Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 opvallende bevallingstrends

Hoe ga je bevallen? En wat wil je daarna? Er is steeds meer mogelijk. Dit zijn de vijf opties die eruit springen.

Gentle sectio

Stel: je weet al dat je een geplande keizersnee krijgt, dan kun je in sommige ziekenhuizen kiezen voor een gentle sectio. De temperatuur in de operatiezaal gaat dan een tikje omhoog, het licht wordt iets gedimd, je kunt ervoor kiezen zelf je baby geboren te zien worden en hij mag na een korte check meteen bij je liggen. Terwijl je wordt gehecht, kun je al borstvoeding geven. Het is een manier om de keizersnee zo ‘natuurlijk’ mogelijk te maken voor moeder en kind. De vrouw in deze video onderging zo’n ‘natuurlijke’ keizersnede:

Advertentie

Lachgas als pijnstiller

Wil je wel graag pijnstilling, maar liever geen ruggenprik? Dan kun je in sommige ziekenhuizen nu ook vragen om lachgas. Een populaire pijnstillingsmethode uit de jaren vijftig, die uit de mode is geraakt. Via een masker adem je een mengsel van 50% zuurstof en 50% di-stikstofoxide in. Dit onderdrukt de pijn en maakt je een beetje sloom. Na een paar minuten is het weer uitgewerkt. Lachgas is trouwens niet slecht voor je kind en de bevalling duurt er ook niet langer door.

Nadeel: je kunt er misselijk en duizelig van worden. Daarbij word je er emotioneel van: sommige vrouwen worden heel uitgelaten en blij, anderen juist labiel.

Bacteriën toedienen

Als je kind wordt geboren via een keizersnee, mist je baby een gezond shot bacteriën die hij anders via het geboortekanaal had meegekregen. Dit is het idee achter microbirthing: een uitstrijkje uit de vagina aanbrengen op de mond en ogen van de kersverse baby. Het zou goed zijn voor de darmflora en de weerstand van je kind.

Nadeel: er is weinig wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt, en de meeste artsen wijzen op de gevaren van infectieziekten die zo kunnen worden overgebracht.

Orgasmebevalling

Masturberen tijdens de weeën: het zou een natuurlijke manier van pijnverlichting zijn. De Australische fotografe Angela Gallo schreef er een beroemd blog over. Zij is ervan overtuigd dat het stimuleren van haar clitoris haar weeën draaglijker heeft gemaakt. Zo gek is dit idee niet. Als je klaarkomt, komen dezelfde hormonen vrij die je bij het baren ook nodig hebt: oxytocine en endorfine. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en zorgt dat je weeën krijgt. En endorfine is lichaamseigen morfine die verdovend werkt als je pijn hebt.

Nadeel: je moet nogal een drempel over om in het bijzijn van je partner en verloskundige te masturberen.

Placenta eten

Een placenta bevat veel ijzer en vitamine B12, precies de voedingsstoffen die je goed kunt gebruiken na je bevalling. Verder zou het de melkproductie bevorderen en een postpartum depressie voorkomen. Hoe je dat gevaarte naar binnen krijgt? Foodblogger Willeke Linneman maakte een smoothie en hachee van haar placenta.

Nadeel: er is geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van de placenta de melkproductie verhoogt en depressies voorkomt. Bovendien zit een placenta vol hormonen die je niet nodig hebt. Zodra de placenta is geboren, hebben bacteriën vrij spel en daarvan kun je ziek worden. Ook moet je een plek vinden om hem koel te bewaren, anders gaat-ie rotten.

KIJK OOK: Kersverse vader grilt placenta en eet hem op

MEER LEZEN?

Auteur: Madelon Meester, Angela Wals – Beeld: KIJK/Shutterstock