speeltuintje. Het heeft een groot klimschip en voor de ouders zijn er bankjes en het prachtige uitzicht op het klooster, de brug en de stad even verderop. In het bijbehorende parkje staan rotsen die beklommen kunnen worden en er is een kleine grot.

  Advertentie
 1. Torre dos Clérigos

  Voor de kinderen: park op het dak

  De Torre dos Clérigos is de klokkentoren van een barokke kerk uit de achttiende eeuw. 75 meter hoog en via 225 traptreden te beklimmen voor een geweldig uitzicht vanaf het hoogste punt van Noord-Portugal. Vlak naast de klokkentoren is een topplek om even uit te rusten met een drankje terwijl de kinderen spelen in het gras. Passeio dos Clérigos is een parkje gebouwd op een overdekt winkelcentrum. Er staan boompjes, het gras is groen en er is een loungebar met grote zitzakken. Je kijkt uit op de klokkentoren terwijl de kinderen koprollen maken in het gras.

 2. De hele stad

  Voor de kinderen: Harry Potter

  Jeugdige Harry Potter fans in huis? Lok ze dan de stad door met plekken die zo uit de boeken en films lijken te zijn gekomen. Schrijfster J.K. Rowling woonde lang voor haar grote doorbraak een paar jaar in Porto en werkte er als lerares Engels. Hier bedacht ze de verweesde kleine tovenaar en begon ze aan het eerste boek. Ze werkte er onder meer aan in art-nouveau designcafé Majestic, het mooiste café van de wereld, zo wordt ook wel gezegd. Ook een van de mooiste boekhandels ter wereld zit in Porto, de meer dan honderd jaar oude Livraria Lello was inspiratiebron voor de magische boekwinkel Klieder & Vlek in Harry Potter.

  Zweinstein

  De authentieke bezemwinkel Escivaria de Belomonte zou zomaar de plek kunnen zijn waar Harry Potter in de boeken zijn eerste vliegende bezem ziet, de Nimbus 2000. Op straat in Porto loop je trouwens vast wel eens een paar leerlingen van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus tegen het lijf, al zijn dat in werkelijkheid gewoon Portugese studenten. Ze dragen dezelfde zwarte capes als de leerlingen in Harry Potter.

Koop het reisboek Kids & the City voor nog veel meer ingrediënten om een stedentrip naar Porto en nog 11 bestemmingen leuk voor jong en oud te maken.


 • Bron: Kids & the City – Beeld: Eva Munnik en Creative Commons / Associação de Turismo do Porto e Norte