Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5 opvoedmythes die hartstikke achterhaald zijn

Dat je je baby niet kunt verwennen, daar zijn wetenschappers het inmiddels over eens. En zo zijn er meer ideeën over de opvoeding waarvan we inmiddels weten dat ze volledig achterhaald zijn. Deze opvoedmythes zijn daar een goed voorbeeld van.

Advertentie
 1. Suiker maakt kinderen hyper

  Veel ouders zweren erbij dat één stukje verjaardagstaart voldoende is om hun normaal gesproken brave kind te veranderen in een oncontroleerbaar monster dat gillend de kamer rond stuitert. Iedereen die weleens op een verjaardagsfeestje van een vijfjarige is geweest, weet dat deze hypothese aannemelijk klinkt. Toch heeft de wetenschap geconstateerd dat het niet waar is. Suiker eten verandert het gedrag van kinderen niet, zo blijkt uit een onderzoek dat al in 1994 is uitgevoerd.

  Wat het eten van suiker door kinderen wel doet, is dat het de verwachtingen van ouders beïnvloedt. Denken ouders dat hun kind (veel) suiker heeft gegeten, dan zullen ze hun kind eerder druk of vervelend vinden. Ook de omstandigheden spelen een rol: dat een kind hyper wordt op een feestje komt niet wat hij daar heeft gegeten, maar omdat door alle opwinding en drukte om hem heen. Kortom, er zijn tal van goede redenen om je kind geen suiker te geven, maar angst voor een klein razend suikermonster is er niet één van. Lees ook: Hoeveel suiker mag je kind per dag binnenkrijgen (let op verborgen suikers!)

 2. Luisteren naar Mozart maakt baby’s slimmer

  Het zogenaamde Mozart-effect, waarbij beweert wordt dat 10 minuten klassieke muziek ervoor zorgde dat studenten beter presteerden, werd in 2010 ontkracht door wetenschapper Rachel Ehrenberg. Volgens haar zijn de uitkomsten van het oorspronkelijke onderzoek uit context getrokken en een geheel eigen leven gaan leiden. Veel baby’s zijn dol op muziek en er zijn zelfs aanwijzingen dat muziek baby’s helpt kalmeren. Er zijn ook aanwijzingen dat het bespelen van een instrument de ontwikkeling van de hersenen ten goede kan komen. Maar wetenschappers hebben niet kunnen bewijzen dat klassieke muziek een baby slimmer maakt. Dus zet je muziek op voor je baby: doe dit voor de lol en niet voor z’n IQ. Meer weten? Lees hier meer over de heilzame werking van muziek tijdens je zwangerschap.

 3. Vast voedsel helpt met doorslapen

  Wordt je baby ’s nachts vaak wakker, dan is een veelgehoord advies om wat rijstebloem aan de laatste fles toe te voegen. Hierdoor is hij langer tevreden en slaapt hij beter. Maar wetenschappelijk is dit nooit bewezen. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die rijstebloem voor het slapengaan krijgen, niet beter slapen dan baby’s die alleen moedermelk of flesvoeding krijgen. Een vroege introductie van vast voedsel (vóór 4 maanden) werd bij jonge kinderen zelfs in verband gebracht met slechtere slaapgewoontes. Vanaf wanneer geef je je baby zijn eerste hapjes?

 4. Je mag een baby geen pindakaas of ei geven

  Dit idee is alweer een tijdje geleden naar het land der fabelen verwezen. Sterker nog, het advies is nu juist om al vroeg met het introduceren van deze voedingsmiddelen te beginnen om zo de kans op een allergie te verkleinen. Dit is waarom je je baby met 4 maanden al pinda en ei zou moeten geven.

  Advertentie
 5. Wasbare luiers helpen kind sneller zindelijk worden

  Er wordt wel eens gezegd dat de wegwerpluiers van tegenwoordig zo goed absorberen, dat kinderen niet voelen dat ze geplast hebben en daardoor minder snel zindelijk zullen worden. Toch zijn wasbare luiers niet de oplossing. Dat blijkt uit een Japans experiment waarbij de ouders van een tweeling hun ene kind een katoenen luier aandeden en hun andere kind een wegwerpluier. De kinderen werden tegelijkertijd zindelijk. 12x de meest gestelde vragen over zindelijk worden

  Tip: Haal vast een potje in huis voor het zindelijk worden

  Bron: Science News Beeld: Shutterstock