Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 opvoedmethodes uit andere culturen

Overal ter wereld hebben ouders zo hun eigen opvoedmethodes ontwikkeld. Kinderarts Lisa Lewis begon 20 jaar geleden met het onderzoeken van al die culturele verschillen en deelt nu vijf gebruiken uit andere culturen, waar je best een voorbeeld aan kunt nemen.

Advertentie

Niet alleen onderzocht kinderarts Lisa Lewis jarenlang de opvoedmethodes uit verschillende culturen, ze schreef er zelfs een boek over: Feed the baby Hummus. Niet om ouders te vertellen hoe ze hun kind moeten opvoeden, maar vooral om duidelijk te maken dat er ook andere opties zijn om uit te proberen.

 1. Samen slapen

  Een van de dingen die dr Lisa Lewis zelf ook heeft uitgeprobeerd toen ze moeder werd is co-sleeping, oftewel samen met je baby slapen. Een gebruik dat vanuit haar Libanese roots als heel normaal wordt beschouwd. In haar geval betekende co-sleeping niet helemaal samen in een bed slapen, maar een babybedje direct naast het bed.

 2. Gekruid eten

  Ook in Nederland is het voor de meeste ouders gebruikelijk dat de eerste hapjes gepureerd en zacht van smaak zijn. Maar Dr. Lewis ontdekte dat kleine kinderen al op zeer jonge leeftijd gekruid eten aankunnen. ‘Je moet het niet overdrijven, want hun smaakpapillen zijn nog niet volledig ontwikkeld’, stelt ze. ‘Maar door kinderen al vroeg gekruid eten te geven, zullen ze betere eters worden.’

  Deze wetenschap achter het grootbrengen van niet-kieskeurige eters wordt ondersteund door andere experts, waaronder Tamara Melton, een diëtist en voedingsdeskundige aan de Academie voor Voeding en Diëtetiek. Ook zij zegt dat het introduceren van diverse smaken de ontwikkeling van kieskeurige eetgewoonten kan voorkomen.

  Advertentie
 3. Babyproducten

  Het is een grote zorg van Dr. Lewis: chemische stoffen in babyproducten en met name in zonnebrand. Ook al is haar onderzoek naar de effecten hiervan op de hersenenontwikkeling bij kinderen nog gaande. Onder het mom: better safe than sorry neemt ze een voorbeeld aan culturen die geen gebruikmaken van deze chemische producten, maar ervoor kiezen om vooral veel zinkoxide en kokosolie te gebruiken.

 1. Water drinken

  De richtlijn om een baby helemaal geen water te geven wordt volgens Dr. Lisa Lewis niet in alle culturen toegepast. ‘Sommige moeders vinden het een fijn idee om hun baby goed te hydrateren, andere moeders voelen de drang om zo de tong van hun baby te reinigen.’ Zelf geeft ze moeders het advies om tweemaal daags 10 ml water te geven, maar ook niet meer dan dat. ‘Ik heb geen enkel bewijs gezien dat deze hoeveelheid water schadelijk kan zijn voor een baby.’

 2. Teddyberen

  In Engeland signaleerde Dr. Lewis een grote teddyberen-cultuur. De teddyberen worden als troostobject bij kinderen gebruikt om verlatingsangst tegen te gaan. Wat haar bovendien opviel: veel Britten bewaren hun eigen knuffel uit hun jeugd tot ze volwassen zijn.

Bron: Independent Beeld: Shutterstock